Karakurt köyü boşaltılmadan baraj suları altında kaldı

Karakurt köyü boşaltılmadan baraj suları altında kaldı
İçerisinde tarihi 20 ev ve tescilli 19. Yüzyıl'dan kalma kilise bulunan köy sular altında kaldı. Koruma Kurulu kamulaştırmaya gerek yok dedi.

İnşasına 2014 yılında başlnan Karakurt Barajı ve Hidroelektrik Santrali su tutmaya baişladı. Aras Nehri üzerinde bulunan baraj 8 şubat tarihi itibariyle su depoluyor. Su altında kalacak beş köy içinse 14 nisanda acele kammulaştırma kararı alındı.

Ancak Kars'ın Sarıkamış ilçesine bağlı Karakurt köyüne evler boşaltılmadan su bastı. Projeyi gerçekleştiren firma tüm kamulaştırmaların yapıldığını, köylüler ise hâlâ paralarını alamadıklarını iddia etti. Diğer köyler ise Artvin sınırlarında kalıyor.

EVLERE YIPRANMA PAYI VE TARLA STATÜSÜ

Köy sakinlerinin avukatları, yaşanan anlaşmazlığı, "İlki; kamulaştırma kanunu gereği evlere biçilen değerlere yüzde 50'ye yakın yıpranma payı konması. Buna bir de imar olmadığı için yapıların tarla statüsünde değerlendirmesi eklenince 100 bin liralık arsaların değeri 6 bin liraya kadar düşüyor."

VALİLİK, DSİ'ye, DSİ ÖZEL ŞİRKETE TOPU ATIYOR

HaberTürk'ten Gizem Türemen'e cevap veren Kars Valiliği, kamulaştırmanın Devlet Su İşleri 24. Bölge Müdürlüğü'ne bağlı olarak yürütüldüğünü ifade etti. Devlet Su İşleri ise kamulaştırmanın özel sektör kapsamında yapıldığını söyleyerek detaylı bilgi için projeyi gerçekleştiren lisans sahibi firmaya yönlendirdi.

HES şirketi ise evlerin bir kısmının kamulaştırılmadığına dair iddiaları yalanlayarak, "Sarıkamış ilçesindeki 441 taşınmazın kamulaştırma süreci su tutma onayı alınmadan önce tamamlandı. Kamulaştırmayı devlet yapar, proje sahibi olarak bizler bedelini öderiz. Mahkeme, bilirkişi raporuna istinaden evlere fiyat belirledi. Biz de belirlenen o fiyatları acil kamulaştırma olduğu için hak sahiplerinin hesap numaralarına yatırdık. Bölgede kamulaştırılmayan ev, parası ödenmeyen hak sahibi yoktur." dedi.

'KÖYÜN ZENGİNİYDİM FAKİRLEŞTİM'

Köy sakinlerinden Cuma Gültekin, köyün en zengini olduğunu ifade ederek Iğdır-Erzurum-Kars karayolu üzerinde 13 adet dükkanı, 8 dairesi, 6 bin metrekare de meyve bahçesi bulunuyor. Kamulaştırma kapsamında tüm bu mal varlıklarına karşılık 1 milyon 500 bin lira teklif edildi.

Gültekin; "Komşumun bir dükkanına 375 bin lira verdiler, bu hesapla sırf benim 13 dükkanıma dahi 4.5 milyon liradan fazla ödemeleri gerekiyor. Ben de yapı ve arazilerimin değeri için bedel tespit davası açtım. Ancak mahkeme tarafından talep edilen kamulaştırma bedeli ödenmeyince dava düştü. Kamulaştırma yapılmadığı için tüm dükkanlarım ve arazilerim artık su altında. Başımı sokacak bir evim dahi kalmadığı için akrabalarımın yanında sığınmacı gibi kalıyorum."

Köylülerden Davut Köse, "Bir tarlaya 30 bin lira değer biçilirken hemen yanındakine 14 bin lira veriliyor veya evlerin metrekaresi birbirine yakın olmasına rağmen birine 50 bin diğerine 30 bin deniyor. Kabul eden parasını alıp evini boşaltıyor. Satmayı kabul etmeyenler ise gün geçtikçe daha düşük fiyatlara muhtaç kalıyor. Mesela benim köydeki evim 530 metrekare. Anlaşma için masaya ilk oturduğumuzda 35 bin lira önerdiler. Kabul etmeyince önce 22 bin lira ardından 12 bin liraya kadar düşürdüler" dedi.

'HAK SAHİPLERİNİN KAMULAŞTIRMA BEDELLERİNDEN HABERİ YOK'

Projeyi gerçekleştiren lisans sahibi firmaya göre yaşanan mağduriyetin 2 nedeni var: "İlki; örneğin mahkeme bir eve 100 bin lira fiyat belirliyor. Hak sahibi belirlenen tutarı az bulunca hesabına yatan parayı almayı kabul etmiyor. Firma tarafından ödenen o para maliye hazinesine geçiyor ve dava sonuçlanana kadar hak sahibi parasını alamıyor. İkinci nedeni ise avukatı olmayan birçok köylünün hukuki süreci takip edemediği için hesaplarına yatırılan kamulaştırma bedellerinden haberinin olmaması. Paralarını bu nedenlerle almadığı için köyü boşaltmayan hak sahiplerinin evleri şimdi su altında."

20 TARİHİ EV VE KİLİSE DE SULAR ALTINDA KALACAK

Köyde 20 civarı tarihi evin yanı sıra kültür varlığı kabul edilen tarihi tescilli bir de kilise bulunuyor. 19. yüzyıldan kalma Karakurt Kilisesi  firmanın öne sürdüğüne göre kamulaştırılmaya gerek görülmemiş. HES şirketi; "Bölgede Kars Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nca belirlenen 24 civarı kültür varlığı bulunuyor. Komisyonun da onayıyla hepsinde röleve ve restitüsyon çalışmaları yapıldı. Ancak Kars Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu'nun aldığı kararla bu yapıların su altında bırakılması uygun görülmüştür" dedi.

Öne Çıkanlar