Çanakkale Köprüsü'nün bir günlük yükü belli oldu: 11,6 milyon lira

Çanakkale Köprüsü'nün  bir günlük yükü belli oldu: 11,6 milyon lira
Çanakkale Köprüsü için günlük 45 bin araç garantisi verilmişti ancak bir günde 6 bin araç geçti.

Fotoğraf: DHA


18 Mart’ta açılışı yapılan 1915 Çanakkale Köprüsü için günlük 45 bin araç garantisi verilmişti. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Antalya Havalimanı Projesi Kamu Özel İşbirliği (KÖİ) İhalesi Kira Peşinatı Ödeme Töreni’nde yaptığı konuşmada 1915 Çanakkale Köprüsü’nden bir günde 6 bin araç geçtiğini açıkladı. Zamanı geldiğinde geçecektir diyen Karaismailoğlu, "Bu projeleri uzun soluklu düşünmek gerekiyor" dedi.

‘6 BİN ARAÇ GEÇTİ’

Karaismailoğlu, "‘Çanakkale Köprüsü’nden o kadar araç geçer mi’ diyorlar. Zamanı geldiğinde geçecektir. Dün (önceki gün) 6 bin araç geçti. Fatih Sultan Mehmet Köprüsü yapıldığında 15 yılın sonunda 100 bin araca ulaştı. Bugün Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nden 220 bin araç geçiyor. Bu projeleri uzun soluklu düşünmek gerekiyor. Araç garantisi yapım maliyetinin ve üzerindeki işletme, finans ve ağır bakım maliyetlerinin toplamının geri dönüşü için bir birim araç karşılığıdır. O yüzden o araç sayılarına da takılmamak lazım. Bakın hava yollarında tamamen direkt nakit gelir akışı sağlıyoruz. Direkt nakit gelir akışı alıyoruz" dedi.

GEÇMEYEN ARAÇ İÇİN 11 MİLYON LİRA

BirGün’de yer alan habere göre Bakan’ın açıklamalarından yola çıkarak köprünün Hazine’ye bir günlük yükünü hesapladık. Sözleşmeye göre köprünün geçiş ücreti 15 euro. Geçiş ücreti avro bölgesi enflasyonuna göre güncelleniyor ve 2021 yılı sonu enflasyonuna göre köprünün KDV dâhil sözleşme ücreti 17,7 euro olarak hesaplanıyor.

Köprüden 6 bin aracın geçtiği 27 Mart’ta Euro/TL kuru 16,08 alındığında geçmeyen araç başına ücret 285 lira oluyor. Bu hesaba göre 27 Mart’ta köprüden geçmeyen 39 bin araç için Hazine’den 11 milyon 115 bin lira çıkacak.

GEÇEN ARAÇ İÇİN 510 BİN LİRA

Ayrıca köprüden geçen 6 bin araç için de Hazine’den para çıkacak. Erdoğan’ın sözleşmede 285 lira yazmasına rağmen gişe ücretini ‘200 liracık’ olarak açıklamasının ardından aradaki 85 liralık fark bütçeden katılım payı adı altında işletmeci firmaya ödenecek. Köprüden geçen 6 bin araç için toplamda 510 bin lira Hazine’den aktarılacak.

Böylece köprüden geçen ve geçmeyen araçların Hazine’ye bir günlük maliyeti 11 milyon 625 bin lira.

Eğer köprüden her gün 6 bin araç geçer ve kur hiç değişmezse yıl sonunda Hazine’ye yükü 4 milyar 243 milyon lira olacak.

YILLIK GARANTİ 246 MİLYON EUROYU BULUYOR

Daelim-Limak-SK-Yapı Merkezi’nden oluşan ortak girişim grubu ile 2017 yılında 10,3 milyar TL yatırım bedeli karşılığında sözleşmesi imzalanan 1915 Çanakkale Köprüsü yaklaşık beş yıl içinde tamamlandı. Yüklenici firma, süresi 16 yıl 2 ay 12 gün olarak belirlenen proje kapsamında köprüyü 11 yıl boyunca işlettikten sonra Karayolları Genel Müdürlüğüne devredecek. Kamunun işletmeciye ödemeyi garanti ettiği tutarın yıllık maliyeti ise 246 milyon 375 bin euroyu buluyor.

Öne Çıkanlar