Kazakistan’da halk zama karşı sokağa çıktı, hükümet istifa etti

Kazakistan’da halk zama karşı sokağa çıktı, hükümet istifa etti
Kazakistan’da zamlar nedeniyle günlerdir süren eylemlere karşı ordu sokağa çıkarılıp, OHAL ilan edildi. Protestoların sürmesi üzerine hükümet istifasını sundu. Kararı onaylandı.

Kazakistan'da halk doğal gaz fiyatlarına yapılan zamı sokaklara çıkarak protesto etti. Halkın İki gündür süren eylemlerine hükümet, askeri birliklerle müdahale etmeye çalışırken, Kazakistan Devlet Başkanı Kasım Cömert Tokayev, protesto gösterilerinin yapıldığı ülkenin en büyük kenti Almatı ile Mangıstav eyaletinde de olağanüstü hal ilan etti. Tepkilerin sürmesi üzerine hükümet istifasını sundu. Karar, Kazakistan Devlet Başkanı Kasım Cömert Tokayev, tarafından onaylandı.

Doğal gaz zengini ülke Kazakistan’da üretiminin talebi karşılamaması sonrasında yaşanan sıkıntılara hükümet yüzde 50’lilik zamla çözüm bulmaya çalışınca ülkede tepkiler çığ gibi büyüdü. Gece saatlerinde de devam eden eylemlerde hükümet bölgenin internet ve telefon hizmetlerini engelleyerek önlem alsa da Kazakistan vatandaşlarının yaşananlara tepkileri soğuğa rağmen iki gündür sürüyor.


Halkın zamlı fiyatlara gösterdiği tepkiye hükümet orduyu sokağa indirerek müdahale etti. Ordunun sokağa çıkarılmasının ardından halk hükümetin istifasını talep etti. Cumhuriyet Meydanı’nda patlama sesleri duyulurken, bölgeyi yoğun duman sardı. Başkent Nursultan’da da protestoculara karşı gazlı müdahalede bulunuldu.

Kazakistan Devlet Başkanı Kasım Cömert Tokayev halka hitaben yaptığı konuşmada, provokasyon iddiasında bulunarak "Sevgili yurttaşlar, provokasyonlara boyun eğmemenizi ve sağduyulu davranmanızı rica ediyorum" dedi. Tokayev ayrıca, "hükümetin düşmeyeceğini" de ifade etti.

OHAL İLAN EDİLDİ

Kazakistan'da protesto gösterilerinin gerçekleştirildiği Almatı kenti ve Mangıstav bölgesinde ise olağanüstü hal ilan edildi. Kazakistan Devlet Başkanlığı'nın internet sitesinden yapılan açıklamada, kararın 19 Ocak'a kadar süreceği ifade edildi. Açıklamada, "Gerilimin artması bağlamında kamu güvenliğini, meşruluğu ve düzeni yeniden sağlamak, vatandaşların hak ve özgürlüklerini muhafaza amacıyla Devlet Başkanı Kasım Cömert Tokayev, Mangıstav eyaletinde ve Almatı kentinde 5 Ocak 2022 saat 01.30'dan 19 Ocak 2022 saat 00.00'a kadar olağanüstü halin uygulanmasıyla ilgili kararı imzaladı" denildi.

TEPKİLERİN SÜRMESİNİN ARDINDAN İSTİFA

Sputnik’in aktardığı habere göre Kazakistan Devlet Başkanı Kasım Cömert Tokayev, protestoların sürmesi üzerine hükümetin istifa kararını onayladı.

Zamlara karşı protestoların yaşandığı Kazakistan'da Devlet Başkanı Kasım Cömert Tokayev, yayınladığı kararnameyle hükümetin istifasına onay verdi.

Bu doğrultuda, kabine üyelerinin yeni hükümet göreve başlayana kadar görevini sürdürmesi kararlaştırıldı.

Kararnameye göre, Başbakan'ın yetkileri, geçici olarak Başbakan Yardımcısı Alihan Smayilov'a devredilecek.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar