Kenanoğlu: Bunlar Aleviliği, Şiilikle asimile etmek istiyor

Kenanoğlu: Bunlar Aleviliği, Şiilikle asimile etmek istiyor
Alevi inancındaki 'Hakka yürüme erkanı'nı hedef alan kitapçıkta 'Tabut önünde saz çalma, semah dönme, dinsizliğe dur de' ifadeleri yer alıyor.

Erdal İMREK


ARTI GERÇEK - Çerkezköy Hacı Bektaş Veli Derneği Ehlibeyt Dergahı tarafından, 'Alevi itikatında cenaze erkanı’ isimli bir kitapçık basıldı. Kitapçıkta Alevilerin 'Hakka yürüme erkanı' hedef alındı. 'Hakka yürüme erkanı' için 'Tabut önünde saz çalanlara, semah dönenlere itirazımız var' denilen kitapçıkta, 'Dinsizliğe, imansızlığa, asimilasyona dur deyin' ifadeleri kullanıldı.

Söz konusu kitapçıktaki ifadeleri ve kitapçığı hazırlayanları Hubyar Sultan Alevi Kültür Deneği Kurucu Başkanı ve Alevi Bektaşi Federasyonu kurucularından olan Ali Kenanoğlu'na sorduk. Kitapçığı hazırlayanları tanıdığını söyleyen Kenanoğlu, "Alevilik üzerinde bir Sünni asimilasyonu, bir de Şii asimilasyonu vardır. Bu arkadaşlar Şii asimilasyonu yapan bir ekip" dedi. 

'HAKKA YÜRÜME ERKANI'NI HEDEF ALDILAR

PİRHA'nın haberiyle gündeme gelen kitapçık, Çerkezköy Hacı Bektaş Veli Derneği Ehlibeyt Dergahı tarafından Alevi Dedeleri Birliği adıyla basıldı. Kitapçıkta Alevi inancında önemli bir yeri olan Hakka yürüme erkanı, 'Tabut önünde saz çalanlara, tabut etrafında semah dönenlere, cenaze namazını yasaklayanlara, 12 İmam yolunu terk edip başka yol mezheplere uyanlara itirazımız var' sözleriyle hedef alındı.

 'KAPI KAPI DAĞITIN DİNSİZLİĞE, İMANSIZLIĞA İZİN VERMEYİN' 

Kitapçığın kapağında ayrıca "Alevi Dedeleri Birliği bu kitapçığı hazırladı ve hizmetinize sundu. Sizden tek ricaları şudur; Lütfen yayınevinden bu eseri temin edip ev ev, kapı kapı dağıtın. Dinsizliğe, imansızlığa, asimilasyona dur deyin’ ifadelerine yer verildi.

12 İmam Yayınları'ndan çıkan ve Çerkezköy Hacı Bektaş Veli Derneği Ehlibeyt Dergahı tarafından çıkarılan kitapçığı hazırlayanlar arasında bulunan Seyit Sinan Boztepe, dergahın da dedesi.


[Seyit Sinan Boztepe]

'BU KİŞİLER ALEVİLERİN TARİHSEL İNANCINA UYGUN DAVRANMIYOR'

Kitapçıkta yer verilen ifadeleri ve bunu hazırlayanların ne amaçladıklarını Artı Gerçek'e değerlendiren Hubyar Sultan Alevi Kültür Deneği Kurucu Başkanı ve Alevi Bektaşi Federasyonu kurucularından Ali Kenanoğlu, "Bu kişileri tanıyorum. Bunlar Alevilerin tarihsel, geleneksel inancına uygun davranmıyorlar. Sonradan uydurmaya, yeniden keşfetmeye gerek yok. Aleviliğin ne olduğu zaten bellidir" dedi.

'KİTAPÇIĞI HAZIRLAYANLAR ŞİİLİĞİN ETKİSİNDE'

Kitapçığı hazırlayan Çerkezköy Hacı Bektaş Veli Derneği Ehlibeyt Dergahı'nın Şiiliğin etkisinde olduğunu söyleyen Kenanoğlu, "O cem evinin temel atma törenine gittiğimde de sorun yaşamıştık bunlarla. Bu arkadaşların bir İran bağlantısı var. İran Şiiliği ile ilişkileri var. Katıldığım cem evi törenine İran Cumhuriyeti'nden de temsilci katılmıştı" dedi.

'BU ARKADAŞLARIN YAPMAK İSTEDİĞİ ŞİA'YLA ASİMİLE'

Kitapçıkta geçen 'asimilasyona dur de' ifadesine tepki gösteren Kenanoğlu, "Konu asimilasyonsa; Alevilik üzerinde bir Sünni asimilasyonu, bir de Şii asimilasyonu vardır. Bunlar Şii asimilasyonu yapan bir ekip. Bu arkadaşların yapmak istediği Şia'yla asimile etmek" dedi.


[Hakka yürüme erkanı]

'HAKKA YÜRÜME ERKANI'NA OSMANLI MÜDAHALESİ

"Alevilikteki 'Hakka yürüme erkanı' zaten 1830'larda Osmanlının müdahalesiyle değişikliğe uğramış ve bir çok bölgede Sünni inançla aynı hale gelmiştir" diyen Kenanoğlu, "Bir çok bölgede de bu arkadaşların itiraz ettiği biçimde cenazeler hakka uğurlanmaktadır. Cenazelerin semahlarla, vasiyeti olanların sazla uğurlanması tarihimizde, inancımızca mevcuttur" şeklinde konuştu.

'HAKKA UĞURLARKEN İSTEYEN SEMAH DÖNER, İSTEYEN FATİHA OKUR'

Kitapçıktaki 'dinsizliğe, imansızlığa dur de' ifadesine de tepki gösteren Kenanoğlu, "Din, iman kimsenin tekelinde değil. Herkes inancını, itikatını dilediği gibi yerine getirir. Kimisi inancını, itikatını semah dönerek yerine getirir. İsteyen hakka uğurlarken semah döner, isteyen Fatiha okur. Bunu yapıyorsun ya da yapmıyorsun diye dinsiz olmazsın" dedi.

'BU BİRLİĞİN ALEVİLERİ TEMSİL ETTİĞİNİ SÖYLEMEK KOMİK'

Kitapçığı hazırladığı belirtilen Alevi Dedeler Birliği’nin Alevileri temsil eden, tanınan bir birlik olup olmadığını da sorduğumuz Kenanoğlu, "Birçok birlikler, dedeler, ocaklar var. Alevilerin yıllardır kurdukları birlikleri, dernekleri var. Biz daha oraların bile birliği sağladığını söyleyemezken, Çerkezköy’de 3-4 tane dedeyi bir araya getirip buna Alevi Dedeler Birliği demek, bu birliğin de Alevilerin birliği olduğunu, Alevileri temsil ettiğini söylemek komiktir" cevabını verdi.

 

Öne Çıkanlar