Kaynaştırma öğrencisine ayrımcılık: Veliden fotoğraflı kanıt

Kaynaştırma öğrencisine ayrımcılık: Veliden fotoğraflı kanıt
Ankara’da özel eğitime ihtiyaç duyan öğrenci, sınıf öğretmeninin ayrımcılığına uğradı. Velinin şikâyeti üzerine öğretmene kınama cezası verildi.

2021-2022 eğitim ve öğretim yılın ilk döneminde Ankara’daki Şehit Hakan Toydemir İlkokulu’nda okuyan 2. sınıftaki kaynaştırma öğrencisi M.B’nin, sınıf öğretmeni N.Ö. tarafından ayrımcılığa uğradığı iddia edildi. Öğrencinin annesi S.A.B, öğretmeni okula şikayet etti. Okul Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri Yürütme Komisyonu, "öğrencinin psikolojik şiddet ve ayrıştırmaya maruz kalmadığı" şeklinde rapor hazırladı. Veli S.A.B konuyu ilçe Milli Eğitim’e taşıdı.

OKUL, HERHANGİ BRİ SORUN YOK DEDİ

Cumhuriyet'te yer alan habere göre sınıf öğretmeni N.Ö’nün, aileye "Çocuğun çok hareketli, ders işleyemiyorum, çocuğunuzun bakıcısı değilim, beni aramayın, rahatsız etmeyin" dediği, diğer öğrencilere de sınıfta olanları "ailelerine anlatmamaları" yönünde baskıda bulunduğu öne sürüldü.

Veli S.A.B., 18 Ekim’de çocuğunun sinir krizi yaşadığını ve ders işlemek istemediğini, bunun nedeninin "oğlunun tüm öğrencilerden farklı yöne bakan ve onlardan ayrılan bir sırada oturduğu" görülen bir görsel ile ortaya çıktığını belirterek, okula şikâyette bulundu.

    

     Fotoğraf: Cumhuriyet

Bunun üzerine toplanan "Okul Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri Yürütme Komisyonu", "öğrencinin, sınıfında mutlu olduğu ve herhangi bir sorununun olmadığı yönünde beyanda bulunduğu, öğretmen N.Ö’nün de iddiaları reddettiği" gerekçesiyle "öğrencinin psikolojik şiddet ve ayrıştırmaya maruz kalmadığı" şeklinde rapor hazırladı.

‘OKUL HEYECANIMIZI VE HEVESİMİZİ KIRMIŞTIR’

Konuyu Etimesgut İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne taşıyan veli S.A.B., iddiaları yineleyerek "Çocuğumu ayrıştırmış, yalnızlaştırmıştır. Bu durum hem çocuğumun hem de benim psikolojimizi bozmuş, okul heyecanımızı ve hevesimizi kırmıştır" dedi. Oğlunun sınıfının değiştirilmesinin teklif edildiğini de kaydeden S.A.B., duruma tepki gösterdi.

‘ÖĞRETMENE KINAMA CEZASI’

İddiaya göre, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün yaptığı inceleme sonucu öğretmen N.Ö’ye kınama cezası verildi. Veli S.A.B., cezaya ve N.Ö.’nün öğretmenliğe devam etmesine yazdığı yazı ile tepki gösterdi. S.A.B., yazıda, "Veli ve öğrenciler çaresiz bir şekilde kimseye sesini duyuramamıştır" dedi.

Öne Çıkanlar