"Kamu, 2018 yılında kemer sıkacak"

"Kamu, 2018 yılında kemer sıkacak"
Şimşek'in, "Vergilerle ilgili telafi tedbirler alacağız" sözü üzerine Ağbal, "Tedbirler bu kadar. İhtiyaçlara göre, kamu harcamalarında ciddi anlamda kemer sıkacağız" dedi.

EKONOMİ - TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, kamuoyunda "torba tasarı" olarak bilinen Bazı Vergi Kanunları ile Kanun ve KHK'larda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı görüşmeleri devam ediyor.

Maliye Bakanı Naci Ağbal, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in, "Orta Vadeli Program ve bütçe hedefleri değişmeyecek. Değişiklik yaptığımız vergi düzenlemelerini telafi edecek tedbirler alacağız" sözlerinin hatırlatılması ve tasarının komisyondan çekilmesinin istenmesi üzerine, "Yok arkadaşlar, tedbirlerimiz bu kadar" dedi.

Dün, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, vergi oranlarındaki son değişimlere dair, "telafi edecek tedbirler alacağız" demiş, Orta Vadeli Program ve bütçe hedeflerinde ise değişiklik olmayacağını dile getirmişti. 

ŞİMŞEK’İN TWEET’İ SORUN OLDU

Sürpriz vergiler komisyonda tartışılırken Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in ABD'den attığı Tweetler tartışma yarattı. HDP'li Garo Paylan, "Biz burada yasa yapmaya çalışıyoruz ama Şimşek Twitter'dan telafi edici yeni önlemler alacağını söylüyor. Siz buradasınız ama Şimşek oradan, Cumhurbaşkanı saraydan yasa yapıyor" dedi. Bunun üzerine Orta Vadeli Program hedeflerinde herhangi bir değişiklik olmayacağını daha önce söylediğini hatırlatan Bakan Ağbal, "ABD'den gelen Tweet mi komisyonda oturan Maliye Bakanı mı? İkisi de birbiriyle bütünlük oluşturan aynı şey söylüyor. Bu değişikliklerden sonra da herhangi bir şekilde Orta Vadeli Program hedeflerimiz, bütçe dengesi hedeflerimizde herhangi bir değişiklik olmayacaktır" diye konuştu.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in kamuoyuna yansıyan haberler üzerine bir açıklama ihtiyacı duymuş olabileceğini belirten Ağbal, açıklamalar arasında bir fark olmadığının altını çizdi.

Bakan Ağbal, verilen önergeler arasında da bütünlük olduğunu, dağıtılmayan kurum karlarıyla ilgili vergilendirmeden vazgeçip kurumlar vergisi oranı üzerinde bir değişikliğe gittiklerini dile getirdi.

Türkiye ekonomisinin 2002'den bu yana ortalama 5,7 büyüdüğünün altını çizen Ağbal, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra yaşanan sıkıntılara rağmen 2016'da ekonominin yüzde 3,2 büyüdüğünü, bu yıl da yüzde 5,5 büyüyeceğini söyledi.

Ekonomiyi ciddiyetle yürüttüklerini, ekonomik göstergelerin de bunu ortaya koyduğunu dile getiren Ağbal, geçen yıl ekonominin canlanması için birçok vergiden vazgeçtiklerini, bu düzenlemelerin 2017 bütçesine 11 milyar maliyeti olduğunu anlattı.

Ağbal, "Ekonominin ihtiyaçlarına göre, kamu harcamalarında 2018 yılında ciddi anlamda kemer sıkacağız. Cari harcamalarımız başta olmak üzere, birçok alanda, bütçeyi açıkladığımızda onları da sizlerle paylaşacağım. Gerçekten kamu 2018 yılında kemer sıkacak" diye konuştu.

"Türkiye ekonomisi uçurumun kenarındaymış gibi" açıklamalara kimsenin inanmayacağını aktaran Ağbal, 2018-2020 döneminde de Türkiye ekonomisinin yüzde 5'in üzerinde büyüyeceğini, kişi başına milli gelirin artacağını, eğitim, sağlık ve altyapıda yatırımlara devam edileceğini kaydetti.

'TOLERE EDİLEBİLİR BİR AÇIK OLARAK YORUMLANABİLİR'

Bu arada, Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Başdanışmanı Hatice Karahan, torba yasada Motorlu Taşıtlar Vergisi’ndeki (MTV) düşüş ve gelir vergisi artışının çıkarılması sonucu oluşabilecek bütçedeki açığın belki de tolere edilebilir bir açık olarak yorumlanabileceğini söyledi.

Bütçe ve Plan Komisyonu’nda, Torba Tasarıda MTV oranlarında düşüş öngören önerge komisyonda kabul edilirken, buna göre MTV’de yüzde 40 artış yerine 1,300 cc altı için yeniden değerleme oranı olan yüzde 15’in uygulanması, 1,300 cc üzeri araçlar için ise yüzde 25 artış öngörüldü. Ayrıca, 2018’den itibaren alınan araçlarda silindir hacmi ve yaşının yanında aracın değerinin sisteme katılmasını öngören önerge de kabul edildi. Torba yasada ayrıca yer alan ücretliler için gelir vergisinin 3. dilimine vergi oranının yüzde 27’den yüzde 30’a çıkarılmasına dair madde de önerge ile tasarıdan çıkarıldı.

Bloomberg HT’de katıldığı bir programda Karahan, "Bunu (Vergilerin artırılmasına gelen) tepkilerin bir şekilde cevaplandığına dair olumlu bir mesaj olarak algılamak mümkün" dedi ve ekledi: "(Yeni düzenlemeyle oluşacak vergi kaybı) ‘Bir yerlerden kısılacak mı’ bunu hükümetten dinlememiz, duymamız lazım. Ya da oradaki açığın bir şekilde devam etmesi, belki de onun ‘tolere edilebilir bir açık anlamına geleceği’ olarak da yorumlamak mümkün."

Öne Çıkanlar