'Kayyumun değil halkın festivaline katılıyoruz'

'Kayyumun değil halkın festivaline katılıyoruz'
Bu yıl 17’ncisi düzenlenmesi beklenen Munzur Kültür ve Doğa Festivali’ne ilişkin sanatçılar açıklama yaptı.

HABER MERKEZİ - Aralarında Ferhat Tunç, Grup Munzur, Barış Atay ve Mikail Aslan’ında bulunduğu sanatçılar, bu yıl 17’ncisi düzenlenmesi beklenen Munzur Kültür ve Doğa Festivali’ne ilişkin İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi’nde toplantı düzenledi.

Dersim’deki Kayyum Belediye’nin 17'cisi düzenlenecek Munzur Kültür ve Doğa Festivali'nin 'içini boşaltma' çabalarına karşı İHD İstanbul Şubesi'nde basın toplantısı düzenleyen sanatçılar, "Kayyumun değil halkın festivaline katılıyoruz" dedi.

 Sanatçılar adına açıklamayı okuyan Kibar Aslan şunları söyledi:

"Siyasi iktidarın OHAL ile birlikte Dersim’i insansızlaştırarak doğasından ve kültüründen uzaklaştırmayı hedef alan saldırılarına rağmen festival, 17 yıldır tüm baskı ve engellemelere rağmen kendini yenileyerek yoluna devam etti. Her yıl biraz daha güçlendi, gelişti. Ülkenin ve dünyanın dört bir yanından on binlerce yurttaşın coşkulu buluşmasına dönüştü. 17 yıldan beri, artık Temmuz'un son perşembesi ortak bir ruh oldu. İstanbul'da da Paris'te de Artvin'de de Frankfurt'ta da Hakkâri'de de Montreal'de de aynı rüya, aynı özlem, aynı sabırsızlık yaşandı. Artık o kadar halkın oldu ki, emeğiyle festivali yaratanlar bile bir daha festival olmayacak diyemez.

Bugün atanmış ve halkın iradesine el koyan kayyum aracılığı ile el koymak istedikleri bu rüyadır, bu ruhtur. Devlet törenine dönüştürmek istedikleri bu itaatsizliktir. Kayyum atamak istedikleri halkımızın moral ve direnme gücüdür. Asla kabul etmiyoruz.

Festivalin içinin boşaltılmasına, karakterinin bozulmasına izin vermeyeceğiz. Kayyumun festival programına çağrılan ve katılmak isteyen sanatçıların da bu kararlarını tekrar gözden geçirmelerini ve sanatçı duyarlığı ile hareket etmelerini bekliyoruz."

Öne Çıkanlar