İzol ailesi Urfa Adliyesi önünde: Sadece adalet istiyoruz

İzol ailesi Urfa Adliyesi önünde: Sadece adalet istiyoruz
Silahlı baskında eşi, oğlu, ağabeyi ve ağabeyinin eşini kaybeden Serdar İzol, Urfa Adliyesi önünde adalet talep ederek, kendilerine yönelik baskı ve tehditlerin devam ettiğini söyledi.

Urfa’nın Siverek ilçesi Çeltik Mahallesi’nde, 15 Haziran 2019 tarihinde "arazi anlaşmazlığı" sonucu yaşanan silahlı kavgada AKP eski milletvekili Zülfükar İzol’un akrabalarının saldırısında eşi Meral İzol, oğlu Musa Serhat İzol, ağabeyi Hakkı İzol ve ağabeyinin eşi Zozan İzol’u kaybeden Serdar İzol, Urfa Adliyesi önünde adalet talep etti. İzol, 1 Haziran’da görülecek davanın 10'uncu duruşması öncesi son süreçte yaşadıklarını anlattı. 
 
BASKI VE TEHDİTLER SÜRÜYOR
 
Yaşadığı baskı ve tehditleri dile getiren İzol, "Size birkaç kuruş verelim köyü de terk edin" denildiğini, mahkemeye gitmemesi için darp edildiğini, hayvanlarının öldürüldüğünü, arazilerine el konulduğunu ifade etti. Duruşmada karar çıkmasını beklediklerine dikkat çeken İzol, "Evimizin önünde bizi güpegündüz katlettiler. Oğlum Mehmet Metin İzol taşla kendisini savunduğu için suçsuz yere 3 senedir cezaevinde. Onlar ise tek tek serbest bırakıldılar" diye konuştu. Yakınlarından sonra hayvanlarının da katledildiğini belirten İzol, "Bunları kim durduracak" diye sordu. 
 
TTB BAŞKANI DAVAYA KATILSIN
 
1 Haziran’da görülecek olan davaya katılım çağrısı yapan İzol, şunları söyledi: "Türkiye Barolar Birliği (TTB) başkanının davamıza gönüllü olmasını istiyoruz. Vicdanı olan herkesin davada bize destek vermesini bekliyoruz. Hem malımızı, hem canımızı aldılar. Bizi hem maddi hem de manevi olarak çöktürdüler. Ailemden 4 kişiyi öldürüp 2 kişiyi de yaraladılar. Biz sadece adalet istiyoruz."
 
NE OLMUŞTU?
 
Urfa’nın Siverek ilçesine bağlı Çeltik Mahallesi’nde 15 Haziran 2019 tarihinde AKP eski Milletvekili Zülfükar İzol’un oğlu ve kardeşlerinin olduğu İzol aşiretine bağlı silahlı bir grup aynı aşirete bağlı bir ailenin evine baskın düzenleyerek Zozan İzol, eşi Hakkı İzol ve Meral İzol ile oğlu Musa Serhat İzol’u öldürdü. Hayatını kaybeden Meral İzol’un oğulları Yusuf Rojhat İzol (15) ile Mehmet Metin İzol ve saldıran grupta olduğu iddia edilen Cihan İzol da olayda yaralandı. Olayda yaralananları taşıyan aracın Çeltik Mahallesi yakınlarında Karakoyun mevkiinde geçirdikleri trafik kazasında Rıdvan Buluş ve Serdar Delen yaşamını yitirdi. Olayın "toprak kavgası" nedeniyle yaşandığı ileri sürüldü. 
 
Olayın ardından Siverek Cumhuriyet Savcılığı'nca yürütülen soruşturma kapsamında Yusuf Rojhat İzol, Mehmet Metin İzol ve Cihan İzol tutuklandı. 
 
DAVA SÜRECİ
 
Olayla ilgili Siverek Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen soruşturmanın tamamlanması ile Zülfükar İzol’un oğlu Mehmet Fatih İzol, kardeşleri Bülent, Servet, Cemal ve Cihan İzol ile Mehmet Metin İzol, Mustafa Serdar İzol, Serhat Ferman İzol, Müslüm Abuz, Ferhat Tulay ve Yusuf Rojhat İzol hakkında iddianame hazırlandı. 11 sanık hakkında "4 kişiyi tasarlayarak öldürme", "6 kişiyi tasarlayarak öldürmeye teşebbüs" suçundan 4’er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis ile 83 yıldan 128’er yıla kadar hapis cezası istendi.
 
Savcılık, "cinayeti azmettirmekle" suçlanan Zülfükar İzol hakkında ise "takipsizlik" kararı verdi. Davanın, 12 Şubat 2020’de Siverek'te ilk duruşması beklenirken, duruşmaya 2 gün kala dosya "güvenlik" gerekçesiyle Aksaray Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi. Olaydan sonra gözaltına alınan AKP eski Milletvekili Zülfükar İzol'un kardeşleri Bülent, Cihan ve Cemal İzol ile oğulları Bozan ile Ferman İzol ve yakınları öldürülen aileden Mehmet Metin İzol ve Yusuf Rojhat İzol tutuklanmıştı. Bozan İzol, 1 ay; Yusuf Rojhat İzol ise 5 ay cezaevinde kaldıktan sonra duruşmalar başlamadan serbest bırakıldı. Sanıklardan Cihan İzol, 5 Ocak 2020’de; Bülent İzol 6 Ekim 2020’de; Cemal İzol 10 Ağustos 2021’de görülen duruşmalarda serbest bırakıldı. 
 
MÜTALAA AÇIKLANDI
 
Davaya dair 22 Aralık 2021’de görülen 9’uncu duruşmada savcı, esas hakkındaki mütalaasını mahkemeye sundu. Savcı, müşteki sanıklar Cihan İzol, Cemal İzol, Serhat Ferman İzol, Bülent İzol ve sanıklar Servet İzol, Mehmet Fatih İzol, Müslüm Abuz, Ferhat Tulay ve Hüseyin isimli Suriyeli olan kişinin, maktuller Hakkı İzol, Zozan İzol, Meral İzol ve Musa Serhat İzol'e karşı "Kasten öldürme" suçunu işledikleri, müştekiler Zeynep Rümeysa İzol, Gizem İzol, müşteki sanık Mehmet Metin İzol ve Yusuf Rojhat İzol’a karşı silahla ateş etmek suretiyle fikir ve eylem birliği içerisinde "kasten öldürmeye teşebbüs" suçundan, ayrı ayrı 4’er kez müebbet hapis cezasına çarptırılmasını talep etti. 
 
Savcı, müşteki sanık Mehmet Metin İzol ve sanıklar Mustafa Serdar İzol, Yusuf Rojhat İzol hakkında ise müşteki sanıklar Cihan İzol, Cemal İzol, Serhat Ferman İzol ve Bülent İzol'a yakın mesafeden ateş ettikleri gerekçesiyle "Kasten öldürmeye teşebbüs" suçundan ayrı ayrı 4’er kez müebbet hapis cezasına çarptırılmalarını istedi. 
 
Davanın karar duruşması 1 Haziran’da Aksaray 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek. (MA)

Öne Çıkanlar