Kavcıoğlu, 'Kur inşallah dengeye gelecektir' dedi, dolarda yükseliş yüzde 1'i geçti

Kavcıoğlu, 'Kur inşallah dengeye gelecektir' dedi, dolarda yükseliş yüzde 1'i geçti
Dün 9.40 seviyelerinden işlem gören dolar, Merkez Bankası'nın yılın son enflasyon raporu toplantısı sırasında yüzde 1'den fazla yükselerek 9.60'lar seviyelerine tırmandı.

ARTI GERÇEK - Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, yılın 4'üncü ve son enflasyon raporunu açıkladı. Kavcıoğlu enflasyon beklentilerinin 2021 yıl sonu için yüzde 18.4'e, 2022 tahmininin ise 11.8'e yükseltildiğini aktardı. 2023 enflasyon tahmini ise yüzde 7'ye güncellendi.

Merkez Bankası'nın 3'üncü enflasyon raporunda 2021 yılı için enflasyon tahmini 14.1 olarak öngörülmüşken, 2022 için ise yüzde 7.8 tahmini yapılmıştı. Kavcıoğlu ayrıca gıda enflasyonu varsayımını 2021 için yüzde 15'ten yüzde 23,4'e çıkardıklarını bildirdi. Kavcıoğlu 15 Ekim itibariyle Merkez Bankası rezervlerinin 126 milyar dolar olduğunu ve rezerv artırımının devam edeceğini ifade etti.

Kavcıoğlu daha sonra soru cevap bölümünde gazetecilerin sorusunu yanıtlarken, "para birimini savunmak için döviz rezervini kullanmayı düşünür müsünüz?" sorusuna "Kur hedefi veya müdahale gibi bir şeyimiz yok. Serbest piyasada kur dengesini verecektir Türkiye'nin sorunu cari açıktır. Cari denge sağlandığında dengeye gelecektir" diye konuştu.

Enflasyon raporu açıklanırken dolar/TL kuru yüzde 1'den fazla yükselerek 9,60'ın üzerini görürken Türkiye'nin kredi temerrüt risk primi (CDS) 447 baz puan seviyesine çıktı. Türk Lirası, bugün gelişen ülke para birimleri arasında en fazla değer kaybeden para birimi olurken Güney Afrika randı yüzde 0,4 değer kaybıyla ikinci sırada yer aldı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar