Kadınlardan, infaz yasasındaki eşitsizliğe karşı 'ortak mücadele' çağrısı

Kadınlardan, infaz yasasındaki eşitsizliğe karşı 'ortak mücadele' çağrısı
HDP Kadın Meclisi'nin çağrısıyla Beşiktaş'ta bir araya gelen kadınlar, infaz düzenlemesindeki eşitsizliğin ortadan kaldırılması çağrısı yaptı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi, 'Kadın mücadelesi her yerde' kampanyası kapsamında İstanbul Beşiktaş Barbaros parkında bir araya geldi.

Pankart ve taşıdıkları dövizlerde, 'İstismara, infaza, kayyıma karşı biz varız kadın mücadelesi her yerde', 'Kadın düşmanı infaz yasası', 'İstismarın affı olmaz' yazan kadınlar, tutuklu kadın siyasetçilerin fotoğrafını da taşıdı.

HDP'nin önceki dönem İstanbul İl Eş Başkanı Esengül Demir,yaptığı konuşmasya bir süre önce yasalaşan infaz düzenlemesiyle taciz, tecavüz ve mafyavari suçlardan hüküm giyenlerin tahliye edildiğini anımsatarak başladı. Birçok tutuklu kadın siyasetçinin halen cezaevinde olduğuna dikkati çeken Demir, bu haftaki eylemleriyle tutuklu siyasetçilerin durumlarına dikkati çekeceklerini vurguladı. 

Demir'in açıklamasının ardından, tutuklu siyasetçilerin tanıtıldığu eylemde arak, tacize ve tecavüze maruz kalan kadınların yaşamları anlatıldı.

ÖRGÜTLÜ MÜCADELEYİ BÜYÜTME ÇAĞRISI YAPILDI

HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Elif Bulut yaptığı açıklamada, salgın döneminde kadınlar üzerindeki şiddetin arttırıldığına dikkat çekti:

"Birde bu olmamış gibi katilleri dışarı saldılar. Sokaklar artık hiç güvenli değil. Ülkenin yasaları eşit uygulansa hiçbirimiz burada olmazdı. Biz evlerimizde bile güvende değiliz. Ama onların karşısında olmaya devam edeceğiz. Sokaklarda ve evde hiçbir kadının yalnız kalmadığını söylemeye devam edeceğiz. Kadınlar olarak alanları terk etmeyeceğiz. Bu nedenle kadınları örgütlü mücadeleyi büyütmeye davet ediyoruz."

'BİZ KADINLAR HER YERDE YAŞAMI SAVUNMAYA DEVAM EDECEĞİZ'

Konuşmasına, düşüncesinden kaynaklı halen gazeteci, siyasetçi, akademisyenlerin tutuklu olduğunu vurgulayarak başlayan Kadın Meclisi İstanbul İl Sözcüsü Beser Çelik, salgın sürecinde cezaevinde artan hak ihlallerine de değindi:

"Bu süreçte her alanda süren cinsiyet ayrımcılığının bir yansıması olarak kadın siyasetçilerin, eşbaşkanların tutulduğu Kandıra gibi cezaevlerinde ihlaller artmıştır. Tecrit daha çok derinleşmiştir. Hükümeti bir an önce eşitlik ilkesini uygulamaya çağırıyoruz. Cezaevlerinde bulunan başta hasta ve 65 yaş üstü tutsaklar olmak üzere bütün cezaevlerinin boşaltılması çağrısında bulunuyoruz. Biz kadınlar her yerde yaşamı savunmaya devam edeceğiz. Tüm şüpheli kadın ölümlerinin aydınlatılması için, kaybedilen kadınların akıbetinin ortaya çıkartılması için, infaz yasasındaki eşitsizliklerin giderilmesi için, hükümlü ve tutukluların sağlık haklarının korunması için mücadele etmeye devam edeceğiz." 

Konuşmaların ardından eylem, 'Katledilen kadınlar isyanımızdır', 'Siyasi tutsaklar onurumuzdur', 'Jin, jiyan, azadi' (Kadın yaşam özgürlük) sloganlarıyla sonladnırıldı. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar