Kadın Dernekleri Federasyonu'ndan Bakan Yanık'a cevap: Tolere edemeyiz

Kadın Dernekleri Federasyonu'ndan Bakan Yanık'a cevap: Tolere edemeyiz
TKDF, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık'ın sosyal medyada gündem olan sunumunu eleştiren bir açıklama yayınladı.

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu (TKDF) Başkanı Canan Güllü, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık’ın pandemi döneminde artan erkek şiddetini "tolere edilebilir" düzeyde bulmasına tepki gösterdi. Canan Güllü, imzasıyla yayınlanan açıklamada, "Biz istismar yapanların tutuksuz yargılandığı, kadın cinayetlerinin göz göre göre geldiği ve kadına şiddet mağdurlarının kolluktan geri dönmesini tolere edemeyiz" denildi.

‘İKTİDARIN KADIN POLİTİKASI SİYASET ÇIKMAZLARINDA’

Canan Güllü şöyle seslendi:

"İstanbul sözleşmesinden imza çektiğimiz şu günlerde hala şiddeti tanımlamaya yönelik laf kalabalığı olarak gördüğümüz bir sunum yapmış Sayın Aile bakanı. Şiddet oranları için tolere edilebilir demiş.  Sokaktaki çocuğun bile şiddet tanımını yapabildiği ve daha önce bunun gibi 2 komisyonun kurulduğu parlamentoda  çözüme yönelik bir komisyon değil gündem değişme olduğunu beklediğimiz icin kendisinden başka bir  beklentimiz de yoktu zaten.

Biz kurum olarak bu komisyona davet aldık ama yaptığımız işe olan saygımızdan kabul etmedik Çünkü 10 yıldır bu iktidara yapılması gerekenleri anlatmış raporlaştırmış bir kurum olarak bizleri dinlemediğini bilerek tekrardan emek ve zamanımızı harcamak istemiyoruz. İktidarın kadın politikası siyaset çıkmazlarında. Bu sunuma baktığımızda göremediğimiz bazı detayları aşağıya çıkardık. Erken yaş evliliği için af konuşmayı ve TCK  103 tartışması bitirilmeli.

‘SÖZLEŞMEYİ GÖRMEYEN BAKANDA YOK HÜKMÜNDEDİR’

Kadına Şiddet konusunda en son 2015 yılında yapılmış araştırma yapılmış. Bu yüzden Araştırma acilen yapılmalı. 2006 yılındaki önleyiciliği kapsayan 2006 Başbakanlık genelgesi ruhuna geri dönülerek reçete uygulanmalı. İstanbul sözleşmesi 1 Temmuz 2021 tarihine kadar geçerli Ama bakan yok hükmünde görüyor. Sözleşmeyi görmeyen bakanda yok hükmündedir.

ALO 183 hattını rölantiye alıp KADES üzerine yoğunlaşmak Kadın yoksulluğunu görmezden gelmektir. Kadınlar ekmek almaya para bulamazken akıllı telefonları nereden bulacaklar. Kadın yoksulluğunu gidermek adına şiddet mağduru kadınlar için eylem yok bu sunumda. Veri Bankası detaylı şekilde hayata geçmeli Veri analizleri ile önleyici tedbirler  uygulanmalı

Sığınak sayısı arttırılmalı. Kurumsal Kapasite güçlenmeli. Kadına Yönelik Şiddetin önlenmesi için hazırlanan Dördüncü Ulusal Eylem Planı BM CEDAW ve İstanbul sözleşmesini dayanak olarak görmemektedir. Dünyada kadına şiddet oranlarında Kenya’dan sonra gelmek ise çok ama çok acı. Bunlar konuşulmalıyken tolore etmeye takılmamızı istiyorlar. Biz istismar yapanların tutuksuz yargılandığı, kadin cinayetlerinin göz göre göre geldiği ve kadına şiddet mağdurlarının kolluktan geri dönmesini tolere edemeyiz."

BAKAN NE DEMİŞTİ?

Bakan Yanık, Komisyon’da yaptığı sunumda, "Nitekim, tabloya baktığınızda da mesela, Ocak 2020 itibarıyla 19.582 olan sayı, Şubat ve Martta bir parça hani tolere edilebilir sayılarda artarken Nisan 2020'de bir düşüş, ciddi bir düşüş gösteriyor, sonra tekrar artmaya başladığını görüyoruz" ifadelerini kullanmıştı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar