Kemal Bülbül: Bunlar nasıl işler, Türkiye ‘Vahşi Batı’ mı?

Kemal Bülbül: Bunlar nasıl işler, Türkiye ‘Vahşi Batı’ mı?
Türkiye’de siyaset seçim atmosferine girdikçe sertleşmeye başladı. Yaşananlar daha da sertleşeceğini gösterdi.

Bilgehan UÇAK


+Gerçek TV’deki Gündemin Gerçekleri programında konuğum HDP Antalya Milletvekili Kemal Bülbül’dü. Bülbül ile gündemdeki "siyasi düeloları", HDP'ye yapılan saldırı/göz altıları ve olası kapanma davasını konuştuk. 

Türkiye’de siyaset seçim atmosferine girdikçe sertleşmeye başladı. Yaşananlar daha da sertleşeceğini gösterdi. Kapatılması gündemde olan HDP’ye yönelik baskının şiddeti günden güne artarken daha önce görülmedik bazı atışmalar da perşembe günü canlı yayında yaşandı. 

İçişleri Bakanı, Türkiye’nin sığınmacı politikasını eleştiren -ama bunu yaparken birçok sakıncalı ifadeyi yinelemekten geri durmayan Ümit Özdağ için "hayvandan aşağı bir yaratık, adam değil, insan değil, Soros çocuğu" gibi ifadeler kullandı. 

Özdağ da cevaben "yarın (cuma) saat 11’de İçişleri Bakanlığı’nın önüne silahsız geliyorum oğlum, zerre erkeklik namusun varsa karşıma çıkarsan, kim erkek kim değil görürüz" dedi.

Bunlar olurken HDP Genel Merkezi önünde bir polisin milletvekiline "seni çivilerim" dediği kameralara yansıdı. Türkiye’nin seçime hangi ortamda gideceği günden güne insanı endişelendiriyor, ürkütüyor.

Daha önce, Sırrı Süreyya Önder’in AKP ile Cemaat’in kavgası için söylediği "ikiniz de birbiriniz hakkındaki sözlerinizde haklısınız" sözünü bu kez de Ümit Özdağ ile Süleyman Soylu arasındaki söz düellosu için ifade eden Kemal Bülbül, "Türkiye, ‘vahşi batı’ mı?" diye sordu. 

Milletvekiline "seni çivilerim" diyen polis hakkında soruşturma açılması, yasal işlem başlatılması gerektiğini söyleyen Kemal Bülbül, HDP’yi kapatmanın büyük bir hata olacağını, sorunların çözümüne bir katkı sağlamayacağını, bütün demokratların da bu yapılanlara karşı çıkmasının çok önemli olduğunu ifade etti.

Alevi toplumunun yaşam hakkının elinden alındığını belirten Bülbül, din dersinin seçmeli ders adı altında zorunlu tutulduğunu söylerken Alevilerin hayatın hemen her alanında sistematik hak ihlallerine uğradığına da dikkat çekti.

Bir izleyicinin sorusu üzerine HDP’nin de Gezi’de olduğunu, eylemleri başlatanın dönemin HDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder olduğunu hatırlatırken Gezi, "Türkiye halklarının meşru bir eylemidir, Gezi’yi yargılamak suçtur" dedi ve Erdoğan’ın "bitti o iş" söylemlerinin de gerçeği yansıtmadığını "o işin" bitmediğinin altını çizdi.

Politikyol’dan Murat Aksoy, Ahmet Şık’ın +Gerçek’ten İrfan Aktan’a verdiği söyleşide sarf ettiği "HDP kapatılırsa partisi kapatılan seçmen sandığa gitmeyebilir" sözüne dair bir yazı yazmıştı (perşembe). Aksoy, Şık’ın iddiasını Rawest Araştırma’dan Roj Girasun ile konuşmuş ama Girasun’un bulguları parti kapatılsa dahi seçmenin yüzde doksanının partinin işaret ettiği yere oy vereceği yönündeymiş.

Kemal Bülbül, bu çok tartışılan iddia hakkında da şunları söyledi: "Sevgili Ahmet, kendince bir siyasi kurgu yapmış. Bu kurgunun gerçekleme ihtimali var mı? Var. Biz gerçekleşme ihtimali olan değil mevcut olan üzerinden siyaset yapmak ve gerçekleşme ihtimali olana karşı da önlem almak gibi bir realist bakışa sahip olmalıyız. Evet, HDP, Cumhurbaşkanlığı seçiminde de, diğer seçimlerde de ‘kilit parti’, belirleyen parti yani. Bu belirleyiciliği bizim seçmenimiz de vekillerimiz de partililerimiz de herkes biliyor. Biz ‘şunu yapmıyorlar, oynamıyoruz’ diyecek bir konumda değiliz çünkü biz bu oyununun kurucularından biriyiz. Ve bu oyunu da sonuna kadar sürdüreceğiz."

Söyleşinin tamamı için:

 

Öne Çıkanlar