Julian Assange Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterildi

Julian Assange Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterildi
İngiltere'de tutuklu bulunan Wikileaks kurucusu Julian Assange, insan hakları, demokrasi ve basın özgürlüğü için verdiği mücadele nedeniyle Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterildi.

Alman Milletvekili Martin Sonnenborn, İngiltere tutuklu bulunan Wikileaks kurucusu Julian Assange’ni insan hakları, demokrasi ve basın özgürlüğü mücadelesi için Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterdiğini duyurdu.

Ödülü veren Norveç Nobel Enstitüsü de Assange'ın adaylık prosedürünün başarıyla tamamlandığını doğruladı. Önceki Nobel Barış Ödülü komitesi başkanı ve eski Norveç Başbakanı Thorberg Jagland ödülün Assange'ı serbest bırakma ve Edward Snowden'i affetme talepleri üzerindeki baskıyı arttıracağını umduğunu ifade etti.

BM özel raportörü Nils Melzer ise Assange'ın tutulduğu koşulları işkence olarak nitelendirdi. 

Assange'ın partneri Stella Moris, Nobel Barış Ödülü adaylığı için çağrı yapmıştı. Moris, Assange için yaptığı çağrıda, "Julian Assange savaşın sislerini ortadan kaldırarak barışa benzersiz ve inkar edilemez katkılarda bulundu" demişti.

Assange, Wikileaks üzerinden Afganistan'da ABD'nin işlediği savaş ve insanlık suçlarını ifşa eden gizli belgeleri yayınladığı için casusluk ve bilgisayar korsanlığı da dahil 18 suçtan yargılanmak üzere İngiltere'de Belmarsh Hapishanesi’nde tutuluyor.

ABD Aralık ayında Assange'ın ABD'ye iadesini reddeden İngiltere Yüksek Mahkemesi kararına karşı temyiz mahkemesini kazanarak, Assange'ın ABD'ye iadesine kapı aralamıştı. ABD'ye iadesinin gerçekleşmesi durumunda Assange 175 yıl hapis cezasıyla karşı karşıya. (MA)

Öne Çıkanlar