Kayyım, işçi maaşlarına asgari ücreti yansıtmadı: İşçiler eylemde

Kayyım, işçi maaşlarına asgari ücreti yansıtmadı: İşçiler eylemde
Diyarbakır’da kayyım yönetimindeki belediyeye bağlı şirkette çalışan işçiler, asgari ücretin altında ücret alıyor. Bu duruma tepki gösteren işçiler maaşların düzeltilmesi için sokağa çıktı.

Remzi BUDANCİR


+GERÇEK-Ülkede yaşanan ekonomik kriz giderek büyüyor.  Temel gıda malzemeleri başta olmak üzere tüm ürünlere gelen zamlar karşısında hayat mücadelesi veren emekçiler geçimini sağlayamıyor. Ekonomi krizle mücadele eden işçiler, asgari ücretlere yapılan düzenlemelerden de faydalanamıyor. Kayyım yönetimindeki Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi bünyesinde çalışan işçiler, asgari ücret altına maaş aldıklarını belirterek, seslerini duyurmak için Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi önünde basın açıklaması yapacaklarını duyurdu.

BELEDİYE ÖNÜNDEKİ AÇIKLAMAYA POLİS ENGELİ

Polis, açıklama öncesi belediye önüne çok sayıda otobüs çekerek alanı kapattı. Bölgede TOMA, zırhlı araç ve çevik kuvvet ekiplerini konuşlandırdı. Açıklama için toplanan belediye çalışanlarının çalıştığı kurumun önünde açıklama yapılmasına izin verilmedi. Polis amiri ile görüşen DİSK Bölge Temsilcisi, Diyarbakır Genel-İş Sendikası 2 Nolu Şube Başkanı Hasan Hayri Eroğlu, içişlerin belediye çalışanları olduğunu, çalıştıkları kurumun önünde açıklama yapma haklarının olduğunu söyledi. Ancak tüm ısrarlara rağmen belediye önünde açıklama yapılmasına izin verilmedi.  Uzun süren görüşmelerin ardından belediyenin yan tarafında açıklama yapılmasına izin verildi. Bunun üzerine içişler belirlenen alana sloganlar eşliğinde yürüyerek geçmek istedi. Polis slogan atılmasına da müdahale ederek, slogan atılmasına engel oldu. 

"SEFALET ÜCRETİ DEĞİL, İNSANCA YAŞAYABİLECEĞİMİZ BİR ÜCRET İSTİYORUZ" 

TOMA ve zırhlı araçların çevrildiği alanda toplanan içişler "Belediye Şirket İşçilerine Kadro" yazısının yer aldığı pankartın arkasında açıklama yaptı. İşçiler adına açıklama yapan DİSK Bölge Temsilcisi, Diyarbakır Genel-İş Sendikası 2 Nolu Şube Başkanı Hasan Hayri Eroğlu,  "Sefalet ücreti değil, insanca yaşayabileceğimiz bir ücret istiyoruz" dedi.  Öncelikle ülkede yaşanan ekonomik krizin topluma yansımasını anlatan Eroğlu, "Her geçen gün gelen zamlarla temel harcamalarımız olan Çarşı, pazar, market alışverişlerinde fiyatlar üç misli artarken, sadece asgari ücrete yapılan artışlar ücret kaybımızı karşılamaz oldu. Bu pahalılık karşısında açlık sınırı altında kalan asgari ücretle geçim olmuyor. Yaşanan yüksek enflasyondan karşısında yapılan ücret artışları daha cebimize girmeden uçup gidiyor. Türkiye’de, artık neredeyse asgari ücret, ortalama ücret halini almış durumda" dedi.

İŞÇİLER ASGARİ ÜCRETİN ALTINDA ÜCRET ALIYOR

Yaşanan yüksek enflasyona karşı ek protokolle şirket işçilerinin ücretlerinde ek bir zam yapma taleplerini iki ay önce Büyükşehir Belediyesi yetkililerine ilettiklerini hatırlatan Eroğlu,  ancak bu güne kadar bu taleplerine olumlu yanıt alamadıklarını söyledi.  Asgari ücretin net 5 bin 500 TL olması gerekirken, vergi mevzuatında gerekli değişiklik yapılmadığından dolayı işçilere yansıyan ücretin 5 bin 225 TL olduğunu ifade eden Eroğlu, "Hatta 5 bin 100 TL maaş alan işçiler oldu. Yani işçiler asgari ücretin altında bir ücret almaya mecbur bırakıldı. Hayat pahalılığının artması ve alım gücünün düşmesinden kaynaklı, emeklilere, memura, ve tüm kamu çalışanlarına önemli oranda artışlar yapıldı. Türkiye genelinde ve bölgedeki çoğu belediyelerde önemli oranda artışlar yapılırken DB Belediyesi işçilerine hala bir artış yapılmış değil ve ne yazık ki asgari ücretin altında bir ücrete mahkum olmuş durumdayız" diye konuştu. 

İŞÇİLER İNSANCA YAŞANABİLİR BİR ÜCRET İSTİYOR

Belediye işçilerinin halka hizmet vermek için canla başka çalıştığını ifade eden Erolu, işçilerin taleplerini maddeler halinde sıraladı: 
-Büyükşehir belediyesi işçileri insanca yaşanabilir bir ücret istiyor!
-Büyükşehir belediyesi işçileri emeğinin ve alınterinin karşılığını istiyor!
-Büyükşehir belediyesi işçileri çoluk, çocuğuna, evine ekmek parası götürmek istiyor!
-Büyükşehir belediyesi işçileri Ulaşım hizmetlerinden ücretsiz yararlanmak istiyor!
-Büyükşehir Belediyesi işçileri banka maaş promosyonunun yeni şartlara göre güncellenmesini istiyor!
-Büyükşehir belediyesi şirket işçileri artık üvey evlat muamelesi görmek istemiyor, tam kadro istiyor!
 

Öne Çıkanlar