Maraş’ın termik santral kaygısı: Etkiler belirsiz, izinler eksik

Maraş’ın termik santral kaygısı: Etkiler belirsiz, izinler eksik
Afşin-Elbistan A Termik Santrali için yapılan ek ünite proje başvurusu Maraşlıları kaygılandırmış durumda.

Maraş’ta yapılması planlanan ve Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Olumlu kararı iptal edilen Elbistan (Akbayır) ve Afşin C Termik Santralleri’nden C Termik Santrali’nin yapımına olanak sağlayan Toprak Koruma Kurulu kararına yönelik TEMA Vakfı’nın açtığı davada da iptal kararı verildi. Ancak bölgede faaliyette olan Afşin-Elbistan A Termik Santrali için yapılan ek ünite proje başvurusu Kahramanmaraşlıları kaygılandırmış durumda.

TEMA Vakfı tarafından konuya ilişkin yapılan açıklamada iklim krizini ve halk sağlığını görmezden gelen enerji ve maden politikalarına işaret edilerek daha bütünsel ve kapsayıcı politikalara ihtiyaç olduğu dile getirildi.

Termik santrallerle yaklaşık 40 yıllık bir geçmişi olan Maraş’ta, 1987’de Afşin-Elbistan A ve 2004’te Afşin-Elbistan B Termik Santralleri faaliyete geçti. Ardından 2018’de Elbistan ilçesinde yapılması planlanan Elbistan(Akbayır) Termik Santrali projesine "ÇED Olumlu" kararı verildi. 2019’da Afşin C Termik Santrali için acele kamulaştırmalar yapıldı ve santralin çevresel etkileri açısından uygunluğu, bakanlık tarafından onaylandı.

Diğer yandan Ocak’ta Afşin-Elbistan A Termik Santrali’ne ek ünite proje başvurusu yapılarak yeni bir ÇED süreci başlatıldı. Ek ünite başvurusu için Nisan’da gerçekleştirilen, TEMA Vakfı’nın da katıldığı Halkın Katılım Toplantısı’nda ise Afşin ve Elbistanlılar "Termik Santralin külüne, dumanına doyduk; termik santral istemiyoruz!" demişlerdi.

TEMA Vakfı tarafından yapılan açıklamada, "Çevresel Etki Değerlendirme Yönetmeliği’nden işletmeye alındığı tarih itibarıyla muaf olan bu santral; mevzuatta tanımlanmış çevresel sorumluluklarını hala yerine getirmemiş olup, geçici faaliyet belgesi ile çalışmaya devam etmektedir. Mevcut durum içerisinde ek ünite başvurusu, Türkiye’nin Paris Anlaşması’na taraf olması sebebiyle net sıfır hedefiyle ters düşmektedir" ifadeleri yer aldı.

‘SANTRAL ÇEVRE VE SAĞLIK POLİTİKASIDIR' 

Vakıf yaptığı açıklamada; "Yeni termik santrallerin inşası, yerli kömür varlığının değerlendirilmesi gerektiğini savunan bir enerji politikası anlayışına dayandırılılıyor. Ancak termik santraller ve kömür madenciliği, doğal varlıkları tüketiyor ve dünyayı yok ediyor. Yakın zamanda bölgede yapılması planlanan iki santrale yönelik iptal kararlarının verilmesi çok önemli bir kazanım olmakla beraber bölgede gelecek nesillerin ekolojik haklarının korunmasının da yolunu açmıştır. İklim krizini ve halk sağlığını görmezden gelen bir enerji ve maden politikası eksik kalacaktır. Daha bütünsel, daha kapsayıcı politikalara ihtiyaç var" dedi.

Maraş’ta kendisini yaşamı savunmaya adamış İbrahim Yalçın’ın, ansızın yaşamını yitirmesinin acısını yaşadıklarını ifade eden Vakıf, Yalçın’ı andı ve tüm canlıların sağlıklı bir çevrede yaşam hakkının altını çizdi.

Öne Çıkanlar