Kara mayınları sebebiyle 7 bin 73 kişi yaşamını yitirdi veya yaralandı

Kara mayınları sebebiyle 7 bin 73 kişi yaşamını yitirdi veya yaralandı
Kara Mayınlarının Yasaklanması için Uluslararası Kampanya (ICBL) girişiminin yıllık raporu açıklandı.

Kara Mayınlarının Yasaklanması için Uluslararası Kampanya (ICBL) girişiminin yıllık raporu geçtiğimiz çarşamba günü açıklandı. Açıklanan rapora göre; mayınlar sebebiyle yaşamını yitiren veya yaralanan kişi sayısı 6 yıldır üst üste artış gösteriyor.

Aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 54 ülke ve bölgede kara mayınları sebebiyle yaşamını yitiren veya yaralanna kişi sayısı 2020 yılına oranla yüzde 21 artış gösterdi. 2021 Kara Mayınları Monitörü raporuna göre; Mayın yüzünden 2 bin 492'sinin yaşamını yitirdiği, 4 bin 561'inin ise yaralandığı, 20'sinin ise akıbetinin bilinmediği belirtildi

Raporda, Mayınlar sebebiyle ençok ölüm ve yaralanma yaşanan ülke 2 bin 729 kişi ile suriye olduğu kaydedildi. Suriye'yi bin 474 ile Afganistan ve 368 ile Mali izledi. Yemen, Myanmar, Ukrayna, Nijerya, Kolombiya, Irak ve Burkina Faso geçen yıl 100'ün üzerinde patlamanın kaydedildiği ülkeler arasında ilk sıralarda yer aldı. Rapora göre, Türkiye'de ise 24 mayın sebebiyle yaşamını yitirdi veya yaralandı.

DW Türkçe'de yer alan habere göre; ICBL'nin kurucularından yardım örgütü Handicap International Almanya'dan Eva Maria Fischer, "Mayın kurbanlarının sayısının altı yıldır üst üste olağandışı bir şekilde yüksek olmasından dolayı derin kaygı duyuyoruz" sözleriyle raporu değerlendirdi. "Bunun başlıca nedeni mevcut çatışmalar ve hâlâ yoğun olarak mayınların kullanılması" ifadelerini kullandı.

Birçok bölgede mayınların yeni döşendiğini temizleme sürecinin ise uzun ve karmaşık olduğunu belirten Fischer, Koronavirüs salgınının da yardım faaliyetlerini engellediğini belirtti. Salgın sebebiyle mayın imha işlemlerinin ve bilgilendirme çalışmalarının sekteğe uğradığının da altını çizen Fischer, yaralananların da salgın sebebiyle rehabilitasyon sürecinden yaralanamadığını kaydetti.

Öne Çıkanlar