Erdoğan, Gül ve Davutoğlu'nun da olduğu çok sayıda isim hakkında suç duyurusu

Erdoğan, Gül ve Davutoğlu'nun da olduğu çok sayıda isim hakkında suç duyurusu
HKP, Karadeniz’deki sel felaketiyle ilgili eski cumhurbaşkanları ve başbakanlar ile yerel yöneticiler hakkında ‘toplu katliama zemin hazırlama’ suçlamasıyla suç duyurusunda bulundu.

Halkın Kurtuluş Partisi (HKP), Karadeniz’de 77 yurttaşın ölümüne yol açan ve ihmal sonucu can kayıplarına neden olan sel felaketiyle ilgili eski cumhurbaşkanları, başbakanlar, bakanlar, valiler, kaymakamlar ve belediye başkanları hakkında suç duyurusunda bulundu.

HKP, 77 kişinin hayatını kaybettiği sel felaketine karşı gerekli önemler alınmadığı gerekçesiyle, 2002-2021 tarihleri arasında görev yapan; Cumhurbaşkanları, Başbakanlar, İçişleri Bakanları, Tarım ve Orman Bakanları, Çevre ve Şehircilik Bakanları, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı, Kastamonu Valileri, Bozkurt Kaymakamları, Bozkurt Belediye Başkanları, Sinop Valileri, Ayancık Kaymakamları, Ayancık Belediye Başkanları, Orman İşletme Müdürlüğü ve yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulundu.

‘KASTEN ÖLDÜRME VE KASTEN YARALAMA’ SUÇLAMASI

HKP avukatları, yetkililerin, "Kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi", "Kasten yaralamanın ihmali davranışla işlenmesi", "Genel güvenliğin taksirle tehlikeye sokulması", "Görevi Kötüye Kullanma" ve "Kamu Görevlisinin Suçu Bildirmemesi" suçlarını işlediklerini belirterek İnebolu ve Sinop Cumhuriyet Başsavcılıklarına suç duyurusunda bulundu.’

‘GÖREVİ KORUMAK OLAN YETKİLİLER KORUYAMADIKLARI GİBİ YIKIMA NEDEN OLDULAR’

HKP avukatları tarafından İnebolu Cumhuriyet Başsavcılığına ve Sinop Cumhuriyet Başsavcılığına verilen suç duyurusu dilekçelerinde, Batı Karadeniz’de yaşanan sel felaketinde kamu sağlığının ve çevreyi korumakla yükümlü kişilerin kamu sağlığını ve çevreyi koruyamadıklarının yanı sıra yıkımına yol açtıklarına dikkat çekildi.

‘DOĞA İNTİKAMINI YOKSUL HALKTAN ALIYOR, OLAN GARİBANA OLUYOR’

Dilekçenin devamında, "Doğayı tahrip etmediğimiz, doğal işleyişine saygı duyup müdahale etmediğimiz sürece, doğa, bünyesinde yaşayanlara zarar vermez, insanların canlarına kast etmez. Maalesef bugün Batı Karadeniz örneğinde yaşadığımız gibi doğa kendine karşı suç işleyen siyasi iktidar mensuplarını, müteahhitleri, katliamın sorumlularını bulup onlardan intikam almıyor. Olan yine yoksul, gariban halkımıza oluyor" denildi. Dilekçede, bu suç duyurularının, savcıların suçu ve suçluyu ortaya çıkararak ve geniş çaplı soruşturma yaparak felaketin sorumlularını adalet önüne çıkartması için yapıldığına dikkat çekildi.

ERDOĞAN’IN O SÖZLERİ HATIRLATILDI

AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 20 Mayıs 2014’de Twitter’da yazdığı, "Bu ülkenin Başbakanı olarak açıkça ifade ediyorum ki, Dicle’nin kenarında kurdun kaptığı bir koyun bile benim mesuliyetim altındadır" sözleri hatırlatılan dilekçede, "Erdoğan ve diğer kamu görevlileri, sel sularının kaptığı onlarca insanımızın yaşamlarını kaybetmesinden de sorumludurlar" denildi.

‘YETKİLİLER, TOPLU KATLİAMA ZEMİN HAZIRLADI’

Dilekçede, bilim insanlarının ve uzmanların Batı Karadeniz’de gerçekleşecek sel felaketine karşı uyarıda bulunmalarına rağmen, yetkililerin gözlerini, kulaklarını kapattıklarına ve yasaları çiğneyerek toplu katliama zemin hazırladıkları vurgulandı.

HKP avukatları, dilekçede yer alan 56 isim hakkında soruşturma yürütülerek kamu davası açılmasını talep etti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar