Kadıköy'de gözaltına alınan 70 kişiden 68'i serbest bırakıldı

Kadıköy'de gözaltına alınan 70 kişiden 68'i serbest bırakıldı
Kadıköy'deki Gemlik Yürüyüşü'nde gözaltına alınan 70 kişiden 45'inin serbest bırakılmasının ardından savcılıkta ifade veren 25 kişinin 23'ü daha serbest bırakıldı.

Yağmur KAYA


+GERÇEK- Avukatlar, gözaltına alınan 70 kişiden 45'nin avukatları olmadan emniyetteki ifadeleri alınarak serbest bırakıldığını, 25 kişinin ise ifadeleri alınmak üzere Çağlayan'da bulunan İstanbul Adliyesi'nde savcılık karşısına çıkarılacağını söylemişti. İfadeleleri alınan 25 kişiden 23'ü daha serbest kalırken HDP Kadıköy İlçe Örgütü Eşbaşkanı Kuray Turkay ve Sosyalist Gençlik Derneği Federasyonu (SGDF) üyesi İsmail Temel, tutuklanma talebiyle sevk edildi.

Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Tevgere Jinên Azad (TJA), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Halkların Demokratik Partisi ve MED Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuki ve Dayanışma Dernekleri Federasyonu (MED TUHAD-FED) öncülüğünde, "Tecrit Siyasetine Karşı Özgürlüğü Savunmak İçin Gemlik’e Yürüyoruz" şiarıyla Bursa’nın Gemlik ilçesine gerçekleştirilecek yürüyüş için Kadıköy’de bir araya gelerek yürüyüş gerçekleştirmişti. 

İstanbul Valiliği'nin yasak kararını gerekçe gösteren polisler, birçok noktada kalabalık gruba müdahale etti. Polisler yürüyüş boyunca 70’in üzerinde kişiyi gözaltına aldı. Gözaltına alınanların Vatan Caddesi’nde bulunan İstanbul Emniyet Müdürlüğüne götürüldükleri öğrenildi. Müvekkilleri ile görüşmek üzere Emniyet Müdürlüğü’ne giden avukatlar ise emniyete alınmadı. 

Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) İstanbul Şubesi gözaltına alınanların avukatlarıyla görüştürülmediğini belirtti. 

ÖHD İstanbul Şubesi, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda "Gözaltı takibi yapmak üzere İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne giden meslektaşlarımızın mesleki faaliyetlerini yerine getirmeleri emniyet tarafından engellenmektedir. Meslektaşlarımız emniyete alınmamakta müvekkillerimiz ile görüştürülmemektedir" ifadelerine yer verildi.

ÖHD, Yine sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, müvekkillerinin ifadelerinin avukat olmadan alındığını söyledi. 

ÖHD, "Müvekkillerimizin ifadelerinin avukatsız alındığını öğrendik. Bizleri müvekkillerimizle görüştürmemenizi de; bu yapılan hukuka aykırı ifade işlemini de kabul etmiyoruz. Hukuki sürecin takipçisi olacağız. Şunu bilin ki bizler buradayız hukuku sizlerin eline bırakmayacağız!" diye belirtildi.

İFADESİ ALINAN 25 KİŞİDEN 23'Ü SERBEST BIRAKILDI

Savcılığa sevk edilen 25 kişi, "Toplantı ve gösteri kanuna muhalefet etmek" iddiasıyla suçlandı. Bunun yanı sıra savcılıkta, yürüyüşte atılan "Bijî Serok Apo", "Bê Serok jiyan nabe" ve "Zap, Avaşîn, Metîna, selam sana gerilla" şeklindeki sloganların sorulduğu öğrenildi. Savcılık ifadelerin ardından 23 isim adli kontrol uygulaması şeklinde uygulama ile serbest bırakılmak üzere Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edildi. HDP Kadıköy İlçe Örgütü Eşbaşkanı Kuray Turkay ve Sosyalist Gençlik Derneği Federasyonu (SGDF) üyesi İsmail Temel, aynı iddia yanı sıra "Polise mukavemet etmek" iddiasıyla tutuklamaya sevk edildi. Hakimliğin,  Türkay ile Temel hakkında karar vermesi bekleniyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar