Kadıköy'de 1 Mayıs kutlaması

Kadıköy'de 1 Mayıs kutlaması
Kadıköy'de bir araya gelen sendikalar, sivil toplum örgütleri ve siyasi partiler yüzlerce kişinin katılımıyla 1 Mayıs kutlaması gerçekleştirdi.

DİSK, KESK,  TTB, TMMOB, 1996 1 Mayıs’ında hayatını kaybedenleri vuruldukları yerde anarken, sağlık emekçileri ise hastane önlerinde yaptıkları açıklamalar ile 1 Mayıs’ı kutladı. 
 
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Tabipler Birliği (TTB) ve Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Kadıköy Belediyesi otoparkında bir araya gelerek 1996 1 Mayıs'ında hayatını kaybeden Hasan Albayrak, Dursun Odabaş ve Yalçın Levent’i andı. Anmaya çok sayıda siyasi parti temsilci ve yöneticisi, Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Musa Piroğlu, Züleyha Gülüm, Oya Ersoy, Serpil Kemalbay, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu,  Kadıköy belediye başkanı Şardil Dara Odabaşı'nın yanı sıra onlarca işçi katıldı.
 
"Bijî yek Gulan", "Yaşasın 1 Mayıs", "1 Mayıs alanı Taksim Meydanı", "Gün gelecek devran dönecek katiller halka hesap verecek" sloganları atılan anma saygı duruşu ile başladı. 
 
Ortak açıklamayı KESK Eş Genel Başkanı Aysun Gezen okudu.
 
İŞÇİLER ÇALIŞACAK
 
1 Mayıs yaklaştıkça İstanbul’da sıkıyönetim uygulamalarının arttığını söyleyen Gezen, "İşçiler her türlü haksızlığa karşı, var olan haklarını korumak için en temel haklarını kullanmak isterken polisin ölçüsüz saldırıları ile karşı karşıya kalındı" dedi. İşten atmalara Kod-29 ile devam edildiğini söyleyen Gezen, " İşçiler açlık ile boğuşuyor. Bu koşullarda iktidar pandemi ile mücadeleyi değil sayıları azaltmanın derdine düştü. Bütün paketlerden sermayenin yüzünü güldürecek, işçileri ölüme teslim eden politikalar sürdürüldü. Tam kapanma dediler. Ama işçiler açısından bir önlem yok. Milyonlarca işçi çalışmaya devam edecek" diye belirtti.
 
HERKESE AŞI
 
Gezen, işçiler olarak taleplerini ise şu şekilde sıraladı:
 
"* Herkese aşı, herkese gelir desteği sağlanmalı, acil ve zorunlu işler dışında 4 hafta çarklar durdurulmalıdır!
 
* Çalışırken hastalanan emekçiler için COVID-19 iş kazası ve meslek hastalığı olarak kabul edilsin!
 
* Kod 29 ve ücretsiz izin zulmüne son!
 
* İşsizlik Sigortası Fonu kaynakları patronlara değil işçilere ve işsizlere!
 
*Asgari ücret üzerindeki tüm vergi ve kesintiler sıfırlansın!
 
* İşsizliğe karşı kamu istihdamı artırılsın, hukuksuz biçimde işten çıkarılan kamu emekçileri işlerine iade edilsin, çalışma süreleri azaltılsın.
 
* Doğa katili projelere, Kanal İstanbul’a, betona, savaşa, silahlanmaya, sermayeye değil aşıya ve sosyal desteklere kaynak!
 
* Az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınsın! Zorunlu mallarda ve elektrik, su, doğalgaz, iletişim faturalarında dolaylı vergiler sıfırlansın.
 
* Örgütlenme, özgür toplu sözleşme ve grev hakkı önündeki tüm engeller kaldırılsın!
 
* İstanbul Sözleşmesi Yaşatır. 6284 sayılı yasa etkin şekilde uygulansın, Uluslararası Çalışma Örgütü’nün İşyerinde Şiddete Karşı 190 sayılı sözleşmesi onaylansın!"
 
SAĞLIKÇILAR 1 MAYIS’I KUTLADI
 
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Aksaray Şubesi ise Eyüpsultan Devlet Hastanesi, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi ve İstanbul Eğitim Araştırma Hastanesi’nde yaptıkları açıklama ile 1 Mayıs’ı kutladı.  1 Mayısın sadece hesaplaşma günü olmadığı, emekçilerin sorunlarının gündeme taşındığı ve çözüldüğü gün olduğu belirtilen açıklamalarda, 1 Mayıs’ta tüm kesimleri örgütlenmeye ve mücadeleye çağırarak emekçilerin taleplerinin derhal kabul edilmesi talep edildi.

Öne Çıkanlar