Kadın Meclisleri: 6284 kadınların can simididir

Kadın Meclisleri: 6284 kadınların can simididir
Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü öncesinde bir araya gelen Kadın Meclisleri, “6284 sayılı koruma kanunu, kadınların can simididir” dedi.

Aynur Tekin

ARTI GERÇEK - Kıyafetime Karışma eylemleriyle geniş kitlelere ulaşan Kadın Meclisleri, 25 Kasım Uluslararası Şiddetle Mücadele günü öncesinde Kadıköy’de yürüdü. Süreyya Operası önünde bir araya gelen kadınlar, Kadıköy Khalkedon Meydanı’na doğru ilerledi. "Kadın Meclisleri gelecek şiddet bitecek" pankartı açılan yürüyüş boyunca öldürülen kadınların ismi okundu ve "Hiçbir şiddet karanlıkta kalmayacak", "Asla yalnız yürümeyeceksin", "6284 uygulansın" sloganları atıldı.

"6284 BENİM HAKKIM, KORUMAK ZORUNDASINIZ"

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Genel Sekreteri ve İstanbul Temsilcisi Fidan Ataselim 6284 sayılı Koruma Kanunu’nun önemini şöyle anlattı: "Bir kadın şiddete uğradığında, tehdit alıyorum dediğinde bütün kapıların açılmasını sağlayan o şifre yasa 6284’tür. Karakola gidince savcıyla görüşünce 6284 rakamını söylediğinizde bu yasa benim hakkım beni korumak zorundasınız dediğinizde, görelim hangi polis memuru hangi savcı bu yasaya ihanet edecek, bu yasayı uygulamayacak. Hangi kurum kadınları ayakta tutan şiddetten koruyan yasayı uygulamayacaksa o kurumun önünde biz bütün kadınları görecek. Bu yüzden bir kez daha sözümüz olsun, hiçbir şiddetin karanlıkta kalmasına müsaade etmeyeceğiz ve hiçbir kadın kardeşimiz yalnız yürümeyecek."

Eylemde, kadın cinayetlerinin azaldığı tek yılın Koruma Kanunu 6284'ün yasalaşma süreci olan 2011 yılı olduğuna dikkat çekildi. Yasal güvence ve yasalara uygun cezaların şiddeti azaltacağı vurguladı. Mine Doğru’nun okuduğu basın açıklamasında şu ifadeler yer aldı: "Kadın Meclisleri'ni oluşturan toplumun her kesiminden kadınlar olarak; tüm kadınları, kadına yönelik her türlü şiddete karşı birlikte mücadeleye çağırıyoruz.  Kadınlara yalnızca kadın oldukları için uygulanan fiziksel, cinsel, psikolojik veya ekonomik şiddet; kadın cinayetleri ile sonuçlanabiliyor.  Yasaların uygulanmaması, cezasızlığın varlığı, kadınların kazanılmış haklarına yönelik saldırılar gibi sistemli politikalar sonucu kadına yönelik şiddet artıyor. 2016 yılında 338 kadın öldürüldü. 2017'nin ilk 10 ayında ise kadın cinayetleri 337'ye ulaştı. 40 kadın cinayeti olan Ekim ayı, şu ana kadar en yüksek kadın cinayetinin işlendiği ay oldu. Bu bir tesadüf değil."

MUHTEREM GÖÇMEN’İN ABLASI DA KATILDI

Eyleme koruma altındayken erkek cinayetinin hedefi olan Muhterem Göçmen’in ablası Çiğdem Evcil de katıldı. "Yıllardır kadına şiddete hayır diyoruz bizi duymuyorlar" diyen Evcil, sözlerini şöyle sürdürdü. "Çıkartılmış bir kanunu kaldırmaya çalışıyorlar. Bu kanunun koruması altında öldürülen kadınlardan birinin ablasıyım ben. Uygulamadıkları kanunu kaldırmaya çalışıyorlar. Yaptıkları sadece kadın düşmanlığı, kadınların üzerinden siyaset, kadınların üzerinden din konuşmak. Yapmanız gereken sadece kadınları korumak, bu yasayı kaldırmak hakkınız değil. Sonuna kadar peşinizdeyiz."

Konuşmaların ardından son bulan yürüyüşte, tüm kadınlar Taksim'de yapılacak olan 25 Kasım eylemine çağrıldı. 

Öne Çıkanlar