Kadın derneğinin 'gayri resmi üyesi' iddiasıyla tutuklandı

Kadın derneğinin 'gayri resmi üyesi' iddiasıyla tutuklandı
Rosa Kadın Derneği soruşturmasında gözaltına alınan DBP eski Eş Genel Başkanı Mehmet Arslan, gizli tanığın 'derneğinin gayri resmi üyesi' beyanı nedeniyle tutuklandığı öğrenildi.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Rosa Kadın Derneği hakkında yürütülen soruşturma kapsamında 22 Mayıs'ta gözaltına alınan 18 kişiden 9'u kadın toplam 12 kişinin tutuklanmasının gerekçelerine dair yeni detaylar ortaya çıktı.

Rosa Kadın Derneği Başkanı Adalet Kaya ve üyeleri Fatma Gültekin, Gönül Aslan, Gülcihan Şimşek, Narin Gezgör, Özlem Gündüz, Remziye Sızıcı ve Sevim Çoşkun ile HDP yöneticisi Celal Yoldaş, DBP eski Eş Genel Başkanı Mehmet Arslan ve Mehmet Ali Altınkaynak'ın tutuklanmasına dayanak yapılan 'örgüt üyesi olduklarına dair kuvvetli suç şüphesi' gizli tanık beyanlarına dayandığı öğrenildi.

Tutuklamaların tamamına gizli tanık 'A53T61MCTS21SS92' ve 'Firar' kod adlı gizli tanıkların beyanları dayanak yapıldı. Yine, 'A53T61MCTS21SS92' kodlu gizli tanığın tüm şüpheliler hakkında beyan verdiği öğrenildi.

ERKEKLER 'GAYRİ RESMİ' ÜYE

'A53T61MCTS21SS92' kodlu gizli tanığın özellikle tutuklanan erkekler hakkında verdiği ifadeler dikkati çekti. Gizli tanığın 'Rosa Kadın Derneği'nin gayri resmi' yönündeki ifadeleri, DBP eski Eş Genel Başkanı Mehmet Arslan'ın tutuklanmasına gerekçe yapıldı. Gizli tanığın, Arslan hakkında, 'Ben bu örgüt mensubunu Mehmet Aslan olarak bilirim. Rosa isimli derneğin gayri resmi üyelerinden biridir' ifadelerini kullandığı ortaya çıktı. 

'A53T61MCTS21SS92' kodlu gizli tanık, HDP üyesi Mehmet Ali Altınkaynak'ın da Rosa Kadın Derneği'nin 'gayri resmi üyesi' olduğunu iddia etti. Gizli tanık, Altınkaynak hakkında ise, 'Bu örgüt mensubunu Mehmet Ali olarak biliyorum. Rosa Derneğinin gayri resmi üyesidir. HDP Sur ilçe belediyesinin işçi alımı olduğu zaman alınacak üyelerin belli oranının Rosa Derneği üyesi olmasını sağlamaktadır' ifadelerini kullandı. Altınkaynak'ın tutuklanmasına gerekçe yapılan bir başka konu ise, çatışmalarda hayatını kaybeden PKK'lilerin taziyelerine katılması oldu.

KAYA'NIN TUTUKLANMASINA TELEFON KONUŞMASI GEREKÇE OLDU

Rosa Kadın Derneği Başkanı Adalet Kaya’nın tutuklanmasına ise, yaptığı bir telefon görüşmesinde kullandığı "2011 yılından beri Kürdistan’da başlayan bu savaşın en büyük etkilenenleri yine kadınlar oldu" ifadeler gerekçe yapıldı. Söz konusu ifadeler, Kaya'nın "Örgüt üyesi olmak" iddiasıyla tutuklanmasına gerekçe yapıldı. DBP eski Eş Genel Başkanı ve Özgür Kadın Hareketi (TJA) aktivisti Gülcihan Şimşek’in tutuklanmasına, birçok soruşturma dosyasında adı geçen ve daha önce yüzlerce kişi hakkında ifade veren gizli tanık "Firar"ın "KCK yapılanmasının üst düzey sorumlularındandır" şeklindeki beyanları gerekçe yapıldı.

'DELİL KARARTMA' İDDİASI

Kayyım yönetimindeki Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Meclis üyesi Sevim Coşkun, 'A53T61MCTS21SS92' kodlu gizli tanığın verdiği iddia edilen ifadelerin yanı sıra, bir telefon görüşmesinin tape kayıtlarında '… dur ben seni diğer taraftan arayayım' ifadelerini kullanması tutuklanmasına gerekçe yapıldı. Sulh Ceza Hakimliği, söz konusu ifadeleri, 'delil karartmaya yönelik ciddi şüphe' olarak değerlendirdi.

CİMER'E ŞİKAYET TUTUKLATTI

Rosa Kadın Derneği yöneticisi Fatma Gültekin’in tutuklanma gerekçeleri arasında 'A53T61MCTS21SS92'nin 'dernek toplantılarına katılıyor' şeklindeki beyanları ile S.D isimli bir şahsın 22 Ekim 2019'da CİMER'e yaptığı şikayet yer aldı. CİMER'e şikayette bulunan S.D., şikayet forumunda, "Bu kişinin Bağlar Belediyesinde o dönem çalışıyor olması ve terör örgütüne doğrudan destekte bulunmasıdır. Fatma Gültekin aidat toplanması ve terör örgütü cenazelerine yaptığı organizasyonların sorulması halinde inkar edecektir, ancak ben canlı olarak şahit olan birisiyim" şeklindeki ifadeleri tutuklama nedenleri arasında yer aldı.

A53T61MCTS21SS92 kodlu gizli tanığın, derneğin kurucu üyesi Narin Gezgör, HDP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi Özlem Gündüz, HDP Yenişehir İlçe Eşbaşkanı Remziye Sızıcı ve Bağlar Belediyesi Meclis üyesi Gönül Aslan'ın hakkında da benzer beyanlar verdiği ve bu beyanların tutuklamaya gerekçe yapıldığı öğrenildi. (Mezopotamya Ajansı)

Öne Çıkanlar