Kars Belediyesi'nde polis yığınağı, vekillere müdahale: Siz bu kente ancak kayyım olursunuz

Kars Belediyesi'nde polis yığınağı, vekillere müdahale: Siz bu kente ancak kayyım olursunuz
İçişleri Bakanlığı tarafından, Kars Belediyesi'ne Vali Türker Öksüz kayyım olarak atandı.

Remzi BUDANCİR


ARTI GERÇEK - Tutuklanan Kars Belediyesi Eş Başkanı Ayhan Bilgen'in yerine Kars Valisi Türker Öksüz kayyım olarak atandı. 

İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, "Tutuklanan Kars Belediye Başkanı Ayhan Bilgen geçici bir tedbir olarak görevinden uzaklaştırılmıştır. Kars Valisi Türker Öksüz İçişleri Bakanlığının 02.10.2020 tarihli onayı ile Kars Belediye Başkan Vekili olarak görevlendirildi." denildi.

POLİS KARS BELEDİYESİ'NDE

Kayyım kararının ardından belediyeye polis ekipleri gönderildi. Belediyeye çıkan yollarda polis ve zırhlı ağaçlar konuşlandırıldı.

VEKİLLERE MÜDAHALE

Polis açıklama yapmak isteyen vekiller Habil Eksik ve Dersim Dağ'a müdahale ederek, konuşmalarına engel olmaya çalıştı.

KAYYIM BİNA ÖNÜNDE NAMAZ KILDI

Kayyım olarak atanan Kars Valisi Türker Öksüz, belediye binasına koruma ordusuyla giriş yaptı. Belediyeye giden tüm giriş ve çıkışlar kapatılırken, kayyım Öksüz ilk iş olarak belediye önünde Cuma namazı kılarak dua etti.

HDP'LİLERDEN OTURMA EYLEMİ

Belediye önünde bekleyen HDP'li vekiller ve yurttaşlar kayyım kararına tepki olarak oturma eylemi başlattı. Polis, vekillerin oturabileceğini, diğerlerine ise izin verilemeyeceğini söyledi. Valiliğin 15 günlük yasak kararını gerekçe gösterdi. Vekiller, yasak kararının kendilerine tebliğ edilmesini istedi. Bunun üzerine polis amiri, yasak kararının HDP İl Başkanı Cengiz Anlı'ya tebliğ ettiklerini söyledi. Vekiller, Anlı'nın gözaltında olduğunu söylerek, "Dalgamı geciyorsunuz" dedi. Yaşanan tartışmaların ardından vekiller eyleme son vererek il binalarına yürüdü.

'SİZ BU KENTE ANCAK KAYYIM OLURSUNUZ'

HDP Milletvekili Dersim Dağ, belediye önünde yaptığı konuşmada, "Bugüne kadar nasıl hırsızlıkla, gaspla geldiyseniz bugün de siz bu kente ancak kayyım olursunuz. Bu kentin iradesi Ayhan Bilgen'le Şevin Alaca'dır" dedi.

ALACA GÖZALTINDA

Kars’ta dün gözaltına alınan Belediye Eş Başkanı Şevin Alaca’nın da aralarında bulunduğu 5 Belediye Meclis üyesi ve 2 İl Genel Meclis üyesi görevden uzaklaştırılmıştı.

65 BELEDİYEDEN 48’İNE KAYYIM
 
HDP, 31 Mart 2019’daki yerel seçimlerde 3’ü büyükşehir, 5’i il, 46’sı ilçe ve 12’si belde olmak üzere toplam 65 belediye kazanmıştı. Seçimlerin ardından partinin 6 belediyesinin seçilmişine KHK’li oldukları gerekçesiyle mazbataları verilmedi. 

Sonrasında 3 büyükşehir belediyesine kayyım atandı. Son kayyım atamalarıyla beraber HDP’nin şu ana kadar 48 belediyesine kayyım atanmış oldu. 

BİLGEN 'KAYYIM ATANMAMIŞ OLURSA İSTİFA EDECEĞİM' DEMİŞTİ

Bilgen, "Keyfi gözaltılarla bir şehrin iradesi ile oynanmasına izin vermem. İster tutuklayın, ister serbest bırakın, gözaltı sürem bitene kadar kayyım atanmamış olursa Belediye Başkanlığı görevimden istifa edeceğim." demişti.

Bilgen açıklamasında şunları ifade etmişti:

"Ben demokrasicilik oynanacak yaşı geçtim. Türkiye’nin koşulları da oyun oynanacak bir ortama sahip değil. Keyfi gözaltılarla bir şehrin iradesi ile oynanmasına izin vermem. İster tutuklayın, ister serbest bırakın, gözaltı sürem bitene kadar kayyım atanmamış olursa Belediye Başkanlığı görevimden istifa edeceğim. Kars, kendisini yönetecek liyakattadır. 1,5 yıldır oy birliği ile karar alma olgunluğu gösteren bir mecliste 5 parti uzlaşarak yeni bir yönetim oluşturabilir. Herkes seçimlerde şehri yönetmeye talip olduğuna göre şimdi kimse sorumluluktan kaçmamalıdır. Bu bir mevzinin terkedilmesi değil, seçim kampanyasında söylediğimiz gibi ortak yönetimle demokrasi sınavının verilmesidir. Tutuklanırsam 3. kitabımı yazmak, tutuklanmazsam kooperatif çalışmalarına katkı sunmak, Belediye Başkanlığından daha az önemli değildir. Bu süreçte bize oy veren vermeyen tüm hemşerilerime, başta saha personeli olmak üzere tüm çalışma arkadaşlarıma TEŞEKKÜR ederim. Kars’ta bir kadın Belediye Başkanı ile yola devam edilirse, sadece siyasal değil, toplumsal bir eşik aşılmış olur. Hiçbir şey eskisi gibi OLMAMALI!"

 

 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar