Japonya'da evden çalışanlara sigara yasaklandı

Japonya'da evden çalışanlara sigara yasaklandı
Yatırım bankası Nomura, yasağı çalışanlarına yazılı bir açıklamayla duyurdu.

Japon yatırım bankası Nomura çalışanlarının mesai sırasında sigara içmesini yasakladı. Yasak evden çalışanları da kapsıyor.

Yatırım bankası Nomura, yasağı çalışanlarına yazılı bir açıklamayla duyurdu. Şirkete göre yasağın nedeni çalışanların sağlığı ve temiz bir çalışma atmosferi. Çalışanlar ise temel nedenin sigara molalarını ortadan kaldırmak olduğunu savunuyor. 

Pandemi nedeniyle personelinin yarısından fazlası evden çalışan bankanın ekim ayında uygulanmaya başlayacak yasağı ‘fazla müdahaleci’ olarak değerlendirildi.
Salı günü çalışanlarına birer yazıyla alınan yasağı duyuran şirket yönetimi ise bir gün sonra kararın, çalışanların sağlığı ve temiz bir çalışma atmosferi düşünülerek alındığını duyurdu. Çalışanlarının, istiyorlarsa öğle yemeği arasında sigara içmelerini istedi. Ancak çalışanlar tek nedenin bu olmadığını amacın sigara molalarını ortadan kaldırmak olduğunu savundu.

Nomura, ayrıca, aralık ayının sonuna kadar Japonya’daki binalarında sigara içme odalarını kapatacağını duyurdu. 

Sigara yasağı konusunda Nomura yalnız değil. Aeon ve Dydo Drinco gibi Japon şirketler de benzeri adımlar attı. Calbee isimli şirket 2018 yılında çalışma saatlerinde sigara içmeyi yasaklamıştı.

Mart 2020’de, sigara içen çalışanlarının oranının yüzde 20 olduğunu anımsatan Nomura yönetimi, 2025’te bu oranı yüzde 12’ye düşürmeyi hedefliyor.

Öne Çıkanlar