Erdoğan yeni kısıtlama kararlarını duyurdu

Erdoğan yeni kısıtlama kararlarını duyurdu
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, yeni Covid-19 kararlarını açıkladı.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni Covid-19 önlemlerini duyurdu. Kabine toplantısının ardından açıklama yapan Erdoğan, "Kırmızı kategorideki illerde sokağa çıkma kısıtlaması Cumartesi ve Pazar günü olarak sürecek. Ramazan ayında ülke genelinde hafta sonları sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak. Sadece Ramazan ayında lokanta ve kafe gibi işletmelerin hizmetleri paket servis şeklinde sınırlandırılacak" dedi.

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan Kabine toplantısında yeni Coronavirus önlemleri alındı. Üç buçuk saat süren toplantının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklama yaptı.

YENİ ANAYASA AÇIKLAMASI

Yeni Anayasa hazırlığı içerisinde olduklarını belirten Erdoğan, "En önemli reform başlığımız; milletimize verdiğimiz yeni ve sivil Anayasa sözümüzdür. Yeni bir Anayasa kazandırmayı amaçlıyoruz" dedi.

Erdoğan, şöyle konuştu:

"Ülkemizin yönetim sistemini değiştirmek için en köklü değişimi gerçekleştirmemize rağmen mevcut anayasamızda bu arızayı gideremedik. Yeni ve sivil bir anayasa konusunu tekrar gündeme getirmemizin sebebi budur. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin ülkemize kazandırdığı yetenekleri salgın sürecinde çok daha gördük. Hızlı karar alma, etkin şekilde uygulama mekanizmaları ülkemizin pozitif yönde ayrışmasını sağlamıştır.

Yeni Anayasa süreci, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin tahkimi açısından da bir fırsat olacaktır. Türkiye için yeni anayasa hazırlama sürecinin mümkün olan uzlaşmayla yürümesi ve 84 milyonu kucaklaması şarttır. Siyasi partiler başta olmak üzere tüm kesimlerin yeni anayasanın hazırlığına katkıda bulunmasını bekliyoruz. Yeni anayasa için her türlü görüşe ve teklife açığız. İnşallah milletimizle birlikte gelecek nesillerin bizi hayırla yad etmesini sağlayacak yeni anayasayı ülkemize kazandıracağımıza inanıyorum."

FABRİKALARIN ÇALIŞMASIYLA ÖVÜNDÜ

Covid-19 pandemisiyle geçen bir yılda fabrikaların çalışmasıyla övünen Erdoğan, "Fabrikada çarklar hiç durmadı. Üretimin iç ve dış pazarlara ulaştırılmasında aksaklığa meydan verilmedi. Kapasite genişleten fabrikalarımız gereken makinaları bulmakta zorlanıyor. Küresel lojistik tıkanıklar Türkiye'nin geniş havzaya kolayca mal ulaştırma avantajını öne çıkarıyor" dedi.

'Son 8 yıldır kesintisiz bir biçimde saldırıya uğradıklarını' öne süren Erdoğan, "Gezi olaylarından 15 Temmuz darbe girişimine kadar her hadisenin gerisindeki en önemli hesap, milletimizi parçalayıp gücünü kırmak, mümkün olursa birbirine düşürmektir" ifadelerini kullandı. Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Cumhur İttifakı olarak Türkiye'yi ve kendimizi bu hayırlı dönemde daha iyi hazırlamak için her zamankinden çok daha fazla çalışacağımıza biz inandık. Bu dayanışmamızı da her geçen gün güçlendirerek devam ettiriyoruz. İnşallah 2023'e varmadan bu başarıya ulaşacağımıza inanıyoruz, yeni anayasamızla bunu taçlandıracağız.

Son 8 yıldır neredeyse kesintisiz bir şekilde maruz kaldığımız saldırıları nasıl bertaraf ettiğimizi anlatırken yaşanan sıkıntıları da göz ardı etmedik. Bilhassa salgın döneminde işleri azalan esnaflarımızın rezervasyonları iptal olan turizm sektörümüzün, okullardaki yüz yüze eğitimin aksaması ile programları bozulan öğrencilerimizin durumlarını yakından takip ediyoruz."

YENİ KISITLAMA KARARLARI

Erdoğan, konuşmasının son bölümünü yeni Covid-19 önlemlerine ayırdı.

"Vaka sayıları artsa da yatan hasta ve yoğun bakım hastası oranları aynı düzeyde yükselmiyor. Vaka ve hasta bunun yanında vefat sayılarının artması mevcut uygulamaları gözden geçirmeye mecbur bırakmaktadır" diyen Erdoğan, yeni kararları şöyle duyurdu:

- Çok yüksek grubu teşkil eden kırmızı kategorideki illerimizin sayısı maalesef nüfusumuzun yüzde 80'ini teşkil eden 58 şehre ulaşmıştır. Türkiye'nin tamamında sokağa çıkma kısıtlaması akşam 21.00 ile sabah 05.00 olarak haftanın her günü devam edecek.

- Kırmızı kategorideki illerde sadece pazar günü uygulanan hafta sonu sokağa çıkma sınırlaması artık Cumartesi ve Pazar günü olarak sürecektir.

- Lokanta ve kafe gibi işletmeler renk ayrımı olmaksızın yüzde 50 kapasite ve belirlenen kurallara uygun şekilde çalışabilecek. Sokağa çıkma günlerindeki paket servis hizmeti mevcut haliyle devam edecek.

-  Ramazan ayı boyunca ülke genelinde hafta sonları sokağa çıkma kısıtlaması uygulayacağız. Ramazan ayı boyunca lokanta ve kafe gibi işletmeler hizmetlerini paket servisiyle sınırlandıracak.

- Ramazan ayında toplu iftar ve sahur gibi etkinlikler gerçekleştiremeyecek.

Erdoğan, Ramazan ayı boyunca kapalı olacak lokanta ve kafeler için 'bazı katkılar' sağlayacaklarını da belirterek, "Nisan ve Mayıs ayında normalleşme, ücretsiz izin uygulaması kapsamında sigorta desteğinden yararlanamayan lokanta kapsamında prim uygulamasını üstlenecek ve bunlara 1500 lira nakdi yardım yapılacaktır" dedi.

İLLERİN GÜNCEL RİSK HARİTASI

Erdoğan'ın konuşmasının ardından Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, illerin güncel risk haritasını paylaştı.

 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar