'Kazdağları’nı yok edecek projeler iptal edilmedi, nöbet yalnızlaştırılmak isteniyor'

'Kazdağları’nı yok edecek projeler iptal edilmedi, nöbet yalnızlaştırılmak isteniyor'
Kaz Dağları Nöbeti salgın önlemlerinin Kazdağları'ndaki nöbete olan desteğe karşı kullanıldığını açıkladı.

ARTI GERÇEK- Kazdağları'nda ormanın maden şirketi tarafından talanını durdurmak için tutulan nöbete 'pandemi' kurallarıya müdahale ediliyor. İşletmenin varlığı ve çalışması coronavirus riskini engellemezken, ormanı bekleyenler için cezalandırma aracına dönüştü.

Kazdağları Nöbeti dün iki kişiye salgın gerekeçe gösterilerek yapılan müdaheleye ilişkin açıklama yayınladı. Salgın önlemleri adı altında nöbete katılımın engellendiğini belirten Kazdağları Nöbeti, 321. güne giren bekleyişte  Alamos Gold (Doğu Biga Madencilik) şirketinin faaliyete devam ettiğini duyurdu.

AVM'LER AÇILDI ORMANLARA GİRİŞ YASAK

"Kazdağları’nı yok edecek projeleri henüz iptal edilmedi" denilen açıklamada , "Pandemi yasakları nedeniyle Çanakkale’de İl Hıfzıssıhha Kurulu aracılığıyla ormana yurttaşların girişlerinin yasaklandığı, normalleşme sürecinde ise mesire alanlarından plajlara kadar bu yasağın kalktığı ama orman için yasağın kaldırılmadığı gerçeği ile yüz yüzeyiz. Virüs buluşma riskinin daha yüksek olduğu AVM’lerin bile açılarak hayatın normalleşmeye başladığı bugünlerde salgın riskinin olmadığı ormanlara giriş hala yasak" olduğu ifade edildi.

AYNI UYGULAMA ŞİRKET ÇALIŞANLARINA YAPILMIYOR

1 Haziran sonrası nöbet alanına giriş çıkışlarda sorun yaşamaya başladıklarını ifade eden Kazdağları Nöbeti, alana girmek isteyen iki destekçiye jandarmanın izin vermediğini ve salgın gerekçe gösterilerek tutanak tutulduğunu açıkladı. Kazdağları nöbeti madenci şirketin görevlilerine bu şekilde bir uygulamanın yapılmadığına dikkat çekti. 

Nöbete ilişkin müdahaleyi, "Kazdağları’nda yaşanan bu süreç, dün nöbete katılımların engellenmesiyle birlikte alınan orman yasağı kararının nedenini daha net bir şekilde göstermektedir. Ormanın talanını engellemeyenler ve şirketin hukuksuz çalışmalarını takip dahi etmeyenler, bunu kendine görev edinmiş yurttaşları engellemektedirler. Kazdağları’ndaki nöbetimize yönelik bu baskılar buradaki nöbeti yalnızlaştırıp bitirmeye ve şirketlerin projelerini rahatça gerçekleştirmelerini sağlamak içindir. Uygulamalardaki bu keyfilik bir an önce son bulmalıdır." şeklinde değerlendirdi.

"İnsanlığın bu krizini bizleri bu krizden kurtarabilecek doğayı yok etmek İçin fırsata çevirmeyin" denilen açıklamada, "Çanakkalelileri ve Türkiye’deki tüm yaşam savunucularını nöbetimize destek olmaya, orman yasağının kaldırılması için aşağıda iletişimlerini paylaştığımız İl Hıfzıssıhha Kurulu üyelerine talepte bulunmaya çağırıyoruz" ifadeleri ile seslenildi.

Öne Çıkanlar