KYB'nin adayı Berham Salih Irak Cumhurbaşkanı seçildi

KYB'nin adayı Berham Salih Irak Cumhurbaşkanı seçildi
Irak cumhurbaşkanını belirlemek için yapılan oylamada Kürdistan Yurtseverler Birliği adayı Berham Salih en fazla oyu aldı. Kürdistan Demokrat Partisi'nin adayı Fuad Hüseyin geri çekildi.

ARTI GERÇEK- Irak Parlamentosu’nda yeni cumhurbaşkanını belirleyen oylama yapıldı. Cumhurbaşkanlığı için KDP'nin adayı Fuad Hüseyin ile KYB'nin adayı Berham Salih yarıştı.

Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) adayı Berham Salih ilk tur oylamada en fazla oyu aldı. Kürdistan Demokrat Partisi (KDP)'nin adayı Fuad Hüseyin ise ilk oylamanın sonucu belli olduktan sonra geri çekildi. 

İlk oylamada hiçbir aday yeterli oyu sağlayamadığı için seçim ikinci tura kaldı. İkinci turda KYB'nin adayı Berham Salih 219 oy alarak Irak Cumhurbaşkanı seçildi.

KDP'li vekiller ilk oylamanın sonucunda Meclis'te bir açıklama yaparak Bağdat'tan ayrılma kararı aldılar.

Yazılı bir açıklama yapan KDP grubu, sürecin kendileri açısından kabul edilemez olduğunu bildirdi.

Açıklamada, "Demokrasi ve Anayasa’nın üstünlüğüne inancımızı yineliyor ancak parlamentoda ş uan görünen durumun geçmişte uygulanan örf ve adetlerle uyuşmadığını belirtmek istiyoruz" denildi.

"Cumhurbaşkanı Kürt partiler arasında uzlaşı veya oylama sonucu belirlenmeliydi ancak bu gerçekleşmedi" denilen açıklamada, yaşananlar karşısında tutum alınacağı ifade edildi. Açıklamada ayrıca, KDP adayı Fuad Hüseyin’in oylamadan çekildiği belirtildi.  

OYLAMA GİZLİ YAPILDI

Irak Parlamentosu akşam saatlerde yeni cumhurbaşkanını belirleyemek için toplanmıştı. Oturuma 297 milletvekili katıldı. Gizli gerçekleşen oylamanın ilk turunda KYB adayı Berham Salih 165, Fuad Hüseyin ise 90 oy aldı. 

BARZANİ İTİRAZ ETTİ

KDP Genel Baskani Mesud Barzani'nin oylama sürerken adayın Kürdistan bölgesinde en fazla oyu alan partiden belirlenmesi gerektiği yönünde itirazda bulundu. Barzani yaptığı açıklamada, "Irak parlamentosunun bu yöntemle yaptığı oylama kabul edilemez. Ya en fazla oy alan Kürt partisinin adayının desteklenmesi kararını alacaklardı ya da Kürt partilerinin tek aday çıkarmaları için zorlayıcı tutumlarını artıracaklardı. Bu yöntem ile yapilan seçim doğru değil." dedi.

Irak anayasasına göre cumhurbaşkanlığı makamı Kürtlere veriliyor. Şimdiye kadar KYB'nin adayları üç kez cumhurbaşkanlığı yaptı. Ancak son seçimde KDP bu duruma itiraz ederek aday çıkardı. Kürtler iki aday gösterdiği için oylama birçok kez ertelendi.

Berham Salih, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nde başbakanlık yapmıştı.

ABD Başkanı Donald Trump'ın IŞİD ile Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk ile Irak Parlamentosu Başkanı Muhammed Halbusi, birer mesaj yayınlayarak Berham Salih'i kutladılar.

Şİİ POLİTİKACIYI HÜKÜMETİ KURMAK İÇİN GÖREVLENDİRDİ

Berham Salih seçilir seçilmez Fransa’da eğitim görmüş Şii kökenli ekonomist ve ılımlı İslamcı Adil Abdülmehdi'yi hükümeti kurmak üzere görevlendirdi. Abdulmehdi eski bir Maoist-Marksist olarak biliniyor ve uzun yıllar Lübnan'daki Filistin kamplarında kaldığı bildiriliyor.

Öne Çıkanlar