Kadınlara fazla mesainin yolu açıldı

Kadınlara fazla mesainin yolu açıldı
Kadın çalışanların gece vardiyalarında çalıştırılmasına dair yönetmenlik değişikliği Resmi Gazete'de yayınlandı.

HABER MERKEZİ - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın hazırladığı "Kadın Çalışanların Gece Postalarında Çalıştırılma Koşulları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" Resmi Gazete'de yayımlandı.

'KADINLAR TURİZM, ÖZEL GÜVENLİK, SAĞLIK HİZMETİ ALANLARINDA 7.5 SAATTEN FAZLA ÇALIŞTIRILABİLİR'

Buna göre, ilgili yönetmeliğin 5. maddesi, "Kadın çalışanlar gece postalarında yedi buçuk saatten fazla çalıştırılamaz. Ancak turizm, özel güvenlik ve sağlık hizmeti yürütülen işlerde ve bu işlerin yürütüldüğü iş yerlerinde faaliyet gösteren alt işveren tarafından yürütülen işlerde kadın çalışanın yazılı onayının alınması şartıyla yedi̇ buçuk saatin üzerinde gece çalışması yaptırılabilir" şeklinde değiştirildi.

CHP’DEN TEPKİ
CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, kadın çalışanların gece postalarında çalıştırılma koşullarının değiştirilmesine ilişkin, "Yapılan değişikliklerle, gece postalarında çalışan tüm emekçilerin 7,5 saatten fazla çalıştırılmasının önü açılmıştır" dedi.

Ağbaba, Kadın Çalışanların Gece Postalarında Çalıştırılma Koşulları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğe ilişkin yaptığı açıklamada şöyle dedi:
"Yapılan değişikliklerle, gece postalarında çalışan tüm emekçilerin 7,5 saatten fazla çalıştırılmasının önü açılmıştır.

Turizm, sağlık ve güvenlik kollarında kaldırılan sınırla artık işçiler, atılacak bir imza ile işverenin insafına bırakılmış bir sürede çalışacaktır. İşveren ve emekçiler arasında, Türkiye’deki örgütlülük sorunları ve işsizlik korkusu nedeniyle, eşit koşullar olmadığı açıktır. Emekçinin önüne sözde rızasını almak üzere konan kâğıdın, zorunlu değil ama mecburi olarak imzalanacağı aşikârdır. Kanunen belirlenmiş günlük çalışma süreleri geçilemeyecek olsa dahi, gece çalışmaları gündüze göre hem biyolojik hem psikolojik olarak insanlar için çok daha zordur. Gece çalışan, gündüz ise dinlenmek durumunda kalan emekçiler gün ışığından faydalanamamakta ve sağlık sorunları yaşayabilmektedir. İnsani çalışma şartlarından hızla uzaklaşılması, iş kazası ve iş cinayetlerine davetiye çıkarmaktadır. Çıkarılan yönetmelikle hükümet, insani şartları göz ardı ederek, kârı ve emek sömürüsünü insandan daha üstün gördüğünü bir kez daha ortaya koymuştur.

Bir yandan işsizliğe karşı ‘seferberlik’ ilan eden AKP iktidarı, bir yandan da tam zıttı kararlarla, çalışan emekçilere yönelik sömürünün dozunu artırarak işsizlik değirmenine su taşımaktadır. Emekçiden değil, sömürüden yana olduğunu yıllardır defalarca kez kanıtlayan AKP iktidarına karşı, CHP olarak sömürüyle mücadelede emekçilerle omuz omuza olduğumuzu bir kez daha hatırlatıyoruz."

 

Öne Çıkanlar