Kamu ihaleleri koronavirüs sebebiyle feshedilebilecek

Kamu ihaleleri koronavirüs sebebiyle feshedilebilecek
Resmi Gazete'de yer alan Cumhurbaşkanlığı genelgesine göre koronavirüs salgını sebebiyle kamu ihalelerini tamamlamayacak firmaların sözleşmeleri feshedilecek.

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınının kamu ihale sözleşmelerine etkisine ilişkin Cumhurbaşkanlığı Genelgesi, Resmi Gazete'de yayımlandı. Cumhurbaşkanlığı genelgesine göre, Covid-19 salgını çerçevesinde kamu ihaleleri yeniden değerlendirilecek.

Genelgeye göre, koronavirüs salgını sebebiyle sözleşme konusu işin yerine getirilmesinin gezici veya sürekli olarak, kısmen veya tamamen imkansız hale geldiğine ilişkin başvurular, ihaleye yapan idareye yapılacak. Salgın sebebiyle aldığı işi yerine getiremeyecek olan firmalar hakkında Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın değerlendirmesi alınacak.

Alınan değerlendirme doğrultusunda ortaya çıkan durumun yükleniciden kaynaklanan bir kusurdan meydana gelmiş olması, yüklenicinin sözleşmeden doğan yükümlülüklerini yerine getirmesine engel nitelikte olması ve yüklenicinin bu engeli ortadan kaldırmaya gücünün yetmemesi şartlarının birlikte gerçekleştiğinin tespit edilmesi üzerine süre uzatımı ve sözleşme feshi gerçekleştirilebilecek.

Hükümet böylece hem işlerin salgın sonrası daha fazla aksamaması hem de olası daha büyük maddi kayıpların önüne geçmeyi planlıyor. Koronavirüs salgını sebebiyle sözleşme feshi veya süre uzatımı isteyen firmalar işin yapıldığı ilgili idareye başvuracak.

Öne Çıkanlar