KDP yöneticilerinden Hoşyar Zebari Irak Cumhurbaşkanlığı'na aday oldu

KDP yöneticilerinden Hoşyar Zebari Irak Cumhurbaşkanlığı'na aday oldu
Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) üst düzey yöneticilerinden Politbüro üyesi Hoşyar Zebari, Irak Cumhurbaşkanlığı’na adaylığını açıkladı.

Irak ve Kürdistan Bölgesi’nde 10 Ekim 2021’de yapılan genel erken seçimlerden sonra 9 ocak’ta ilk oturumunu gerçekleştiren Irak Parlamentosu’nda Başkanlık Divanı’nın seçilmesiyle birlikte cumhurbaşkanlığı adaylığı için başvurular da başladı.

Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Politbüro üyesi ve eski Irak Dışişleri ve Maliye Bakanı Hoşyar Zebari, Irak Cumhurbaşkanlığına aday oldu.

Rûdaw’ın haberine göre, Zebari, cumhurbaşkanlığı adaylığına ilişkin imzaladığı formu Irak Parlamentosu Başkanlık Divanı’na sundu.

Cumhurbaşkanlığına aday olacak isimlerin 13 Ocak 2022 tarihine kadar başvurularını yapmaları gerekiyor.

Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) şu ana kadar da cumhurbaşkanı adayını açıklamasa da parti içerisindeki kaynaklar, mevcut Cumhurbaşkanı Berhem Salih’in yeniden aday olacağını belirtiyor.

Irak Parlamentosu en geç bir ay içinde cumhurbaşkanını seçecek.

Yeni cumhurbaşkanı, Şiilerin üzerinde anlaştığı başbakan adayına hükümeti kurma görevini verecek, başbakan adayı da en geç 30 gün içinde kabineyi oluşturarak Meclis'in onayına sunacak.

Irak’ta anayasada herhangi bir madde yer almamasına rağmen 2003 yılından bu yana Cumhurbaşkanlığına Kürtler, Başbakanlığa Şiiler ve Meclis Başkanlığına Sünniler seçiliyor.

HOŞYAR ZEBARİ KİMDİR?

Hoşyar Mahmud Muhammed Zebari 2 Ocak 1953’te doğdu. 1976’da Ürdün’ün başkenti Amman’da politika alanında lisans eğitimini tamamladıktan sonra, İngiltere'nin Essex Üniversitesi'nde sosyoloji alanında yüksek lisansını tamamladı.

1990'larda Kürdistan Demokratik Partisi'nin dış ilişkiler sözcülüğünü yaptı ve partiyi temsilen İngiltere ve Amerika Birleşik Devletleri'nde bulundu.

2003'te Irak Hükûmet Konseyi tarafından Irak Dışişleri Bakanlığı'na atandı.

Zebari, 2006-2010 yılları arasında Irak Dışişleri Bakanlığı ve  Eylül 2014 ile Eylül 2016 yılları arasında Irak Maliye Bakanlığı görevini yürüttü.

Öne Çıkanlar