Halk bakır madeni için düzenlenen ÇED toplantısını yaptırmadı: Cengiz defol!

Halk bakır madeni için düzenlenen ÇED toplantısını yaptırmadı: Cengiz defol!
ÇED toplantısının yapılacağı Hacıbekirler Köyü jandarma tarafından ablukaya alınırken, bölge halkı toplantının yapılmasını engelledi.

Cengiz Holding tarafından Çanakkale’de yapılmak istenen Halilağa Bakır Madenine ilişkin ÇED toplantısı halk tarafından protesto edildi. Toplantı öncesi köy jandarma tarafından ablukaya alınırken, bölge halkı toplantının tamamlanmasını engelledi.

Halka küfretmesiyle hafızalara kazınan yandaş iş adamı Mehmet Cengiz’in sahibi olduğu Cengiz Holding’e ait Halilağa Bakır Madeni Projesi’yle ilgili Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci bugün başladı.
KÖY JANDARMA TARAFINDAN ADETA KUŞATILDI

ÇED toplantısının yapılacağı köye akşam saatlerinden itibaren birçok jandarmanın konuşlandırıldığını aktaran Çanakkale Kent Konseyi Başkanı Pınar Bilir, köye giden yollarda da jandarmanın arama gerekçesiyle giden taşıtları durdurduğunu aktardı.
Jandarmanın arama noktalarında silahlı bir şekilde durduğunu vurgulayan Bilir, "Cengiz Holding’in gücünü bize gösteriyorlar" ifadelerini kullandı. Yeşil Gazete’ye bir açıklama yapan Bilir, yolda jandarma tarafından dört kez arama gerekçesiyle durdurulduklarını belirtti.

'CENGİZ DEFOL!'

Projenin yakınındaki Hacıbekirler Köyü’nde yapılmak istenen ÇED toplantısı bölge halkı ve Kazdağları Savunması tarafından protesto edildi. Toplantının yapıldığı bölgeye gelen yurttaşlar toplantıda "Cengiz defol" ve "İptal" sloganları attı.

Toplantıda yetkililer yurttaşlar tarafından yuhlanırken, arbede yaşandı.

Toplantının tamamlanması halkın protestosuyla engellenirken, toplantı Kazdağları Savunması'nın resmi hesabından canlı aktarıldı.



Toplantının iptal edilmesinin ardından yurttaşlar "Direne direne kazanacağız" sloganı attı.
'PANDEMİ KOŞULLARINDA TOPLANTI YAPMAK HALK SAĞLIĞI AÇISINDAN RİSKLİ'

Projenin çevreye zarar vereceğini açıklayan Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Coronavirus salgını nedeniyle toplantının ertelenmesini istemiş ancak Çanakkale Valiliği ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün, bu talebe yanıt vermediği belirtilmişti.

Yazılı açıklama yapan Dernek, Kazdağları’nda ‘Su ve Vicdan Nöbeti’ tutan çevrecilere pandemi gerekçesiyle 500 bin liranın üzerinde ceza verildiğini hazırlatarak, "Pandeminin giderek yeniden yaygınlaştığı bu koşullarda ‘halkın katılımı toplantısı’ düzenlenmesi halkın sağlığı açısından ciddi risk oluşturacaktır. Hem Hacıbekirler Köylüleri’nin hem de toplantıya katılan diğer vatandaşların sağlığı ve can güvenliği her türlü maden projesinden daha önemlidir" açıklaması yapmıştı.

HALİLAĞA BAKIR MADENİ PROJESİ

Bölgenin büyük maden projelerinden biri olan "Halilağa Bakır Madeni Projesi" 2019 yılında büyük bir tepkiyle karşılanan Kirazlı Altın Madeni ve onun diğer ayağı olan Ağı Dağı Altın Madeni projelerinin ortasında yer alıyor.

Üç projenin hayata geçmesi, Kazdağları’nda 19 bin futbol sahası (13 bin 500 hektar alan) büyüklüğünde bir maden alanının oluşmasına yol açacak. Projeler; bölgenin su varlıkları, toprağı ve tarımsal üretimiyle birlikte Kazdağları’nda binlerce yıllık bir kültürü de tehdit ediyor.

Kamuoyuna bakır madeni projesi olarak sunulsa da, aynı ruhsat alanı için 2012 yılında "Halilağa Altın Madeni Projesi" ismiyle ÇED süreci yürütülmüş ve ÇED olumlu kararı alınmış ancak yöre halkının tepkisi nedeniyle, proje bugüne kadar hayata geçememişti.

(HABER MERKEZİ)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar