'Kazakistan’ı karıştırmaya geldiği' iddia edilen kişi Uygurlu tanınmış caz müzisyeni çıktı

'Kazakistan’ı karıştırmaya geldiği' iddia edilen kişi Uygurlu tanınmış caz müzisyeni çıktı
Kazakistan devlet televizyonunda, 200 dolar karşılığında Kazakistan’ı karıştırmaya geldiği itirafı yayımlanan müzisyen Ruzahinov, ifadesinin işkence altında zorla alındığını açıkladı.

Kazakistan devlet televizyonunda, Almatı’daki protestolar sırasından gözaltına alınan Kırgızistanlı bir kişinin "200 dolar (90 bin tenge) karşılığı protestolara katılmaya geldiğini" itiraf ettiği görüntüler yayınlandı.

Görüntülerde, "Kırgızistan’dan Kazakistan’a gitmesi için uçak ile kalacak yer parasının ödendiğini" ve "Özbekistan ile Tacikistan’dan da kendisi gibi parayla gönderilen eylemciler bulunduğunu" açıklayan kişinin, teklifi "Kırgızistan’da işsiz olduğum için kabul ettim" dediği görüldü.

Kırgızistan medyası ise görüntülerdeki kişinin Kırgızistanlı tanınmış caz müzisyeni Vikram Ruzahunov olduğunu açıkladı. Uygur kökenli Kırgızistan vatandaşı Ruzahunov’un yüzünde darp izleri ve yaralar olduğu görüldü.

Tanınmış müzisyenin yakınları, Kırgızistan medyasına konserler için sık sık Almatı’ya giden Ruzahunov’un nerede tutulduğunu bilmediklerini ve işkenceyle gerçekdışı itiraflarda bulunmaya zorlandığını açıkladı.

Serbestiyet'ten Onur Erkan'ın Kırgızistan medyasında çıkan haberlerden aktardığına göre, Kırgızistan Dışişleri Bakanlığı Ruzahunov’un yılbaşı arifesinde konser için Almatı’ya davet edildiğini, 16 Aralık 2021’de biletini satın alıp 2 Ocak’ta Almatı şehrine uçtuğunu açıkladı.

Bakanlık, Kazakistan’da akrabaları bulunmayan müzisyenin, Kazakistan’da ve diğer Bağımsız Devletler Topluluğu üyesi ülkelerde müzik festivallerine katıldığını duyurdu.

Ruzahunov’un kardeşi, Ruzahunov’un 2 Ocak’ta Kırgızistan Manas Havalimanı’ndan hareket etmeden önce annesiyle fotoğrafını sosyal medya hesabından paylaştığı görüldü.

Öne Çıkanlar