Kabil'den 'kaçış': Tehdit, ayrılmaya yaklaştıkça büyüyecek

Kabil'den 'kaçış': Tehdit, ayrılmaya yaklaştıkça büyüyecek
'Bu süreçte herkesin tahliye edilememesi derin bir üzüntüyle karşılıyoruz.'

İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace, Afganistan'da yönetimi Taliban'ın ele geçirmesinin ardından başkent Kabil'deki havalimanından ülkeyi terk etmek isteyen Afganlılar'a yönelik IŞİD'in saldırıları sonrası bir açıklama yaptı. Wallace "Tehdit, ayrılmaya yaklaştıkça büyüyecek" dedi.

Afganistan'da, dün akşam saatlerinde peş peşe meydana gelen ve IŞİD'in üstlendiği patlamalar sonucu ölü sayısı yükselirken, binlerce kişinin beklediği Kabil Havalimanı'ndan tahliyeler devam ediyor. Yetkililer, havalimanı dışındaki saldırılarda ölü sayısının 90'a çıktığını, en az 150 kişinin yaralandığını açıklamıştı. 

'BİRKAÇ SAAT İÇİNDE TAMAMLANACAK'

Duvar'da yer alan habere göre, Tahliye operasyonlarının sona ereceği 31 Ağustos'tan önce sürecin tamamlanacağını söyleyen İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace, son olarak bin kişiyi ülkeden çıkarmaya hazırlandıklarını aktardı. Afganistan'daki tahliye operasyonunun 'birkaç saat içinde' sona ereceğini kaydeden Wallace, İngiltere'nin 14 gün içinde 13 binden fazla insanı ülke dışına çıkardığını belirtti. 

Wallace, Batılı birliklerin Afganistan'dan ayrılma tarihi yaklaştıkça 'saldırı tehdidinin artacağını' dile getirdi. "Tehdit, ayrılmaya yaklaştıkça büyüyecek" diyen Wallace, IŞİD'in üstlendiği saldırıların, İngiltere'nin tahliye operasyonunu sona erdirme takvimini hızlandırmadığını aktardı. "Bu süreçte herkesin tahliye edilememesi derin bir üzüntüyle karşılıyoruz" diyen İngiltere Savunma Bakanı, ülkede hala 100 ila 150 kadar İngiliz vatandaşı olduğunu ve bunların bir kısmının isteyerek kaldığını düşündüğünü de sözlerine ekledi. 

İSPANYA TAHLİYE UÇUŞLARINI SONLANDIRDI

İspanya hükümeti, Afganistan'dan tahliyelerin sona erdiğini duyurdu. 81 personeli Kabil'den alan iki askeri uçağın sabah erken saatlerde Dubai'ye indiği, uçaklarda dört Portekizli asker ve NATO ülkeleriyle çalışmış 83 Afgan'ın bulunduğu kaydedildi. Açıklamada, "Bu uçuşlarla beraber, İspanyol personellerin ve Afgan müttefikleri ile ailelerin tahliyesi tamamlandı" denildi. Toplamda, 1898 kişinin tahliye edildiği belirtildi.

AVUSTRALYA VE YENİ ZELANDA UÇUŞLARI DA SONA ERDİ

Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, Kabil Havalimanı'nda düzenlenen saldırı öncesinde son tahliye uçuşunun tamamlandığını açıkladı. Uçağın perşembe gecesi Birleşik Arap Emirlikleri'ne indiğini söyleyen Ardern, saldırı sırasında başkentte hiçbir Yeni Zelandalının kalmadığını belirtti. Ardern, "Afganistan'da zor durumda olan ve yalnızca güvenli bir yer arayan masum insanlara yapılan saldırıyı şiddetle kınıyoruz" ifadelerini kullandı.

Avustralya Savunma Bakanı Peter Dutton da, tahliye operasyonlarının sona erdiğini doğruladı. 

Öne Çıkanlar