İzmir Tiyatroları Derneği’nden AKM'nin Emniyet Müdürlüğü yapılmak istenmesine karşı eylem çağrısı

İzmir Tiyatroları Derneği’nden AKM'nin Emniyet Müdürlüğü yapılmak istenmesine karşı eylem çağrısı
Yönetmeni Özgür Başkaya, AKM’nin Emniyet Müdürlüğü yapılmak istenmesine tepki gösterdi, İzmir halkını eyleme çağırdı.

İzmir Emniyet Müdürlüğü’nün 300 personeliyle Konak’taki AKM binasına taşınacak olmasını kabul etmeyeceklerini söyleyen İzmir Tiyatroları Derneği Başkanı Özgür Başkaya, sanatçıları ve vatandaşları bu duruma karşı birlikte harekete geçmeye çağırdı.

Dokuz Eylül Gazetesi'ne konuşan Başkaya, "Ege Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi’nin (AKM) Emniyet Müdürlüğü’ne verilecek olması üzerimde büyük bir üzüntü yarattı. Elbette üzüntünün ilk sebebi bir kültür – sanat merkezinden daha mahrum kalabileceğimiz gerçeğiydi. Ayrıca bu merkez sergilere, atölyelere, festivallere ev sahipliği yapan, büyük tiyatro gösterilerinin yapıldığı özel bir yer" dedi.

BASİT KARARLARLA YOK EDİLEMEZ

Kültür merkezleri ve sanat alanlarının bir kentin dokusunu oluşturduğunu kaydeden Başkaya, "Eğer onlar varsa kent, kent kimliğine ulaşır. İzmir kenti sanatın tarihi sürekliliklerini içinde barındıran Homeros’tan günümüze tiyatro sanatını yaşatan büyük bir kenttir. Tarihine ve yaşayan sanata saygı duyulması gereken önemli bir yerleşim alanıdır. Kentin sanat merkezleri basit kararlarla yok edilemez" diye konuştu.

‘GEÇİCİ BİLE VERİLEMEZ'

Ege Üniversitesi gibi büyük ve köklü bir kurumun, özel ve önemli bir kültür merkezini geçici bile olsa emniyete devredilmesini kabul etmeyeceklerini açıklayan Başkaya, "Bu nasıl bir vizyonsuzluk, nasıl bir sanatı-tiyatroyu önemsememe halidir. Sanki kentin birçok kültür merkezi varmış ve böyle bir yapıya sahipmiş gibi. Ayrıca olsa bile bu kabul edilecek bir uygulama değildir. Derhal bu uygulamadan vazgeçilmelidir. Emniyet Müdürlüğü’nün bina olarak AKM’yi kullanmak istemesi de kabul edilemez. Bir sanat merkezini kaba tabirle "karakol" olarak kullanmak istemek, kentin dokusunu kavramamak, kültürün toplum içinde ne denli önemli bir uygarlaştırıcı tavrı olduğunu düşünmemek ve tiyatronun gençlerin sağaltılmasında emniyetten daha güçlü olduğunu bilmemek demektir. Düşünmeden alınmış bir karar olduğu aşikârdır. Derhal bu düşünmeyişten vazgeçilmelidir." İfadelerini kullandı. EYLEM ÇAĞRISI Yapılanlara tepkisiz kalmayacaklarının altını çizen Başkaya, "İzmir halkını, tüm sanat kurumlarını, kültür çalışanlarını ve özellikle tiyatro sanatçılarını olası bir devredişe karşı tepki göstermeye davet ediyorum. Bu izansız uygulamadan vazgeçin. Titreyin ve kendinize gelin. AKM, AKM olarak kalacaktır" dedi.

Öne Çıkanlar