Karamehmet'in enerji şirketine İngiltere siyasetinden transfer

Karamehmet'in enerji şirketine İngiltere siyasetinden transfer
Mehmet Emin Karamehmet, geçmişte İngiltere’de üç farklı bakanlık koltuğunda oturan Michael Fallon'ı Genel Energy’nin yönetimine dahil etti.

Türkiye'de iş dünyanın önde gelen isimlerinden Mehmet Emin Karamehmet, geçmişte İngiltere’de üç farklı bakanlık koltuğunda oturan Michael Fallon'ı Genel Energy’nin Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığı görevine getirdi.

Dünya gazetesinde yer alan haberde şu değerlendirmeler yer aldı:

"Türkiye’nin yurtdışında faaliyet gösteren en önemli enerji şirketlerinin başında iş insanı Mehmet Emin Karamehmet’in kurduğu Genel Energy bulunuyor. Hisseleri finansın Avrupa’daki kalbi İngiltere’deki Londra Borsası’nda işlem gören şirketin ortakları arasında Bilgin Enerji gibi yerli, JPMorgan gibi küresel şirketler de var. Ancak en ilginç hissedar ise ekonomiye yön veren isimlerden Nathaniel Rothschild. Irak’ın kuzey kesiminde Taq Taq, Tawke, Sarta, Qara Dagh, Miran ve Bina Bawi bölgelerinde petrol çıkaran Karamehmet’in şirketi Genel Energy, Afrika’da ise Fas ve Somaliland’da benzer operasyonlar yürütüyor.

Farklı coğrafyalarda büyümesini sürdürmeyi planlayan Karamehmet, Genel Energy’de de yönetimi güçlendirmek istiyor. Bunun için de önemli isimleri yönetime almaya başladı.

Petrol endüstrisinin kıdemli yöneticilerinden biri olan David McManus, Genel Energy’nin Yönetim Kurulu Başkanı oldu. Shell dahil birçok küresel enerji şirketinde 40 yıllık bir deneyimi olan McManus, Norveçli Flex, ABD’li Hess Corp, İngiliz Rockhpooer gibi şirketleri de yönetiyor.

TİCARET, SAVUNMA VE ENERJİ BAKANLIĞI YAPTI

Genel Energy’ye katılan bir diğer kişi ise İngiltere siyasetinin yakından tanıdığı bir isim. İngiltere’de üç farklı bakanlık koltuğunda oturan Michael Fallon, Genel Energy’nin Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı oldu. 2012- 2014 yılları arasında İngiltere Ticaret ve Girişim Devlet Bakanı olan Fallon, aynı dönemde Enerji Bakanlığı görevlerini de yürüttü.

2014 yılında David Cameron'ın başbakanlığı döneminde Savunma Bakanı olarak atanan Fallon, görevini 2017 yılına kadar sürdürdü. Fallon, 2017’de hakkında çıkan taciz iddiaları nedeniyle görevinden istifa etmişti.

Mehmet Emin Karamehmet’in kızı Nazlı Karamehmet Williams’ın yönettiği İsviçre merkezli Advantage Tankers adlı şirket, Çinli bir şirketten üç adet petrol tankeri satın aldı. Her biri 297 bin DWT’lik kapasiteye sahip tankerler için Karamehmet’in yönettiği Advantage Tankers, toplam 140 milyon dolar ödedi.

Böylece şirketin filosundaki gemi sayısı 17’ye çıktı. Advantage’ın filosundaki gemiler arasında bulunan beş suezmax, beş aframax gemisi öne çıkan gemi türleri olarak biliniyor. Advantage Tankers, Çin-'den geçtiğimiz yılın aralık ayında 2009 yapımı iki dev tankeri filosuna katmıştı. Gülsün Nazlı Karamehmet, 297 bin DWT'lik New Medal ve 296 bin DWT'lik New Globe tankerlerinin her biri için yaklaşık 40 milyon dolar ödemişti.

Petrol fiyatları son yılların en düşük seviyesine gerilerken, ticaretin de daraldığı bir dönemde Karamehmet’in enerji ve ulaşımında yaptığı iki önemli adım dikkat çekilecek türden."

Öne Çıkanlar