Erdoğan 'kademeli normalleşme' takvimini açıkladı

Erdoğan 'kademeli normalleşme' takvimini açıkladı
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkladığı 'kademeli normalleşme' takvimine göre sokağa çıkma kısıtlaması hafta içi ve cumartesi günleri saat 22.00'da başlayacak.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Kabine toplantısının ardından Haziran ayını kapsayacak 'kademeli normalleşme' kararlarını açıkladı.

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın başkanlık ettiği Kabine toplantısı bugün gerçekleştirildi. 'Kademeli normalleşme' kararlarının açıklanması beklenen toplantı sonrası Erdoğan, haziran ayı boyu hafta içi ve cumartesi günü sokağa çıkma kısıtlamasının saat 22:00 ile akşam 05:00 arasında devam edeceğini, yasağın pazar gününün tamamını da kapsayacağını duyurdu. 'Kademeli normalleşme' kararları kapsamında; yeme-içme yerlerinin de sabah 07:00-21:00 arası hizmet verebileceği belirtildi.

'ÖNÜMÜZDEKİ SEZON TRİBÜNLERİ DOLDURMAYI TEMENNİ EDİYORUZ'

Erdoğan, sözlerine Süper Lig'i şampiyon olarak tamamlayan Beşiktaş yönetimini tebrik ederek başladı ve bu yıl seyricisiz oynanan Süper Lig için, "Önümüzdeki sezon tribünleri doldurmayı temenni ediyoruz" ifadelerini kullandı.

"Ülkemizi ve milletimizi kısır çekişmelerin, karanlık senaryoların kıskacına hapsetmek isteyenlere eyvallah etmedik, etmeyeceğiz" diyen Erdoğan, "Bizim ülkemiz için yapacak daha çok hizmetimiz var" iddiasında bulundu.

ÇAMLICA KULESİ ÖVGÜSÜ

Geçtiğimiz cuma günü açılışında bulunduğu Taksim Cami'nin ve Çamlıca Cami'nin 'bu asrın sembolleri' olduğunu belirten Erdoğan, "Tabi birileri bu eseri kalkıp da İstanbul'umuz için sembol olarak görmeyebilir. Sultanhamet'i görebilir, Süleymaniye'yi görebilir; bunlar bizim için tabi ki sembol eserlerdir. Ama bilesiniz ki onlar o asrın sembol eserleriyse işte şu anda bizimde Çamlıca'nın tepesindeki büyük Çamlıca Cami bu asrın sembollerinden bir tanesidir" dedi.

Çamlıca Tepesi'ndeki kuleyi öven Erdoğan, "Bu kule oradaki bütün çevre pisliğini temizleme suretiyle bütün İstanbul'u seyredebilme imkanı vermesi bu asrın sembol eserlerinden bir tanesidir. Bu kulenin de ülkemize ve şehrimize hayırlı olmasını diliyoruz. İnşallah bir asır sonra cumhuriyetimizi gerçek gündemine, asıl rayına oturtmuş olarak ülkeyi gençlerimize emanet edeceğiz" ifadelerini kullandı.

'HAZİRAN AYINI AŞI SEFERBERLİĞİNE DÖNÜŞTÜRMEK İÇİN İMKANLARI ZORLAYACAĞIZ'

Pandemi süreci boyunca güvencesiz kapanma kararlarının esnaf ve yurttaş üzerindeki etkilerine rağmen, "Bugün Türkiye, milli gelirine oranla halkına en etkin ve yaygın yüksek tutarlı destek sağlayan ülkelerin başında gelmektedir" iddiasında bulunan Erdoğan, aşıyla ilgili de şu temennilerde bulundu:

"Haziranı tam manasıyla bir aşı seferberliği ayına dönüştürmek için imkanları sonuna kadar zorlayacağız.  İnşallah kendi aşımıza da yıl bitmeden kavuşmuş olacağız."

KADEMELİ NORMALLEŞME KARARLARI

"Elbette gerçeklere gözlerimizi kapatmıyoruz; son 6 ayda iş yerleri ancak bir buçuk ay açık kalan esnaflarımız olduğunu biliyoruz. Milletimizin bu süreçte fevkalade bunaldığını, tahammül sınırlarının zorlandığını biliyoruz. Yaz mevsiminde insanlığı uzun süre evlerde tutmanın zor ve anlamsız olduğunu, yurt dışına ziyaretlere çıkacağını da dikkate alıyoruz. Milletimizi yanlış yönlendirmeye çalışanların bulunduğunun da idrakindeyiz" diyen Erdoğan yarından itibaren devereye girecek 'kademeli normalleşme' kararlarını duyurdu.

Erdoğan'ın duyurduğu 'kademeli normalleşme' kararları şöyle:

"- Haziran ayı boyunca sokağa çıkma sınırlamaları hafta içi ve cumartesi-günü akşam 22:00-05:00'e kadar devam edecektir. Yasak, pazar gününün tamamını kapsayacaktır.

- Temmuz ayında kısıtlama süreleri vaka ve vefat sayısında değişime göre yeniden belirlenecektir. Restoran, lokanta, kafetarya yeme içme yerleri sabah 07:00 ile akşam 21:00 arası masaya servis yapılabilecek, saat 24.00 kadar paketleme servisi sürdürülebilecektir. Pazar günü sadece paket servisi verilmeye devam edecektir.

- Kahvehane, kafe, çay bahçesi, halı saha, spor salonu, lunapark gibi işletmeler kurallar çerçevesinde pazar hariç sabah 07:00 ile 21.00 arasında yarından itibaren çalışabilecektir.

- Açık ve kapalı alanlardaki nikahlar ve nikah şeklindeki düğün törenleri belirlenen şartlara uygun şekilde 1 Haziran'dan itibaren başlayacaktır.

- Üniversiteler 2021-2022 eğitim yılı 13 Eylül itibariyle başlayacak şekilde yürütülebilecektir. Spor günleri genel kurulları Haziran'dan itibaren gerçekleştirebilecektir.

- Kamu kurumlarındaki esnek mesai yeni düzenlemeye kadar devam edecektir."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar