Kalp sağlığına iyi gelen 6 gıda

Kalp sağlığına iyi gelen 6 gıda
Kalp damar hastalıklarından korunmak için uygulanacakların başında yaşam tarzı değişikliğine giderek, hafif gıdalarla dengeli beslenmeye özen göstermek geliyor.

Kalp hastalıklarına yakalanmada genetik faktörlerin etkisi olsa da, hastalıktan korunmada beslenme de oldukça önemli bir role sahip. Uzmanlar kalp sağlığını iyileştirmek isteyenlere bu 6 süper gıdayı tavsiye ediyor.

BİTTER ÇİKOLATA

Bitter çikolatayı seviyorsanız, içinde bulunan flavanollerin kan basıncını iyileştirmeye ve belirli kalp hastalıklarını önlemeye yardımcı olabileceğini bilmelisiniz. Bu flavanoller kan basıncını düşürmeye yardımcı olarak, kalbe giden kan akışını iyileştirir ve ayrıca kan pıhtılaşmasının önüne geçerek felç riskini de azaltır.

HURMA

Kolesterol içermemesi nedeniyle kalp dostu olan hurma, aynı zamanda kan basıncını dengeler ve kalp ritmini düzenler. Eski tıp uzmanları hurmanın kalp hastalığı riskini nasıl azaltabileceğini bildikleri için, hurma yüzyıllardır çeşitli rahatsızlıkları tedavi etmek için kullanılmış. Güçlü bir antioksidan olması nedeniyle de kalbi zararlı bakterilerden ve mikroplardan korur.

DOMATES

Domatese kırmızımsı rengini veren pigment olan likopen, hücre duvarlarını güçlendiren, LDL kolesterolünü düşüren ve kan pıhtılarının oluşumunu önlemeye yardımcı olabilen bir antioksidandır. Ayrıca, C vitamini ve su içeriği kolajen üretiminin korunmasına yardımcı olabildiği gibi, yüksek antioksidan içeriğiyle kanı temizlediği ve damar tıkanıklığına karşı olduğu ispatlanmıştır.

SARIMSAK

Sarımsak; damarların genişlemesini sağlar, kanın akıcılığını artırır. Trombositlerin damar duvarında birikip pıhtı oluşturmasını azaltarak, damar darlığı ve olası kalp krizini riskini düşürür. Kalbi besleyen koroner damarları genişletir, kalp kasını güçlendirir.

KARA LAHANA

İltihaplanmayı azaltabilen, hafızayı güçlendiren ve kan basıncını düşüren antioksidanlarla dolu oldukları için bu koyu yeşil sebzeyi biraz daha fazla tüketmeye özen gösterin. Kara lahana kardiyovasküler hastalıklara karşı direnç geliştirmenize yardım eder.

PORTAKAL

Kolajen üretimi için harika bir kaynak olan portakal aynı zamanda mükemmel bir C vitamini kaynağıdır. Portakaldaki potasyum ve pektin içeriği ayrıca kan basıncını düşürür ve felç ve kalp hastalığı risklerini azaltır.

Öne Çıkanlar