Kayıp yakınları, eylemlerinin 659'uncu haftasında yakınlarının akıbetini sordu

Kayıp yakınları, eylemlerinin 659'uncu haftasında yakınlarının akıbetini sordu
Diyarbakır’da her hafta düzenlenen 'Kayıplar Bulunsun Failler Yargılansın' eyleminde bu hafta 1994 yılında gözaltında kaybedilen Mehmetcan Ayşin'in akıbeti soruldu.

ARTI GERÇEK - İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi ve Kayıp Yakınları tarafından her hafta "Kayıplar Bulunsun Failler Yargılansın" sloganıyla gerçekleştirdiği oturma eyleminin 659'uncusu Koşuyolu Parkı Yaşam Hakkı Anıtı önünde gerçekleştirildi. 1990’lı yıllarda kaybettirilenlerin resimlerinin taşındığı eyleme İHD Bölge Temsilcisi Abdusselam İnceören, İHD Diyarbakır Şube Başkan Yardımcısı Ezgi Sıla Demir, İHD Kayıp Komisyonu Üyesi Avukat Derya Yıldırım, kayıp yakınları katıldı.

DEMİR: MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRMEYE DEVAM EDECEĞİZ

İHD Diyarbakır Şube Başkan Yardımcısı Ezgi Sıla Demir, "Kayıplar Bulunsun Failler Yargılansın" sloganı ile başlattıkları eylemi kesintisiz bir şekilde devam ettirdiklerini söyledi. Bu hafta eylemlerinin 659’uncu haftasında bir araya geldiklerini ifade eden Demir, "Oturma eylemimizde taleplerimizi her zaman olduğu gibi yineliyoruz. Kayıplar bulunsun, failler yargılansın, hakikatler ortaya çıkarılsın istiyoruz. Bu mücadelemizi de sürdürmeye devam edeceğiz" dedi.

AYŞİN’İ BOLU TUGAYINDAN GELEN ASKERLER TARAFINDAN GÖZALTINA ALINDI

Demir’in açıklamasının ardından İHD Kayıp Komisyonu Üyesi Avukat Derya Yıldırım 5 Mayıs 1994 tarihinde Diyarbakır'ın Lice ilçesine bağlı Kılıçlı Köyünde gözaltına alınan ve kendisinden bir daha haber alınmayan Mehmetcan Ayşin'in hikâyesini okudu.  Ayşin'in 05 Mayıs 1994 tarihinde Lice’ye bağlı Kılıçlı köyüne baskın düzenleyen askerler tarafından gözaltına alındığını anlatan Yıldırım, şunları söyledi:

"Bolu Tugayından gelen askerler olduğu söylenir. Köyde bulunan Genç ve yaşlılar dâhil tüm erkekler gözaltına alınır. Çoğu bir gün sonra serbest bırakılır. Serbest bırakılmayan 8 kişiden 7’si de, bir hafta içerisinde serbest bırakılır. Ancak Mehmetcan Ayşin, bırakılmaz. Mehmetcan Ayşin, serbest bırakılmayınca aile girişimlerde bulunur. DGM’ye başvuruda bulunan ailenin, dilekçesi geri çevrilerek işleme konulmaz. Ardından OHAL Valiliğine başvuran aile, Asayiş Komutanlığı’na gönderilir.

TANIKLAR: AYŞİN LİCE YİBO’YA GÖTÜRÜLDÜ

Lice Asayiş Komutanlığı aileye, söz konusu tarihte operasyon düzenlenmediğini ve adı geçen kişileri gözaltına almadıklarını bildirir. Mehmetcan Ayşin, gözaltına alındıktan sonra önce Lice Tugay komutanlığında 5 gün tutulur ve gözaltına alınanların tümü işkenceye maruz kalır. Mehmetcan Ayşin’in, gözaltında bulunduğu sırada, Bolu Tugay Komutanlığına bağlı birliklerin yerleştirildiği, Lice Yatılı bölge Okuluna götürüldüğüne, gözaltındaki diğer kişiler tanık olur. Aile pek çok ilgili kurum ve kuruluşlara müracaatta bulunur. Ancak bu girişimlerinden hiçbir sonuç alınamaz. Mehmetcan Ayşin’den, 05 Mayıs 1994 tarihinden itibaren hiçbir haber alınamaz."

YILDIRIM: HERKESİ KAYIP YAKINLARININ YANINDA GÖRMEK İSTERİZ

İnsan hakları derneği olarak kayıpların akıbetinin ortaya çıkarılmasına dair verdikleri mücadeleyi sonuç alıncaya kadar sürdürme kararlılığında olduklarını belirten Yıldırım, kayıp yakınlarının yanında olmanın ve dayanışmada halinde olmanın önemine işaret etti.

"Çünkü bu ciddi bir mesele" diyerek konuşmasını sürdüren Yıldırım "Ve bir şekilde sonuçlanması gerekiyor. Yıllardır devam eden bu mücadelede herkesi kayıp yakınlarının yanında görmek isteriz" diye konuştu. 

Yıldırım’ın yaptığı açıklamanın ardından kayıp yakınları, Mehmetcan Ayşin ve tüm kaybedilenler için oturma eylemi gerçekleştirdi.

Öne Çıkanlar