'Kar değil, zehir yağıyor'

'Kar değil, zehir yağıyor'
CHP Milletvekili Ali Öztunç, ‘Afşin Termik Santralı kül ve zehir saçmaya devam ediyor’ derken, Hayatı ve Doğayı Koruma Platformu Sözcüsü ise 'Orada yaşayan çocukların hepsi hasta' dedi.

Türkiye’nin havası en kirli şehirlerinden Maraş’ta, çevre mevzuatına uymadığı için geçici süreyle kapatılan Afşin Termik Santrali’nin kirlilik yağan karla birlikte bir kez daha gözler önüne serildi.

Santral çevresini adeta kara kar kapladı. Bölge sakinleri duruma isyan ederek santralin kapatılmasını istedi. CHP Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, santrale filtre takılmadığını vurgulayarak "Afşin Termik Santralı kül ve zehir saçmaya devam ediyor. Filtre takılmadığı gibi çok fazla kapasite üstü çalıştırılıyor" dedi.

‘KARA KAR YAĞMASINA İZİN VERMEYİN’

TEMA Zonguldak İl Temsilciliği, şubat ayı başında Afşin Termik Santrali’nden ötürü yağan karın karaya dönmesinin ardından "Kara kar yağmasına izin vermeyin" başlığıyla bir imza kampanyası başlattı. Kampanya açıklamasında "Afşin ve Elbistan ilçeleri, 2020’de altı ay derin bir nefes almıştı ama kömürlü termik santraller yeniden çalışmaya başladığından beri bölgeye yine kara kar yağıyor. 2020 yılının ilk altı ayında gerekli çevre yatırımı olmadığı için kapatılan kömürlü termik santraller yatırımlarını tamamlamadı. Buna rağmen ‘geçici faaliyet belgesiyle’ tekrar çalışmaya başlandı. Halk sağlığını korumak amacıyla artık muafiyet verilmeyeceği söylenen santrallerin, havamızı kirletmeye devam etmesine #İzinvermeyin demek için kampanyamızı tekrar imzaya açtık" denildi.

‘ORADA DOĞAN ÇOCUKLARIN HEPSİ HASTA’

Cumhuriyet’ten Hazal Ocak’a konuşan Hayatı ve Doğayı Koruma Platformu sözcüsü bölge sakini İbrahim Yalçın, "Edindiğimiz bilgiye göre santralde başından beri filtre yok. Hiç takılmadı. Çıkan buharın üzerine kireç püskürtüyorlar. Kül yüzünden siyah oluyor. Kar eridikten sonra toprağın rengi değişiyor. Gri oluyor. Orada yaşayan çocukların hepsi hasta. Hasta doğan çocuklar var. Bu termik santralın 30 yıl ömrü vardı, 34 yıl oldu. Kanuna uygun hale getirilemiyor. Artık kapatılmalı" dedi.

‘KAR HER YERDE BEYAZDIR AMA AFŞİN VE ELBİSTAN’DA KARADIR’

CHP’li Ali Öztunç da "‘Filtre takılacağı iddia edildi. Filtrenin takılma işleminin sürdüğü belirtiliyor ama verilen sözler tutulmadı. 1 Ocak dendi olmadı. 1 Şubat dendi yine olmadı. Filtre hâlâ takılmadı. 2 ünite çalıştırılması gerekirken bazen 3 ünite çalıştırılıyor. Enerji Bakanlığı bu konuda cezalar kesti ama şirket umursamıyor. Filtresiz üretime devam ediyor. Kar her yerde beyazdır ama Afşin ve Elbistan’da karadır" diye konuştu.

Öne Çıkanlar