Kentsel dönüşüm kitaplarının yazarına ‘terör örgütü propagandası’ suçlaması

Kentsel dönüşüm kitaplarının yazarına ‘terör örgütü propagandası’ suçlaması
Kimliği gizli bir ihbarcı tarafından, kentsel dönüşümle ilgili iki kitabında yazdıkları nedeniyle 'terör örgütü propagandası' yaptığı iddiasıyla yazar Gülşen İşeri savcılıkta ifade verdi.

Rıfat DOĞAN 


ARTI GERÇEK- Biri 2008 diğeri 2014 yılında çıkan iki kitabında "terör örgütü propagandası" yaptığı iddiasıyla ihbar edilen yazar Gülşen İşeri, savcılıktaki ifadesinin ardından serbest bırakıldı. 

Başbakanlık İletişim Merkezi’ne (BİMER) kimliği gizli bir ihbarcı tarafından 2017 yılında yapılan şikayet nedeniyle Gülşen İşeri, pasaport yenilemesi için bugün gittiği Beşiktaş Emniyet Müdürlüğü’nde hakkında yakalama kararı olduğunu öğrendi. Yakalama kararının Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından çıkarıldığı bildirildi. 

BİMER’e yapılan şikayette İşeri’nin "Ateşin ve Sürgünün Gölgesinden Kentsel Dönüşüm" ve "Metropol Sürgünleri" adlı iki kitabında hem "PKK terör örgütü propagandası" hem de "komünist/sosyalist devrimci terör örgütü propagandası" yaptığı iddia edildi. 

KENTSEL DÖNÜŞÜM KİTAPLARINDAN ‘TERÖR ÖRGÜTÜ PROPAGANDASI’ ÇIKARDI

İhbarda bulunan kişi bir devlet üniversitesinde araştırma görevlisi olarak görev yaptığını belirterek "çalışma alanım olan kentsel dönüşüm konusunda araştırma yaparken, bu konuyla iligli görünen ama aslında tamamen farklı  bir amaçla yazılmış olduğunu sonradan anladığım "Ateşin ve Sürgünün Gölgesinden Kentsel Dönüşüm" ve "Metropol Sürgünleri" isimli iki kitabı satın alıp okudum" dedi.  

İhbarcı şu ifadelere yer verdi:

"İki kitabın da yazarı Gülşen İşeri isminde bir şahıs. Bu kitaplarda açık bir şekilde PKK terör örgütü ve komünist/sosyalist devrimci terör örgütü propagandası, sempetizanlığı ve ajitasyonu yapılmakta, sosyal farklılıklar üzerinden halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmekte ve devlete karşı isyan teşvik etmektedir. Devletimizin bekası milletimizin huzuru ve güvenliği, şehit ve gazilerimizin hatırası için bu ihbarı yapmak benim için vatandaşlık borcudur. Her iki kitap da "gazeteci edasıyla" yazılmış ancak gençlerin kafasını bulandırmak ve terör örgütlerine eleman kazandırmak için kullanabilecek tehlikeli yayınlardır. Kitaplar halen kitapçılarda satıştadır. Söz konsu ihbarı bilgilerinize saygılarımla arz ederim." 

YAZAR İŞERİ: KİTAPLARIM HALENS SATIŞTA, ŞİMDİYE KADAR SORUŞTURMA VE DAVA AÇILMADI’

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nda ifade veren yazar İşeri ise şikayete konu kitaplardan "Metropol Sürgünleri"nin 2008 yılında çıktığını, şimdiye kadar bu kitapla ilgili herhangi bir işlem yapılmadığını, konuyla ilgili olarak söyleşilerden yola çıkılmış ve kitap metropollerdeki yoksulların düşüncelerini yaşadıkları sorunlarını anlattığını belirterek "herhangi bir şekilde herhangi bir örgütün propagandası söz konusu dahi değildir. İlk kitabın devamı niteliğinde 2014 yılında ikinci kitabım "Ateşin ve Sürgünün Gölgesinde Kentsel Dönüşüm" adını taşımaktaydı. Burada da ilk kitabımın devamı olan yine yoksulların ve başka yerlerden gelerek metropollerde yaşayan ve benim sürgün adını verdiğim insanların anlatımları yaşadıkları onların dillerinde kitaplaştırılmıştır. Bu kitabımla ilgili bir soruşturma ve dava açılmamış olup her iki kitabım tüm kitapevlerinde satıştadır. Benim ile ilgili iftirada bulunan ve kimliği gizlenmiş bu kişinin tespit edilmesini ve uğradığım mağduriyet sebebiyle cezalandırılmasını talep ediyorum" dedi.  

AVUKAT BOLAÇ: DÖRT AY İÇİNDE SORUŞTURMA AÇILMAYAN MATBUATLA İLGİLİ İŞLEM YAPILMASI MÜMKÜN DEĞİL

İşeri'nin avukatı Efkan Bolaç da "Basın kanuna göre dört ay içerisinde soruşturma açılmayan matbuat ile ilgili işlem yapılması mümkün değildir. Ayrıca her iki kitabın yayınlanma tarihine bakılırsa ceza zaman aşımında dolduğu görülmektedir. Bu sebeple müvekkil hakkında takipsizlik kararı verilmesini talep ediyorum" ifadelerini kullandı. 

İşeri, ifadesinin ardından adliyeden ayrıldı. 

Öne Çıkanlar