Kerbela için matem törenleri düzenlendi

Kerbela için matem törenleri düzenlendi
Hazreti Hüseyin ve ailesinin, Kerbela'da katledilmesinin yıl dönümünde İstanbul, Kars, Ağrı ve Iğdır'da törenler düzenlendi.

Hazreti Muhammed'in torunu Hazreti Hüseyin ve Ehlibeyt'in Kerbela'da katledilmesinin 1382'nci yılında, İstanbul'un Halkalı semtindeki Aşura Meydanı'nda anma töreni yapıldı.

Caferilik İnancını Tanıtma, Araştırma ve Eğitim Derneği (CAFERİDER) tarafından Aşura Meydanı ve Yahya Kemal Beyatlı Gösteri Merkezi'nde düzenlenen matem töreni, İstiklal Marşı ve saygı duruşunun ardından Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başladı.

Törende konuşan TBMM Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç, "Hz. Hüseyin Efendimizi canice katlettiren Yezit'in, Hz. Hüseyin'e karşı yanlış ve çarpık güttüğü bu siyaseti, Müslümanların bölünmesine ve asırlar boyu devam eden nifak hadiselerinin başlamasına sebebiyet vermiştir. Kerbela hadisesinin iyice anlaşılıp, analiz edilip İslam dünyasında kanayan bir yara olmamasını, İslam toplumu arasında bir ayraç vazifesi görmesi yerine, birleştirici bir unsur olması gerektiği kanaatindeyim" dedi.

Türkiye Caferileri Lideri Selahattin Özgündüz de "Bu soylu millet soylu Hüseyin'den kopmuyor, kopmayacak. Gazi Meclisimizin başkanvekili ve muhalefet partisinin temsilcileri de hazır buradayken Gazi Meclis'e kanun teklifi, tasarısı arz ediyorum. Lütfen artık yerinden kalkan benim inancımla inançsal kimliğimle alay etmesin. Bunun önünü lütfen alın. Allah Kur'an da demiş ki; Allah'tan korkun, bunun gereği olarak da doğrularla beraber olun. Allah bizi yanlışların, zalimlerin, Yezitlerin karşısında etsin. Allah birliğimizi, dirliğimizi bozmasın" diye konuştu.

Günün ilk saatlerinden itibaren İstanbul'un çeşitli semtlerinden törene katılmak üzere Aşura Meydanı'na gelen vatandaşlar, Kerbela şehitleri için okunan mersiye ve ağıtlara eşlik etti. Matemi simgeleyen siyah kıyafetler giyen katılımcılar, Zeynebiye ve Fatih Caddesi'nde kortej halinde yürüdü.

"Ya Hüseyin", "Ya Zeyneb" yazılı pankart ve dövizler ile Türkiye ve Azerbaycan bayrakları taşıyan kortejde Azerbaycan'dan gelen bazı gruplar da yer aldı. Meydan ve çevresindeki alanlara, ev ve iş yerlerine, Kerbela olayını tasvir eden resimler de asıldı.

Kars'ta Kerbela için matem töreni düzenlendi. Işıklı ve diğer camilerde toplananlar, daha sonra Hazreti Ali Çarşı Camisi önünde bir araya geldi. Ellerinde Türk bayrağı ile Atatürk ve Hazreti Ali'nin posterlerini taşıyan binlerce kişi, buradan yürüyüşe başladı.

Gruptakiler, Faikbey Caddesi'nden Merkez Ehlibeyt Camisi önüne kadar mersiyeler eşliğinde sine dövüp, vücutlarına zincir vurdu.

Yaklaşık 10 bin kişinin katıldığı yürüyüş, Faikbey, GAMP üzerinden İnönü Caddesi'nden devam etti.

Katılımcılar daha sonra yürüyüşü Azeri Mezarlığı'nda tamamlayarak burada da gözyaşı döküp dua okudu.

Ehlibeyt Eğitim, Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkan Yardımcısı Seyyid Ali Ekber Işık, törende yaptığı konuşmada, "Bu matem ve yas, evrensel bir yastır, bu yas hiçbir mezhebe, ırka, kitleye ait değildir. İmam Hüseyin ıslah etmek için yola çıktı, isyan etmek için değil. İmam Hüseyin sadece Aşure gününde o insanlara 70 defa konuşma yaptı. Allah Resulü bu yola nasıl tek başına çıktı ve başardıysa, İmam Hüseyin de tek başına kalacağını bile bile yola çıktı ve başardı" dedi.

Iğdır'da, kentin farklı mahallelerindeki camilerde bir araya gelen gruplar, siyah elbiseler giyerek törenin yapıldığı Zübeyde Hanım Bulvarı'na yürüdüler.

Törene katılan binlerce kişi, sinezenler eşliğinde sinelerine vurarak gözyaşı döktü.

Programa Vali Hüseyin Engin Sarıibrahim, MHP Iğdır Milletvekili Yaşar Karadağ, İl Müftüsü İrfan Açık, AKP İl Başkanı Ali Kemal Ayaz ve din adamları ile vatandaşlar katıldı.

Ağrı'nın Taşlıçay ilçesinde de Ehlibeyt Yeşil Cami Derneği tarafından tören düzenlendi. İlçe merkezinde bir araya gelen çok sayıda kişi, mezarlık ve Yassıkaya köyü ziyaretinin ardından Ehlibeyt Yeşil Camisi'nin önüne kadar yürüdü.

Törende konuşan Ağrı Valisi Osman Varol, Hazreti Hüseyin'in hak, adalet ve doğruluk için canını feda ettiğini söyledi. Varol, "Alemlerin nuru Peygamber Efendimizin en kıymetlim dediği torunu ve ehlibeytinden yarenlerin hepsini, dünya ve adalet hırsı için bu insanoğlu katletmeyi göze alabiliyor. Bizim üzerinden gelmemiz gereken bir diğer mesele de nefistir. Lütfen dünya, para, mevki, makam ve iktidar hırsı için haksızlık ile adaletsizliğin yanında olmayın" ifadelerini kullandı.

Anma törenine Taşlıçay Kaymakamı Murtaza Ersöz, Belediye Başkanı İsmet Taşdemir, AKP İl Başkanı Halil Özyolcu, İl Müftüsü Tandoğan Topçu da vatandaş katıldı.

Öne Çıkanlar