Kavala hakkındaki gözaltı kararına Avrupa'dan tepki yağdı

Kavala hakkındaki gözaltı kararına Avrupa'dan tepki yağdı
Gezi Parkı eylemlerine ilişkin davada hakkında beraat kararı verilen Osman Kavala'nın bu kez 15 Temmuz'la ilgili bir davada gözaltına alınmasına dünyadan tepki yağdı.

Gezi Parkı eylemleri davası kapsamında 840 gündür tutuklu olan ve dün tahliye kararı verilen iş insanı Osman Kavala hakkında yeni bir gözaltı kararı çıkartılmasına Alman hükümetinin yanı sıra siyasetçiler ve insan hakları aktivistleri sosyal medya üzerinden tepki gösterdi.

ALMANYA: ŞAŞKINLIK İÇİNDEYİZ

Almanya Dışişleri Bakanlığı'nın Twitter'dan yaptığı açıklamada "Osman Kavala'nın tahliyesinden hemen sonra tekrar tutuklanması nedeniyle şaşkınlık içindeyiz" denildi. Açıklamada, "Türkiye'nin taahhüt ettiği hukuk devleti standartları çerçevesinde duruma hızla açıklık getirilmesini talep ediyoruz" ifadesi kullanıldı. Almanya Dışişleri Bakanlığı, Gezi davasındaki beraat ve tahliye kararı için "güzel bir haber" açıklamasında bulunmuştu.

Alman Yeşiller Partili milletvekili Cem Özdemir de sosyal medya hesabından Alman hükümetine seslenerek "Ankara'daki yolsuzluk yapan rejime sarılmaktansa demokratik dostlarımızla dayanışma gösterin. İhtiyacımız olan duruş budur" dedi.

Cem Özdemir, Osman Kavala’nın tekrar gözaltına alınmasının ardından yaptığı Twitter paylaşımında "Büyük Koalisyon’dan biri çıkıp Erdoğan’la ilişkilerin serbestleştirilmesinden bahsederse kusacağım. Ankara’daki yozlaşmış rejimle yakınlaşma değil demokrat dostlarımızla dayanışma gerekli" dedi.

Özdemir davanın beraat ile sonuçlanmasının ardından yaptığı paylaşımda "İki yıldan fazla bir süredir suçsuz biçimde hapiste olan Osman Kavala için ne kadar güzel bir haber! Ve diğer Gezi davası sanıkları için de. Şimdi diğer suçsuz tutuklulular da serbest bırakılmalı. Selahattin Demirtaş’a özgürlük" demişti.

KATİ PİRİ: DELİLİK

Avrupa Parlamentosu vekili, parlamentoda Sosyalist ve Demokrat Grubun başkan yardımcılarından ve eski Türkiye raportörü Kati Piri, "Akıl almıyor… Osman Kavala davasındaki bu çılgınca ve gaddar değişiklik karşısında kelimeler kifayetsiz kalıyor" yorumu yapıp ‘DELİLİK!!!’ dedi.

Avrupa Dış İlişkiler Konseyi Yönetim Kurulu Eş Başkanı Carl Bildt "Türkiye'deki bu gidişat daha fazla devam edemez" açıklamasında bulundu.

Uluslararası Af Örgütü Kavala hakkındaki yeni gözaltı kararının acilen bozulması çağrısında bulundu.

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) temsilcisi Emma Sinclair-Webb Kavala kararının "hukuksuz ve kindar" olduğunu belirtti.

 

Öne Çıkanlar