Japonya’nın ünlü kiraz çiçekleri, iklim krizi yüzünden artık daha erken açıyor

Japonya’nın ünlü kiraz çiçekleri, iklim krizi yüzünden artık daha erken açıyor
Yeni bir araştırma, insan kaynaklı iklim değişikliği ve kentsel ısınma etkilerinin, Kyoto'daki dünyaca ünlü kiraz çiçeklerinin açma tarihini nasıl geri kaydırdığını gösterdi.

Japonya’nın dünyaca ünlü kiraz çiçeklerinin (sakura) açma tarihi, iklim değişikliği ve şehirleşme nedeniyle değişti.

Met Office ve Osaka Metropolitan Üniversitesi’nin yaptığı çalışma, sakuraların tam çiçeklenme tarihinin, insan kaynaklı iklim değişikliği ve kentsel ısınma etkisiyle göre 11 gün daha erken olduğunu buldu.

Gözlemler, Kyoto şehir merkezinde ortalama mart sıcaklığının, hem iklim değişikliği hem de kentsel ısınmanın etkisiyle sanayi öncesi dönemden bu yana birkaç derece arttığını gösteriyor.

Sakura çiçekleri Japon kültüründe önemli bir figür olmanın yanında, açma döneminde artan turizm faaliyetleri ve sakura festivalleri, yerel ekonomiye büyük katkı sağlıyor.

ŞEHİR ISINIYOR

İnsan etkisinin tam çiçeklenme tarihlerini hangi düzeyde etkilediğini belirlemek için, bilgisayar modellerinin insan kaynaklı sera gazı emisyonlarını ortadan kaldırdığı bir senaryoyla mevcut iklim karşılaştırıldı.

Karşılaştırma, Kyoto şehir merkezi ve Kameoka‘nın kırsal bölgesindeki değerler arasında yapıldı.

İki lokasyondaki sıcaklıklar, 1940’lardan itibaren farklılaşmaya başladı. Kyoto’daki kiraz çiçeklerinin tam çiçeklenme tarihlerindeki  değişimin neredeyse yarısının kentsel ısınmadan kaynaklandığı tespit edildi.

İki istasyon arasındaki fark, 20’inci yüzyılın sonlarında ise dengelendi ve Kyoto’nun merkezindeki kentsel ısınma zirveye ulaştı. Şu an her iki bölgede de, iklim değişikliğinin süregelen etkisiyle sıcaklık farkı azalarak,  giderek daha erken çiçeklenme yaşandı.

Geçen yıl Kyoto’daki kiraz çiçekleri 1200 yıldır en erken tarih olan 26 Mart’ta açtı. Bu yılın tam çiçeklenme tarihi 1 Nisan oldu.

EMİSYONLAR DURMAZSA BİR HAFTA DAHA GERİYE KAYABİLİR

Bilim insanları ayrıca, sera gazı emisyonları olduğu gibi devam ederse, yüzyılın sonuna kadar çiçek açma tarihinin bir hafta daha erkene kayacağını tahmin ediyor.

Çalışmanın baş yazarı Met Office iklim bilimcisi Dr. Nikos Christidis, 2021’de yaşanan erken çiçeklenme tarihinin, yüzyıl içinde görülmesi olasılığının 15 kat daha olası olduğunu belirtti:

"Bu tür olayların, 2100 yılından sonra birkaç yılda bir meydana geleceği ve bu noktadan sonra artık aşırı olarak kabul bile edilmeyecekleri tahmin ediliyor."

NEDEN ÖNEMLİ?

Baharın habercisi olarak kutlanan kiraz çiçeklerinin açma zamanlamasını anlamak ülke açısından oldukça önemli.

Daha erken çiçeklenme zamanı, öngörülebilirlik ve plan yapma becerisini kısıtlıyor. Turizm ve festivallerin yanı sıra, ağaç fenolojisinin artan sıcaklıklara duyarlılığı da ülkedeki tarım ve arazi yönetimi uygulamaları üzerinde zincirleme etkilere sahip.

Japonya’da çarpıcı kiraz çiçekleri ile dikkat çeken birkaç şehirden biri olan Kyoto, aynı zamanda iklim değişikliği biliminde önemli bir sembol. Ülkelerin sera gazı emisyonlarını azaltılmasını zorunlu kılan ilk anlaşma olan Kyoto Protokolü, Aralık 1997’de kabul edildi.

Öne Çıkanlar