jamesinturkey.com'un Ekim raporu: Cumhur İttifakı yüzde 39,3, Millet İttifakı yüzde 40,4

jamesinturkey.com'un Ekim raporu: Cumhur İttifakı yüzde 39,3, Millet İttifakı yüzde 40,4
jamesinturkey.com sitesi'nin son seçim raporuna göre, AKP ve MHP'nin toplam oy oranı yüzde 39,3 iken, CHP ve İYİ Parti'nin toplam oy oranı yüzde 40,4’e kayda geçti.

Serbest gazeteci Michael Sercan Daventry'nin yönettiği jamesinturkey.com sitesi, aylık Türkiye seçim anketlerini yayımlıyor. Sitede yayımlanan Ekim ayın raporuna göre; AKP ve MHP'nin toplam oy oranı yüzde 39,3 iken, CHP ve İYİ Parti'nin toplam oy oranı yüzde 40,4’e kayda geçti. Millet İttifakının ohranlarına HDP, DEVA, Gelecek ve Saadet partilerinin oyları dâhil edilmedi.

Serbestiyet'te yer alan habere göre; Cumhur İttifakı’nın diğer ortağı MHP’nin anket sonuçları ortalaması ise bir önceki aya oranla 0,7 puan azalarak yüzde 8,10 oldu.

Millet İttifakı cephesinde, Cumhuriyet Halk Partisi’nin oy oranında 0,4 puanlık bir artış sonucu yüzde 26,4, İyi Parti’nin oy ortalamasında ise 0,1 puanlık bir düşüş sonucu yüzde 14,0 görülüyor.

Haziran 2018 seçimlerinde yüzde 11,7 oy alan HDP’nin Ekim ayı anketleri oy ortalaması, bir önceki aya oranla 0,3 puan gerileyerek yüzde 10,5e geldi.

DEVA Partisi oy oranını CHP ile birlikte en yüksek seviyeye taşıyan parti konumunda. Ekim ayı anket ortalamalarına göre DEVA Partisi’nin oyu yüzde 3,3’e yükselmiş durumda.

İttifaklar açısından bakıldığında, Cumhur İttifakı’nı oluşturan AKP ve MHP’nin oy toplamaları yüzde 39,3 iken Millet İttifakı’nı oluşturan CHP ve İYİ Parti’nin oy toplamı yüzde 40,4 olarak hesaplandı.

Yüzde 10,5 oy ortalaması hesaplanan HDP’nin yanısıra, DEVA Partisi, Gelecek Partisi, Saadet Partisi gibi muhalefette yer alan diğer partiler de bu istatistikte yer almadı.

Aralık 2019’dan beri hazırlanan raporun genel grafiğine bakıldığında partiler arasındaki makasın daraldığı görülüyor.

Öne Çıkanlar