Erdoğan duyurdu: 17 Mayıs'a kadar tam kapanma kararı

Erdoğan duyurdu: 17 Mayıs'a kadar tam kapanma kararı
Tam kapanma döneminde kesintisiz sokağa çıkma yasağı uygulanacak. İstisna tutulan kuruluşlar dışında tüm iş yerlerinde faaliyetlere ara verilecek.

AKP Genel Başkanı ve Cumrhubaşkanı Tayyip Erdoğan'ın başkanlık ettiği Kabine toplantısında 'tam kapanma' kararı alındı. 29 Nisan Perşembe günü saat 19.00'da başlayacak kapanma 17 Mayıs Pazartesi günü saat 05.00'e kadar sürecek. Bu süre zarfında, İçişleri Bakanlığı genelgesinde istisna tutulan kuruluşlar hariç tüm iş yerleri faaliyetlerine ara verecek. Şehirler arası seyahatlerin tamamı izne tabi olacak ve şehirler arası toplu taşıma araçları yüzde 50 kapasiteyle çalışabilecek. Konaklama tesislerindeki rezervasyonlar, sokağa çıkma ve şehirlerarası seyahat kısıtlamaları için istisna kabul edilmeyecek. Tüm kurumlarda yüz yüze eğitime ara verilecek. Zincir marketler pazar günleri kapalı olacak.

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Covid-19 tedbirleri kapsamında 'tam kapanma' kararı alındığını duyurdu. Kabine toplantısının ardından açıklamalarda bulunan Erdoğan, "Avrupa'nın açılma sürecine girdiği bir dönemde, bizim geride kalmamak için vaka sayılarımızı süratle 5 binin altına indirmeliyiz. Aksi takdirde, turizmden ticarete ve eğitime kadar her alanda ağır bir faturayla karşı karşıya gelmemiz kaçınılmaz olacaktır" diye konuştu. 

"Coronavirus salgınını ülkemiz için en hayırlı şekilde yürütmeye çalışıyoruz. Vatandaşlarımızın aldıkları sağlık hizmetinin kalitesini yükseltmek için ilave adımlar da atıyoruz" diyerek kararları duyuran Erdoğan, şöyle konuştu:

"Bu salgın krizini ülkemiz ve milletimiz için en hayırlı şekilde yönetmeye çalışıyoruz. Sağlık hizmetleri konusunda hamdolsun herhangi bir sıkıntı yaşanmıyor.

Sağlık uygulama tebliği listesinde yer alan işlemlerin tamamı için yüzde 10 ile yüzde 20 oranında tıbbi malzeme fiyatlarında yüzde 10 oranında artış yaparak sağlık sistemimizi destekledik. Toplamda 115 bin vatandaşımızın dializ hizmetlerinin bedelini yüzde 20 arttırdık. Çölyak tedavisinin ödeme tutarında Ağustos ayından itibaren ilave yüzde 25 artış yaptık.

Sosyal Güvenlik Kurulu bütçemize bu düzenlemelerin milletimize ve sağlık sektörüne hayırlı olmasını diliyoruz.

İhtiyaç sahibi ailelere dağıtılmak üzere patates ve soğan dağıtımında 103 bin tonu geride bıraktık. Tedbirlerin neticelerini yavaş yavaş almaya başladık.

MUHTARLAMA AŞILAMA BAŞLAYACAK

Hedeflediğimiz rahatlamayı sağlayabilmek için hep birlikte biraz daha fedakarlık yapmamız önem arzediyor. Özel hastanelerde yoğun bakım ve aşı hizmetlerinden ötürü ücret talep edildiğine dair şikayetler alıyorum. Hukuken bu hizmetler için vatandaşlarımızdan hiçbir ücret talep edilemez. Yüoğun bakım ve aşı hizçmetleri sebebiyle ilave ücret talebiyle karşılaşan vatandaşlarımız Sağlık Bakanlığımıza ve SGK'ya bildirirlerse gereken işlemler derhal yapılacaktır. Çünkü bunların yaptırımı vardır."

Erdoğan, filyasyon ekipleriyle birlikte mesai yürüten muhtarların aşılama sürecinin de başlayacağını söyledi.

TAM KAPANMA KARARLARI: KESİNTİSİZ SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI

29 Nisan Perşembe günü saat 19.00'da başlayıp 17 Mayıs Pazartesi günü saat 05.00'e kadar sürecek olan tam kapanma dönemine ilişkin alınan kararlar şöyle:

- Bu tarihlerde kesintisiz sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacaktır.

- İçişleri Bakanlığı genelgesinde belirtilen istisna tutulan kuruluşlar hariç, tüm iş yerleri faaliyetlerine ara verecek.

- Zincir marketler pazar günleri kapalı olacak, diğer günlerde belirlenen saatlerde hizmet vermeyi sürdürecek.

- Anaokulu, kreş, 8'inci ve 12'nci sınıflar dahil, tüm kurumlarda yüz yüze eğitime ara verilecek, tüm sınavlar ertelenecek.

- Şehirler arası seyahatlerin tamamı izne tabi olacak ve şehirler arası toplu taşıma araçları yüzde 50 kapasiteyle çalışabilecek.

- Konaklama tesislerindeki rezervasyonlar, sokağa çıkma ve şehirlerarası seyahat kısıtlamaları için istisna teşkil etmeyecektir.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar