'Kanalizasyon sistemi takip edilerek, koronavirüsün haritası çıkarılabilir'

'Kanalizasyon sistemi takip edilerek, koronavirüsün haritası çıkarılabilir'
Prof. Dr. Mustafa Öztürk'e göre koronavirüsün yayılım haritasını çıkarmak için kanalizasyon bulguları takip edilerek önlem alınabilir.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı ve eski Hatay Milletvekili Prof. Dr. Mustafa Öztürk, "Kanalizasyon sistemi izlenerek, nerelerin erken karantinaya alınacağı tespit edilebilir. Kovid-19 virüs haritası çıkarılabilir. Birçok çalışma diyor ki ‘Bir şehirde ‘Virüs sonlandı’ diye bilmek için kanalizasyonda virüsün olmadığının tespit edilmesi gerekir" dedi.

Koronavirüsü taşıyan ancak belirtilerini göstermeyen ya da hastalığı hafif anlatan kişilerin tuvaletlerini yaparken virüsü dışkıları yoluyla kanalizasyona döktükleri söyleyen Öztürk, virüsün yayılımının izlenmesi ve haritasının çıkarılması için kanalizasyonların takip altına alınması gerektiğini söyledi. Öztürk, "Bir şehirde her bir bireyi, özellikle de semptomları olmayan kişileri ayrı ayrı test etme kapasitesi olmadan, virüsün ne kadar yaygın olduğu veya bazı toplulukları diğerlerinden daha fazla etkileyip etkilemediği, kanalizasyon sistemi izlenerek tespit etmek mümkün" dedi.

KANALİZASYON İŞÇİLERİ İÇİN ÖNLEM ALINMALI

Kanalizasyona atılan virüslerin insana bulaştığına dair kanıtlanmış bir çalışma olmadığını açıklayan iş sağlığı ve güvenliğine dikkat çekti. Öztürk, "Kanalizasyon ve atık su arıtma tesislerinde çalışanlar koroma giysileriyle çalışma yapmalı. Aksi durumda bunlarla ilgili risk olabilir" dedi.

Öztürk açıklamalarının devamında, "Hollanda, Kanada, İngiltere, Fransa, Avustralya, Avusturya, İsveç, İsviçre, Finlandiya Malezya gibi ülkelerin yanında ABD’nin 150 şehrinde atıksu arıtma tesislerinde tarama çalışması olduğunu vurgulayan Öztürk, "Bu ülkeler, atık su arıtma tesisini ve kanalizasyonu izleyerek, virüs yayılımın nerede sıcak noktaların olduğunun haritasını çıkarmaya çalışıyor. Sıcak noktaları ve sıcak olmayan noktaları belirliyorlar. İkinci ve üçüncü dalga salgına karşı virüsün dağılımını önceden tespit edip ilgili idarelere bildirmek istiyorlar.

Çalışmanın amacı virüsü taşıyan ve semptom göstermeyenleri tespit ederek, virüs kirliliğinin dağılımını ortaya koymak. Hatta daha ileriye giden çalışmalar var ve diyor ki ‘Bir şehirde ‘Virüs sonlandı’ diye bilmek için kanalizasyonda virüsün olmadığının tespit edilmesi gerekir. Nüfusun aynası olarak kanalizasyon; bir şehirde Kovid-19 virüsünün olup olmadığını (dolaşıp dolaşmadığını) kanalizasyon şebekesinde atıksular izlenerek tespit edilebilir.

Bizim derdimiz insan dışkısında numune almak değil. Enfekte olup da belirti göstermeyenleri ve az hasarlı geçirenleri tespit etmek. Bunu erken uyarı sistemi olarak kullanıp, bir şehirde virüs bitti demenin en pratik yolu olarak kullanmak" dedi.(ANKA)

Öne Çıkanlar