Kadıköy Belediyesi'nde grev başladı, CHP'li belediyelerdeki tüm sözleşmeler askıya alındı

Kadıköy Belediyesi'nde grev başladı, CHP'li belediyelerdeki tüm sözleşmeler askıya alındı
Kadıköy Belediyesi ile Genel İş arasında süren TİS görüşmelerinin tıkanması sonucunda 2 bin 300 işçi bugün greve çıktı.

İsa Uğur ERDOĞAN


ARTI GERÇEK- İstanbul’da Kadıköy Belediyesi ile DİSK'e bağlı Türkiye Genel Hizmetler İşçileri Sendikası (Genel-İş) Anadolu Yakası 1 No'lu Şubesi arasındaki Toplu İş Sözleşmeleri (TİS) görüşmelerinin tıkanmasının ardından 5 Şubat'ta Kadıköy Belediyesi kapısına grev kararını asan işçiler, 16 Şubat'ta greve çıkacaklarını ilan etmişti.

8 ay boyunca yürütülen görüşmelerde, 81 maddelik sözleşmeden idari ve sosyal konuları içeren 62 madde kabul edildi. Ancak ekonomi maddelerini içeren 19 madde askıda kaldı.

Görüşmenin sonucunda belediye ve sendikanın anlaşamaması üzerine 2 bin 300 işçi greve çıktı. Grev kararını açıklayan Genel-İş Anadolu Yakası 1 No'lu Şube Genel Başkanı Ahmet Arıkan, "Bu saatten sonra mücadelemizi sokakta sürdüreceğiz. Biz alanı da tutacağız masayı da tutacağız. Bu haklarımızı alana kadar mücadelemiz sürecek" dedi.

Grev, "Bu daha başlangıç mücadeleye devam" sloganı ile başladı. Dün gece yarısı itibariyle Kadıköy Belediyesi'ne bağlı iş yerlerinin tamamına grev pankartı asıldı.

DİĞER CHP’Lİ BELEDİYELERİ ZOR DURUMA DÜŞÜRMEMEK İÇİN Mİ ZAM YAPILMIYOR?

İşçi tarafının bu hamlesine karşı CHP'li belediyelerin TİS görüşmelerini gerçekleştiren Sosyal Demokrat Kamu İşverenler Sendikası (SODEMSEN) karşı adım olarak tüm belediyelerdeki sözleşmeleri askıya aldı.

Konuya ilişkin görüştüğümüz Genel-İş Anadolu Yakası 1 No'lu Şube Yönetim Kurulu’ndan Ali Ekber Erarslan, belediye yöneticilerinin kendilerine ‘ücret sendikacılığı’ suçlaması yaptıklarını belirterek, "8 aydır barınma alanları ile ilgili sorunlar dahi görüşülmedi" dedi.

İşçilerin yoksulluk sınırının yarısına dahi denk düşmeyen bir ücret talebinde bulunduğunun altını çizen Erarslan, "Çok fazla bir şey istemiyoruz. Yoksulluk sınırının yarısının altına tekabül eden bir ücret talebimiz var. İşveren son olarak 3 bin 200 TL teklifi ile geldi. Belediye Başkanı, ‘Eşit işe eşit ücret' propagandası yapıyor fakat aynı işi yapanlar farklı ücretler alıyor" ifadelerini kullandı.

CHP’nin asgari ücret görüşmeleri sürecinde teklif ettiği 3 bin 100 TL’nin, belediyelerde uygulanmaya başlanmasıyla bir standart ücret haline gelmesi ile birlikte diğer CHP’li belediyelerin zor durumda kalmaması için zam yapılmadığı bilgisi geldiğinin altını çizen Erarslan, "23 Şubat’ta Maltepe, 2 Mart’ta Ataşehir, 4 Mart’ta Kartal’da TİS görüşmeleri olacak. Oralarda ne yapacaklar" sorusunu sordu.

İŞÇİLER BELEDİYE BAŞKANININ AÇIKLAMALARINI YALANLADI

Kadıköy Belediyesi Başkanı Dara Odabaşı ise greve ilişkin yaptığı açıklamada belediyenin işçilere yüzde 38 zam teklifi yaptığını kaydederek, "Teklifimiz, merkezi hükümetin işçiye verdiği AGİ dahil 2 bin 825 lira 90 kuruşluk asgari ücretin üzerindedir. İşçilerimizin eline geçecek toplam net gelir, ikramiyeler hariç 4 bin 972 liralık teklifimiz, sendika temsilcileri tarafından kabul edilmemiştir. Teklifimiz en düşük ücretliye yüzde 38 zamdır. Sürecin bu noktaya gelmiş olmasından duyduğumuz üzüntüyü ve işçi sınıfı ile dayanışma duygularımızı tekrarlayarak, hak arama mücadelesi veren sendikaların, sınıf bilinciyle, bütün alanlarda aynı kararlılıkla mücadele etmelerini temenni ediyoruz" ifadelerini kullandı.

İşyeri temsilcisi Nazan Gevher Çamay ise Artı Gerçek'e yaptığı açıklamada Belediye Başkanı Odabaşı’nın açıklamalarının doğru olmadığını belirterek, çalışanların yüzde 20 zam talebi olduğunu ve yüzde 38 zam teklifinin gerçek olmadığını savundu.

Çamay, işveren teklifinin son haliyle 3 bin 200 TL olduğunu belirterek, "Bu teklifin içerisinde geçen dönem aldığımız 275 TL’lik seyyanen zammın içine eklenmiş haliydi. Dolayısıyla işveren 2 bin 800 gibi bir rakam teklif etmiş durumda. Bu asgari ücretin de altına tekabül ediyor. Zam konusunda da yüzde 7 ile 9 arasında teklif edildi. Söylenen rakam alacağımız bütün yol, yemek yardımı, AGİ gibi bütün unsurların yedirilmiş hali. Dolayısıyla çok gerçekçi değil. Maaşa yansıtılacak bir durum yok ortada. Yüzde 38 zam gibi bir zam söz konusu değil" dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar