Erdoğan: Yeni Anayasa için harekete geçebiliriz

Erdoğan: Yeni Anayasa için harekete geçebiliriz
Kabine toplantısının ardından açıklamalarda bulunan Erdoğan, köy okullarının 15 Şubat'ta eğitim-öğretime başlayacağını duyurdu.

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, yeni Anayasa hazırlıklarına başlayacağına dair sinyal vererek, "Cumhur İttifakı'ndaki ortağımızla bu konuda bir anlayış birliğine varmamız halinde önümüzdeki dönemde yeni anayasa için harekete geçebiliriz" dedi.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı'nın ardından açıklamalarda bulundu. Restoran ve kafelerin durumuna ilişkin bilgi vermesi beklenen Erdoğan, "Vakaların belirli sayının altına düşmesiyle esnafımıza yönelik kısıtlamaların kademeli gevşetilmesi takvimini başlatmayı planlıyoruz" dedi.

KÖY OKULLARI İÇİN TARİH 15 ŞUBAT

Erdoğan, köy okullarının 15 Şubat'ta eğitim- öğretime başlayacağını duyurdu. Açılan okulların bulunduğu köylerde vaka artışı yaşanırsa yeniden ara verilebileceğini söyleyen Erdoğan, "8. ve 12. sınıflar ile ilkokul ve özel eğitim okullarındaki eğitim- öğretimin 1 Mart'ta başlaması için hazırlıklara başlanacak" bilgisini verdi.

'ÜLKEMİZİN UYDULARINI UZAYA GÖNDERECEĞİZ'

Erdoğan'ın Kabine Toplantısı sonrası gündeminde AKP'nin takvimi ve yeni Anayasa çalışmaları yer aldı.

"Mikro uydu fırlatma tesisi kurma çalışmalarına başladık" diyen Erdoğan, "Uzak olmayan bir tarihte ülkemizin ve dostlarımızın uydularını, kendi tesislerimizden uzaya göndereceğiz" iddiasında bulundu.

"2021 yılını yeni bir şahlanış yılı haline getirme gayreti içindeyiz" ifadelerini kullanan erdoğan, "Geçmişte kendi vatandaşlarının asgari ihtiyaçlarını karşılayacak sağlık, ulaşım, enerji, sanayi, teknoloji, şehircilik, çevre, spor altyapısına sahip olmayan ülkenin ihtiyaçlarıyla bugünün ihtiyaçları aynı olabilir mi?" diye sordu.

Yeni bir Anayasa çalışmasının başlayabileceği yönünde sinyal veren Erdoğan, "Belki de Türkiye'nin yeni bir anayasayı tartışma vakti gelmiştir. Cumhur İttifakı'ndaki ortağımızla bu konuda bir anlayış birliğine varmamız halinde önümüzdeki dönemde yeni anayasa için harekete geçebiliriz" dedi.

'YAKLAŞIK 15, MİLYAR LİRA VERGİDEN VAZGEÇMİŞ OLDUK'

Vergi yükümlülüğün ve SGK prim ödemelerinin ertelenmesiyle övünen Erdoğan, "Belirli sektörler için mücbir sebep ilan ederek vergi yükümlülüğü ve SGK prim ödemelerini 6 ay erteledik. 29 milyar lira vergi alacağı ve 40 miyar lira SGK alacağını erteledik. Yurt içi yolcu taşımacılığı, eğitim, öğretim hizmetleri, yeme içme, sinema ve konaklama hizmetlerini KDV oranını yüzde 1'e indirdik. Vergi indirimleriyle 2021'de yaklaşık 12,5 milyar lira vergiden vazgeçmiş olduk" diye konuştu.

KRİZİ REDDETTİ

Yurttaşların yaşadığı ekonomik krize ilişkin görüntüleri paylaşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na da seslenen Erdoğan, "Bay Kemal, öyle danışıklı dövüşle çöp konteynerleri içinde 'vatandaşlarımız aç sefil' diye bu milleti aldatamayacaksınız" ifadelerini kullandı.

ESNAFA DESTEK: AYDA BİN LİRA

Erdoğan, esnafa destek paketine ilişkin tekrarda bulunurken, "1 milyon 240 bin esnafımız 3 ay süreyle ayda bin lira almaya devam edecek. Esnafımıza büyükşehirlerde 750 diğer şehirlerde 500 lira kira desteği ödemesi yapıyoruz. Esnaflarımıza 5 milyar liranın üzerinde nakdi destek veriyoruz" dedi.

Öte yandan, 2019 Sayıştay Raporu'na göre; Saray'ın yıllık harcaması 3.6 milyar TL, günlük harcaması ortalama 10 milyon TL.

'TL, DEĞER KAYBINDA DEĞİL'

"Türk Lirası değer kaybında değil, değer kazanıyor" iddiasında bulunan Erdoğan, "Türk Lirası Dolara karşı yüzde 18, Avro'ya karşı yüzde 16 düzeyinde değer kazanarak gelişmekte olan ülkeler arasında en iyi performansı sağladı. TL değer kaybında değil, bakın değer kazanıyor. Merkezi yönetim borç stokumuz 173 milyar lira azaldı. Vatandaşlarımız da tasarruflarında yavaş yavaş Türk lirasına dönmeye başladı" şeklinde konuştu.

'GIDA ENFLASYONU EN BÜYÜK TEHDİTLERDEN BİRİDİR'

Erdoğan, gıda fiyatlarındaki artışı, "Üç beş aç gözlü tüccara, milletimize ekmeğini ve aşını zehir etmenize izin veremeyiz" şeklinde değerlendirirken, "Gıda enflasyonu en büyük tehditlerden biridir" dedi.

Özel sektöre de bir çağrıda bulunan Erdoğan, "Bu işi bir seferberliğe dönüştürelim. Kadın ve genç istihdamı başta olmak üzere bu konuda atacağımız adımlarla dünyaya örnek olalım. Her türlü teklife açığız" diye konuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar