Kadın Meclisleri'nden 'nafaka' tepkisi: Gerçeği manipüle eden bir grup erkek için yapıyorlar

Kadın Meclisleri'nden 'nafaka' tepkisi: Gerçeği manipüle eden bir grup erkek için yapıyorlar
Kadın Meclisleri, 6’ıncı yargı paketiyle Meclis’e getirilmesi planlanan nafaka düzenlemesine ‘Yoksulluk kalkmadan nafakaya dokunamazsınız’ sözleriyle tepki gösterdi.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, "Eşitlik olmadan, yoksulluk kalkmadan nafakaya dokunamazsınız" başlığıyla yaptığı yazılı açıklamada, ‘süresiz nafaka’ olarak da adlandırılan ‘yoksulluk nafakası’na ilişkin yasal düzenlemenin 6’ıncı yargı paketiyle Meclis gündemine gelmesine karşı çıktı. Açıklamada, "Bu düzenlemeyi, nafaka hakkında kara propaganda yapan, gerçeği manipüle eden bir grup erkek için yapıyorlar. Tıpkı İstanbul Sözleşmesi’nden toplumun çok küçük bir kısmı için çekildikleri gibi" denildi.

Söz konusu düzenlemenin yoksulluk nafakasını gasp etmeye yönelik olduğu ifade edilen açıklamada, "Boşanmak isteyen kadınların önüne çıkan engellere bir engel daha eklemek istiyorlar. Bunun adı düzenleme değil; kadınların hayatından, cebinden, geleceğinden çalmaktır. Şiddet dolu evliliklere hapsetmektir. Ekonomik kriz içerisindeyken kadınların aldığı, almakta güçlük yaşadığı üç kuruşa da el uzatıyorlar" denildi.

‘TEMEL İHTİYAÇLARI BİLE KARŞILAYAMAYAN İKTİDAR MI NAFAKA ÖDEYECEK?’

Açıklamada, nafaka düzenlemesiyle birlikte aile arabuluculuğunun da gündemde olduğuna vurgu yapılarak, şu noktalara dikkat çekildi:

"Arabuluculuk ancak eşitler arasında olabilir. Nafaka hakkını gasp etmeye çalıştıkları kadınları bir de o masaya daha güçsüz oturtmak istiyorlar. Konunun ağırlığı ve yaşanan gerçek şudur: Milyonlarca kadın en çok boşanmak istedikleri için öldürülüyor ve şiddete uğruyor. Şiddete uğradıklarında öldürülmemek için nafaka hakkından feragat etmek zorunda bırakılıyor. Bu durum kadınları ya yoksulluk ya şiddet ikiliğine götürüyor. Getirilecek düzenlemelerde nafaka süresinin kısaltılması veya nafakanın bir kısmını boşanmış eş yerine devletin ödemesi planlanıyor. Devlet nafakayı değil; kadınların yoksul bırakıldığı ekonomik eşitsizliği ortadan kaldırmakla yükümlüdür. Ekonomik kriz derinleşirken yurttaşların temel ihtiyaçlarındaki vergiyi bile kaldırmayan siyasi iktidar mı kadınların nafakasını ödeyecek?"

‘6284 TANINMIŞ BİR HAK OLMASINA RAĞMEN MADDİ DESTEK SAĞLANMIYOR‘

6284 sayılı kanun kapsamında geçtiğimiz yıl kaç kadının maddi destek istediğini ve kaç kadına bu desteğin sağlandığı sorulan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Bizler 2016 yılının resmi verisini hatırlatalım: 6284 kapsamında 2016 yılında 55 bin kadından sadece 10’una geçici maddi destek, 6’sına ücretsiz kreş hakkı sağlanmıştır. İstanbul Sözleşmesi’ni denetleyen Grevio komitesinin 2018 yılı raporundan görüyoruz. Şu anda da şiddet sırasında ve sonrasında, hayatını idame ettiremediği için bizi arayan yüzlerce kadından da biliyoruz ki 6284’te tanınmış bir hak olmasına rağmen maddi destek sağlanmıyor.

‘BU GASPA SONUNA KADAR HAYIR DİYORUZ’

Kadınlar sadaka, yardım ya da lütuf istemiyor. Kadınlar bir başkasına bağımlı olmadan özgürce yaşamak istiyor. Boşanma sonrası yoksul kalmak kadınların tercihi değil, bu eşitsizliğin sonucudur. Bu nedenle de yoksulluk nafakası kadınların hakkıdır. Bu gaspa sonuna kadar hayır diyoruz."

Öne Çıkanlar