Karayılan'dan Akar'a 'kimyasal' yanıtı: Şimdiye kadar 5 çeşit kullanıldığını tespit ettik

Karayılan'dan Akar'a 'kimyasal' yanıtı: Şimdiye kadar 5 çeşit kullanıldığını tespit ettik
Kimyasal gaz kullanımını reddeden Hulusi Akar’a yanıt veren Murat Karayılan, operasyonda kendilerine yönelik şu ana kadar 5 çeşit kimyasal kullanıldığını tespit ettiklerini ileri sürdü.

Türkiye’nin Federe Kürdistan Bölgesi’nde 23 Nisan’dan bu yana sürdürdüğü operasyonda kullandığı belirtilen ve uluslararası kuruluşlara bulgusu sunulan kimyasal silah iddialarına ilişkin bir açıklama da PKK Yürütme Komitesi Üyesi Murat Karayılan’dan geldi. Birleşmiş Milletlerden insan hakları kuruluşlarına, uzmanlardan aydınlara kadar "yerinde inceleme" çağrısı yapılan kimyasal silah kullanılmasına ilişkin olarak Stêrk TV’de katıldığı bir programda konuşan Karayılan, Türkiye’nin şu ana kadar kendilerine yönelik 5 çeşit kimyasal silah kullandığını tespit ettiklerini söyledi.

Fırat Haber Ajansı’nın geçtiği habere göre Karayılan, "başlıca hammaddesi Tabun olan sinir gazı, Klorini barındıran boğucu gaz, yakıcı gaz olan Sülfür Mustant, hafıza kaybına ve dönemsel felce neden olan gaz ile biber gazının" kullanıldığını belirtti. 

'TESPİT EDİLEN 5 KİMYASAL'

Karayılan, bu beş çeşit gazı şöyle sıraladı ve tanımladı: 

"* Bunlardan birisi sinir gazıdır. Yani insanın sinir hücrelerini dondurarak, hareketsiz kalmasına neden oluyor ve kısa sürede insanın yaşamını yitirmesini sağlıyor. Bu gazın başlıca maddesine Tabun denilmektedir. Bu silah kullanılınca ekseri meyve kokusu geliyor, ancak zaman zaman da hiç koku gelmiyor.

* Kullandıkları ikinci silah ise insanı boğmaktadır. Bu silah Kloropin gazını barındırmaktadır. Bu gaza Green Cross da denilmektedir. Bu formülasyonu önce Almanlar I. Dünya Savaşı sırasında geliştiriyorlar. Daha o zamandan itibaren Türklerin elinde vardır. Belki şimdi Türkler kendi başlarına da yapıyor olabilir ama tabii ki Almanlarla ortak bir şekilde yapıyor olma ihtimalleri de vardır. Bu silahın esas menşei Almanya’dır. Bu silah, kullanıldığı yerde etki alanındaki insanları boğmaktadır.

* Diğer gaz, yakıcı gazdır. Bu gaz insanı yakmakta ve kurutmaktadır. Nereye atıyorsan orayı ateş sarmaktadır. Bunun kimyasal adı da Sülfür Mustant’tır. Bu da Alman yapımıdır. Bir diğer adı Yellow Cross’dur. Bu da kullanıldığı zaman sarı bir renk almaktadır. Ancak kullanıldığı her alanı yakmaktadır.

* Kullandıkları diğer bir gaz, insanı halsiz düşürmekte, hafıza kaybına neden olmakta ve bayıltmaktadır. İnsan takatsiz kalmakta, dönemsel felç geçirmektedir. Kartal Tepesi örneğinde olduğu gibi, bu gazı birçok yerde kullanmaktadırlar.

* Beşincisi ise biber gazıdır. Yani şu an toplumsal olaylarda kullandıkları gazlardır. Tabii ki dar bir alanda veya bir tünelde kullanıldığında insanın orada yaşama koşulları kalmamaktadır. Yani bu da öldürücü bir gaz olmaktadır."

AKAR’A YANIT

Kimyasal gaz kullanımını reddeden ve "Yalnızca biber gazı kullanıyoruz" diyen Savunma Bakanı Hulusi Akar’a da yanıt veren Murat Karayılan, "Yalan söylemektedir. Şimdiye kadar tespit edebildiğimiz bu 5 maddeyi de bize karşı kullanmaktadırlar" dedi. Bu yılki savaşın ortaya çıkardığı tecrübeler üzerinden yenilenmeye gittiklerini ve kimyasala karşı da artık tedbir geliştirdiklerini belirten Karayılan, "Öyle ki 2 tane Türk ordusu da gelse yeneceğimizi düşünüyoruz" diye konuştu. 

Öne Çıkanlar