Kapsam genişletildi, yabancılar da kur korumalı TL mevduat hesabı açabilecek

Kapsam genişletildi, yabancılar da kur korumalı TL mevduat hesabı açabilecek
Yeni düzenlemeyle YUVAM hesabı kapsamı genişletildi. Daha önce sadece yurt dışında yaşayan vatandaşları kapsayan hesaplardan artık yurt dışında yaşayan yerleşik kişiler de yararlanabilecek.

Yabancı uyruklu kişi ve şirketler, yurt dışında yerleşik Türkiye vatandaşları ile bu vatandaşların sermayedar olduğu şirketlerin döviz hesaplarının TL’ye dönüştürülmesine ilişkin YUVAM hesabı sistemine dahil olabilecekler.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) Yurt Dışında Yerleşik Vatandaşlar Mevduat ve Katılım Sistemi (YUVAM) hesapları hakkında tebliğinde değişiklikler yapıldı.

Tebliğle, ilgili tebliğin tanım maddelerine yer alan "Yurt dışında yerleşik vatandaş" ibaresi "yurt dışında yerleşik kişiler" olarak değiştirildi ve madde metnine, "bankalarda hesap açma şartlarını taşıyan yabancı uyruklu gerçek ve tüzel kişiler" ibaresi eklendi.

Buna göre, yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları ile bunların sermayedar olduğu yurt dışında bulunan şirketlerin yanı sıra bankalarda hesap açma şartlarını taşıyan yabancı uyruklu gerçek ve tüzel kişiler de döviz tevdiat hesapları ile döviz cinsinden katılım fonlarının TL’ye dönüşümüne esas YUVAM hesabı açtırabilecekler.

Tebliğe eklenen fıkra uyarınca, Merkez Bankası tarafından bu uygulama kapsamında açılan TL mevduat veya katılma hesaplarına vade sonunda yenilenme imkânı tanınabilecek. Hesabın yenilenmesine ilişkin esaslar Merkez Bankasınca belirlenecek.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar